Cu fonduri nerambursabile, derulate de ADR Centru, orașul Cugir ar putea avea legătură cu autostrada și un nou Parc științific și tehnologic
*Întâlnire de lucru a factorilor implicați în dezvoltarea zonei industriale Cugir
Acest an a fost dedicat de Consiliul Județean Alba dezvoltării zonei industriale Cugir, un areal cu un potențial investițional deosebit, datorită facilităților existente în această zonă, fostă platformă de producție fanion în județul Alba. Deoarece volumul foarte mare de investiții necesar dezvoltării este practic imposibil de acoperit din bugetul județului sau al orașului Cugir, administrația publică s-a orientat către sprijin financiar la ADR Centru, în vederea identificării unor surse de finanțare nerambursabilă, alocate în perioada 2014-2020 de Uniunea Europeană și Guvernul României, prin Programul Operațional Regional. Cele mai importante obiective – legătura orașului cu autostrada A1 și dezvoltarea unui parc de transfer tehnologic sunt deja pe agenda publică și vor constitui potențiale proiecte ce vor beneficia de fonduri nerambursabile în următorii ani.
Orașul Cugir dezvoltă proiecte importante și în acest moment, finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Este vorba despre investițiile în ”Reabilitarea și modernizarea rețelei de străzi din Vinerea-Cugir” și ”Modernizarea și echiparea ambulatoriului spitalului orășenesc”, domenii care indică interesul administrației de a îmbunătăți climatul economico-social din această urbe. Aceste investiții sunt absolut necesare în condițiile în care mai multe firme și-au localizat producția în acest oraș, unde există o bună bază materială și un grup deja cristalizat de specialiști.
În acest context, Consiliul Județean Alba și Primăria orașului Cugir colaborează pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, dar și pentru dezvoltarea urbană a localității, pe de o parte, iar pe de altă parte, pe vechea platformă industrială, actualul sediu al Parcului Industrial Cugir (PIC), se intenționează crearea unui parc de transfer tehnologic. Obiectivele principale ale acestui parc științific și tehnologic vor fi stimularea potenţialului inovativ şi tehnico-ştiinţific al personalului academic, universitar, al cercetătorilor şi al studenţilor, stimularea agenţilor economici pentru participarea activă a sectorului privat la dezvoltarea şi valorificarea cercetării şi inovării, prin realizarea unor produse comerciale şi de înaltă tehnicitate, valorificarea pe piaţă a rezultatelor cercetării româneşti, atragerea companiilor străine pentru a investi în activităţi de transfer tehnologic. ADR Centru a fost invitată de CJ Alba să se implice în această inițiativă, ținând cont de faptul că, în viitorul Program Operațional Regional 2014-2020, sunt incluse ca și tipuri de investiții eligibile – crearea și dezvoltarea infrastructurilor de inovare și transfer tehnologic.
ADR Centru a reunit azi, la Alba Iulia, reprezentanții CJ Alba, ai Primăriei Cugir, ai conducerii PIC Cugir, precum și ai RomArm SA, cărora li s-au alăturat reprezentanții Universității Tehnice Cluj Napoca și ai Universității Politehnice Timișoara. Această întâlnire de lucru a avut rolul de a analiza actualul stadiu al implementării proiectelor POR 2007-2013 din Cugir și identificarea potențialelor surse de finanțare pentru crearea parcului de transfer tehnologic, în corelare cu realizarea investițiilor de infrastructură rutieră pentru conexiunea cu autostrada A1. ADR Centru a oferit informații importante reprezentanților instituțiilor care se vor implica în crearea parteneriatului pentru înființarea parcului tehnologic de la Cugir, toți participanții exprimându-și acordul de principiu pentru susținerea înființării acestei structuri de sprijinire a afacerilor, dar și a transferului de cunoștințe din domeniul cercetării către mediul privat. Cei prezenți au fost informați că, prin POR 2014-2020, mai precis prin Axa Prioritară dedicată consolidării cercetării, dezvoltării tehnologice şi a inovării, se pot aloca fonduri nerambursabile pentru crearea, modernizarea şi extinderea infrastructurilor de inovare şi transfer tehnologic și pentru achiziţionarea de bunuri, servicii şi dotări pentru entitatea de transfer tehnologic. În acest moment urmează doar să se definitiveze forma în care se va constitui structura de transfer tehnologic din Cugir și se va pregăti documentația privind crearea parcului științific și tehnologic.
”Am discutat cu cei prezenți despre activităţile specifice entităţii de transfer tehnologic, despre necesitatea realizării de studii de investiţii tehnologice, precum și despre asistenţa pentru restructurarea sau retehnologizarea şi dimensionarea agenţilor economici care se vor localiza într-o structură de acest gen. La nivel regional sunt foarte importante transferul tehnologic și activitățile de prognoză, evaluare tehnologică, audit tehnologic și așa mai departe. De fapt, misiunea noastră presupune și asigurarea transferului tehnologic, de la nivelul cercetării către firmele private, pentru ca acestea să beneficieze de cele mai recente informații pentru a putea deveni competitive pe piețele europene. Dar, pe de altă parte, am oferit informații administrației publice locale pentru a pregăti proiectele de investiții în infrastructura rutieră, dezvoltare urbană și eficiența energetică a clădirilor publice”, a declarat directorul general ADR Centru, domnul Simion Crețu, după întâlnirea cu grupul de inițiativă pentru crearea acestui parc tehnologic.
”Am beneficiat de suportul informațional al ADR Centru și acest lucru este foarte important, pentru ceea ce dorim să creăm la Cugir. Avem nevoie să atragem investitori și să dezvoltăm la Cugir o structură complexă, pe modelul văzut recent de noi în Landul Brandenburg. De aceea, este bine că ADR Centru, ca o instituție cu rol de liant, a găzduit această întâlnire, a facilitat întâlnirea cu toți cei interesați, cu mediul universitar, pentru a ne armoniza punctele de vedere. Am convenit că, foarte curând, vom putea demara realizarea de studii și posibile proiecte pentru crearea parcului științific și tehnologic de la Cugir, în paralel cu identificarea de potențiali investitori, care să activeze în această structură. Dar, în primul și în primul rând, doresc să asigur pe toți cei interesați că orașul Cugir va beneficia de tot sprijinul nostru pentru a beneficia de o legătură directă cu autostrada, cel mai probabil prin proiecte finanțate de noul Program Operațional Regional”, a declarat domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, vorbind despre această inițiativă.
În viziunea promotorilor, Parcul ştiinţific şi tehnologic care ar putea funcționa în cadrul PIC va contribui la atragerea investitorilor în activităţi de transfer tehnologic, la atragerea de finanţări pentru învăţământ şi cercetare, la dezvoltarea potenţialului ştiinţific, tehnologic şi economic la nivel regional. Locaţia pentru acest parc tehnologic a fost aleasă în oraşul Cugir pentru că este “o zonă industrială cu tradiţie de peste 200 de ani în industria de prelucrare a metalelor”şi “ se pot valorifica rezultatele activităţii de cercetare şi aplicare a tehnologiilor avansate prin participarea instituţiilor de învăţământ superior acreditate alături de agenţi economici şi asociaţii profesionale, ceea ce va contribui la dezvoltarea economico-socială locală”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o oră
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor