Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum ar putea beneficia de reabilitare energetică peste 2.000 de apartamente din Alba Iulia, cu bani de la FEDR şi bugetul de stat

Publicat

în

Peste 2.000 de apartamente din Alba Iulia ar putea beneficia de reabilitare energetică – cu bani de la FEDR şi bugetul de stat • Termenul limită pentru depunerea cererii de finanţare: 28 februarie 2018

În data de 28 august 2017 a fost lansat un nou apel de proiecte privitor la creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale. La nivelul regiunii Centru s-au alocat 60,66 milioane de euro, bani puși la dispoziție de către Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și bugetul de stat. Accesarea fondurilor disponibile se face de către primăriile orașelor în parteneriat cu asociațiile de proprietari. Contractarea proiectelor de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice se va face în conformitate cu principiul ”primul venit, primul servit”.

Pentru a putea răspunde solicitărilor venite din partea albaiulienilor privind programul de reabilitare energetică a blocurilor de apartamente din Alba Iulia, am cerut informații lămuritoare reprezentanților primăriei municipiului. Astfel, potrivit Biroului Întreținere și Reparații Clădiri, pentru municipiul Alba Iulia au fost selectate 30 de blocuri de locuințe, cu 2.148 de apartamente, pentru care asociațiile de proprietari în cauză au parcurs primele etape necesare pentru solicitarea finanțării. Documentațiile tehnice ale acestor blocuri au fost returnate către SC DAT CONSTRUCTIVE SRL Ilfov (firma de proiectare câștigătoare a licitației), pentru a fi corelate cu condițiile prevăzute de noul ghid, publicat pentru apelul de proiecte nr. 2.

Elit - Gustul Desăvârșit

În conformitate cu noile reglementari, cererile de finanțare pot fi depuse până cel târziu în 28.02.2018.

Condiții cumulative obligatorii care trebuie să fie îndeplinite de către proprietari, prin Hotărârile Adunării Generale a Asociațiilor de Proprietari

Realizarea intervențiilor/măsurilor de creștere a eficienței energetice (îmbunătățirea izolației termice și hidroizolarea anvelopei clădirii – pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu superior, planșeu peste subsol – precum și a șarpantelor) inclusiv măsuri de consolidare, orice alte activități care conduc la îndeplinirea realizării obiectivelor proiectului (înlocuirea/ modernizarea lifturilor și a circuitelor electrice în părțile comune – scări, subsol, etc.) se face astfel: cu aprobarea a minimum 2/3 din totalul proprietarilor de apartamente dintr-un bloc de locuințe (componenta); cu acordul tuturor proprietarilor de apartamente cu destinație locuință, aflate în proprietatea persoanelor juridice sau a autorităților și instituțiilor publice; cu acordul tuturor proprietarilor de apartamente cu destinație spațiu comercial sau altă destinație decât locuința aflate în proprietatea persoanelor fizice, a persoanelor juridice, a autorităților sau a instituțiilor publice; dacă sunt necesare intervenții în interiorul apartamentelor este nevoie de acordul tuturor proprietarilor acestora; acolo unde, la parter, blocurile de locuințe au fost construite cu spații comerciale/spații cu altă destinație decât cea de locuință, iar proprietarii acestora nu sunt de acord cu lucrările de intervenție prevăzute prin proiect, se poate realiza proiectul fără includerea acestor spații; acolo unde, la parter, în blocurile de locuințe există spații comerciale sau spații cu altă destinație decât cea de locuință, realizate ulterior construcției blocului, acestea vor fi tratate ca orice apartamente cu această destinație aflate la etajele superioare, respectiv vor fi incluse în activitățile de reabilitare termică a blocului de locuințe.

NOTĂ: Acolo unde proprietarii de apartamente au efectuat lucrări ulterior construcției blocului, ne referim la executarea de șarpante, izolații termice ale fațadelor, închideri de balcoane, orice fel de extinderi, inclusiv de balcoane și logii, executate fără autorizație de construire și/sau care nu corespund cu soluția tehnică a proiectului, acestea trebuie demolate pe cheltuiala proprietarului sau a asociației de proprietari, până cel târziu la data recepției la terminarea lucrărilor de reabilitare, în caz contrar, se pierde finanțarea din fonduri europene.

Important!

În cazul în care nu sunt îndeplinite cumulativ aceste condiții, blocul de locuințe nu va intra în programul de reabilitare termică finanțat prin POR 2014-2020.

Modalitatea de finanțare

Proiectele care vor fi aprobate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice vor fi finanțate astfel: 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor – Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat; 40% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor – Primăria Alba Iulia și Asociația de proprietari. Cheltuieli eligibile reprezintă cheltuieli aferente intervențiilor care sunt finanțate în condițiile ghidului. Toate cheltuielile care nu se încadrează în condițiile stabilite de ghid reprezintă cheltuieli neeligibile și nu sunt suportate de către FEDR și bugetul de stat.

Primăria Alba Iulia are obligația de a asigura resursele financiare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor aferente componentelor ce compun cererea de finanțare (cheltuieli eligibile și neeligibile), în condițiile rambursării a maximum 60% din cheltuielile eligibile din FEDR și de la bugetul de stat, respectiv recuperării ulterioare a cotei-părți ce revine fiecărei asociații de proprietari din valoarea componentei respective (cheltuieli eligibile și neeligibile). Recuperarea sumelor plătite de către Primăria Alba Iulia aferente contribuției asociației de proprietari se face eșalonat, în maximum 5 ani, sub forma taxei de reabilitare, prin plata anuală în două rate egale, la 31 martie, respectiv 30 septembrie a fiecărui an fiscal, la Direcția Venituri din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Alba Iulia.

Începerea recuperării sumelor de la proprietari se face în perioada imediat următoare recepției lucrărilor. Contribuția asociațiilor de proprietari la acest proiect este de: 25% din totalul cheltuielilor de intervenție aferentă apartamentelor cu destinație locuințe și/sau apartamentelor cu destinație locuință (inclusiv apartamentelor declarate la ONRC ca sedii sociale de firmă, care nu desfășoară activitate economică, cu destinație locuință), aflate în proprietatea persoanelor fizice; 100% din totalul cheltuielilor de intervenție aferente apartamentelor cu destinație locuință (inclusiv apartamentelor declarate la ONRC ca sedii sociale de firmă, care nu desfășoară activitate economică, cu destinație locuință), aflate în proprietatea persoanelor juridice, a autorităților și instituțiilor publice; 100% din totalul cheltuielilor de intervenție aferentă apartamentelor cu destinație de spații comerciale sau spații cu altă destinație decât cea de locuință, aflate în proprietatea persoanelor fizice, a persoanelor juridice, a autorităților și instituțiilor publice.

Primăria Alba Iulia acordă ajutoare de natură socială în cazul anumitor categorii de proprietari persoane fizice care dețin apartamente cu destinație locuință, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul local. Cota de participare proprie obligatorie aferentă proprietarilor care beneficiază de ajutoare de natură socială este de minimum 3,5% din valoarea cheltuielilor aferente ce revine respectivilor proprietari, proporțional cu cota-parte indiviză de proprietate.

Diferența până la 25% din valoarea cheltuielilor aferente va fi suportată de către Primăria Alba Iulia și nu va mai fi recuperată de la Asociația de Proprietari. Ajutoarele vor fi acordate în condițiile stabilite prin HCL nr.127/2016, în baza documentelor depuse și a anchetelor sociale efectuate de către Primăria Alba Iulia. În cazul în care pe parcursul evaluării, contractării și implementării cererii de finanțare, intervin modificări ale tipului de proprietar/de destinație a apartamentelor, se vor actualiza toate documentele afectate de aceste modificări.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

29 iunie 2022, COVID-19 în Alba. 11 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

29 iunie 2022, COVID-19 în Alba. 11 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, miercuri, 29 iunie 2022, s-au înregistrat 11 noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de marți, 28 iunie 2022, COVID-19 în Alba. Patru noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53999 de persoane confirmate, 52639 persoane vindecate, 1.290 decese.

Marți, în județul Alba au fost prelucrate în total 143 teste, 25 PCR, 118 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 473284 mai exact, 359230 de teste PCR și 113054 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

AIUD – 1
ALBA IULIA – 6
CUGIR – 1
SEBES – 1

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 2

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
HOPÂRTA 1153 0.87 1
BISTRA 4484 0.67 3
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76824 0.56 43
CRICĂU 1962 0.51 1
MUNICIPIUL BLAJ 20607 0.44 9
ŞONA 4367 0.23 1
ORAŞ OCNA MUREŞ 13787 0.22 3
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0.15 5
IGHIU 7104 0.14 1
ORAŞ TEIUŞ 7126 0.14 1
MUNICIPIUL AIUD 25101 0.04 1
ORAŞ CUGIR 25319 0.04 1
ALBAC 1935 0 0
ALMAŞU MARE 1192 0 0
ARIEŞENI 1531 0 0
AVRAM IANCU 1409 0 0
BERGHIN 1883 0 0
BLANDIANA 884 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1379 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1046 0 0
CERGĂU 1623 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 229 0 0
CETATEA DE BALTĂ 3064 0 0
CIUGUD 3305 0 0
CIURULEASA 1117 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CUT 1263 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3122 0 0
DOŞTAT 1011 0 0
FĂRĂU 1472 0 0
GALDA DE JOS 4403 0 0
GÂRBOVA 2144 0 0
GÂRDA DE SUS 1462 0 0
HOREA 1905 0 0
ÎNTREGALDE 552 0 0
JIDVEI 5302 0 0
LIVEZILE 1147 0 0
LOPADEA NOUĂ 2488 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2524 0 0
LUPŞA 2829 0 0
METEŞ 2727 0 0
MIHALŢ 3220 0 0
MIRĂSLĂU 1954 0 0
MOGOŞ 741 0 0
NOŞLAC 1814 0 0
OCOLIŞ 498 0 0
OHABA 581 0 0
ORAŞ ABRUD 5144 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3732 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
ORAŞ ZLATNA 7766 0 0
PIANU 3570 0 0
POIANA VADULUI 1037 0 0
PONOR 573 0 0
POŞAGA 886 0 0
RĂDEŞTI 1265 0 0
RÂMEŢ 490 0 0
RIMETEA 982 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1576 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2686 0 0
SĂLCIUA 1370 0 0
SĂLIŞTEA 2333 0 0
SÂNCEL 2582 0 0
SÂNTIMBRU 3030 0 0
SĂSCIORI 6471 0 0
SCĂRIŞOARA 1482 0 0
ŞIBOT 2328 0 0
SOHODOL 1653 0 0
ŞPRING 2543 0 0
STREMŢ 2419 0 0
ŞUGAG 2847 0 0
UNIREA 4832 0 0
VADU MOŢILOR 1265 0 0
VALEA LUNGĂ 3117 0 0
VIDRA 1502 0 0
VINŢU DE JOS 5511 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Polonez pe motocicletă, „întâmpinat” în Alba cu un ACCIDENT pe DN 67C: A fost lovit de o mașină și a fost dus la spital

Publicat

în

Polonez pe motocicletă, „întâmpinat” în Alba cu un ACCIDENT pe DN 67C: A fost lovit de o mașină și a fost dus la spital

La data de 28 iunie 2022, în jurul orei 19,30, pe Drumul National 67C, la kilometrul 105 + 400 de metri, un bărbat de 54 de ani, din comuna Gârbova, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu o motocicletă care era condusă de un cetățean polonez, în vârstă de 46 de ani.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negativ.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cod GALBEN de caniculă în județul Alba: S-au amplasat corturi de prim-ajutor pe străzi. Unde se pot găsi

Publicat

în

Cod GALBEN de caniculă în județul Alba: S-au amplasat corturi de prim-ajutor pe străzi. Unde se pot găsi

În contextul temperaturilor în creștere din aceste zile, meteorologii prognozând în perioada următoare caniculă în aproape toată țara, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba transmite o serie de recomandări pentru populație:

*Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00;

Elit - Gustul Desăvârșit

*În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;

*Consumați, în fiecare zi, cât mai multe fructe şi legume proaspete deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;

*Evitați consumul de alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) care deshidratează organismul sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

*Dacă este absolut necesar să vă expuneți la soare între orele amiezii trebuie să folosiți o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

*Evitați activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc), la orele de vârf;

*Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

*Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

*Păstraţi contactul permanent cu rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

Pentru a veni în ajutorul celor care nu pot amâna deplasările pe timpul zilei, Crucea Roșie Alba a amenajat puncte de prim-ajutor: 2 în Alba Iulia(Centru și Cetate) și 1 în Aiud. Personalul medical și voluntarii Crucii Roșii sunt pregătiți să ofere prim-ajutor și consultanță persoanelor afectate de căldura extermă. Acestea pot beneficia de servicii precum: măsurarea tensiunii, a saturației de oxigen, a pulsului, hidratare.

DSP Alba roagă populația județului să fie precaută și să ia toate măsurile necesare pentru evitarea efectelor caniculei asupra sănătății!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare