Rămâi conectat

Politică Administrație

Cu fonduri nerambursabile, derulate de ADR Centru, orașul Cugir ar putea avea legătură cu autostrada și un nou Parc științific și tehnologic

Publicat

în

*Întâlnire de lucru a factorilor implicați în dezvoltarea zonei industriale Cugir

adr cugirAcest an a fost dedicat de Consiliul Județean Alba dezvoltării zonei industriale Cugir, un areal cu un potențial investițional deosebit, datorită facilităților existente în această zonă, fostă platformă de producție fanion în județul Alba. Deoarece volumul foarte mare de investiții necesar dezvoltării este practic imposibil de acoperit din bugetul județului sau al orașului Cugir, administrația publică s-a orientat către sprijin financiar la ADR Centru, în vederea identificării unor surse de finanțare nerambursabilă, alocate în perioada 2014-2020 de Uniunea Europeană și Guvernul României, prin Programul Operațional Regional. Cele mai importante obiective – legătura orașului cu autostrada A1 și dezvoltarea unui parc de transfer tehnologic sunt deja pe agenda publică și vor constitui potențiale proiecte ce vor beneficia de fonduri nerambursabile în următorii ani.

Orașul Cugir dezvoltă proiecte importante și în acest moment, finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Este vorba despre investițiile în ”Reabilitarea și modernizarea rețelei de străzi din Vinerea-Cugir” și ”Modernizarea și echiparea ambulatoriului spitalului orășenesc”, domenii care indică interesul administrației de a îmbunătăți climatul economico-social din această urbe. Aceste investiții sunt absolut necesare în condițiile în care mai multe firme și-au localizat producția în acest oraș, unde există o bună bază materială și un grup deja cristalizat de specialiști.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest context, Consiliul Județean Alba și Primăria orașului Cugir colaborează pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, dar și pentru dezvoltarea urbană a localității, pe de o parte, iar pe de altă parte, pe vechea platformă industrială, actualul sediu al Parcului Industrial Cugir (PIC), se intenționează crearea unui parc de transfer tehnologic. Obiectivele principale ale acestui parc științific și tehnologic vor fi stimularea potenţialului inovativ şi tehnico-ştiinţific al personalului academic, universitar, al cercetătorilor şi al studenţilor, stimularea agenţilor economici pentru participarea activă a sectorului privat la dezvoltarea şi valorificarea cercetării şi inovării, prin realizarea unor produse comerciale şi de înaltă tehnicitate, valorificarea pe piaţă a rezultatelor cercetării româneşti, atragerea companiilor străine pentru a investi în activităţi de transfer tehnologic. ADR Centru a fost invitată de CJ Alba să se implice în această inițiativă, ținând cont de faptul că, în viitorul Program Operațional Regional 2014-2020, sunt incluse ca și tipuri de investiții eligibile – crearea și dezvoltarea infrastructurilor de inovare și transfer tehnologic.

ADR Centru a reunit azi, la Alba Iulia, reprezentanții CJ Alba, ai Primăriei Cugir, ai conducerii PIC Cugir, precum și ai RomArm SA, cărora li s-au alăturat reprezentanții Universității Tehnice Cluj Napoca și ai Universității Politehnice Timișoara. Această întâlnire de lucru a avut rolul de a analiza actualul stadiu al implementării proiectelor POR 2007-2013 din Cugir și identificarea potențialelor surse de finanțare pentru crearea parcului de transfer tehnologic, în corelare cu realizarea investițiilor de infrastructură rutieră pentru conexiunea cu autostrada A1. ADR Centru a oferit informații importante reprezentanților instituțiilor care se vor implica în crearea parteneriatului pentru înființarea parcului tehnologic de la Cugir, toți participanții exprimându-și acordul de principiu pentru susținerea înființării acestei structuri de sprijinire a afacerilor, dar și a transferului de cunoștințe din domeniul cercetării către mediul privat. Cei prezenți au fost informați că, prin POR 2014-2020, mai precis prin Axa Prioritară dedicată consolidării cercetării, dezvoltării tehnologice şi a inovării, se pot aloca fonduri nerambursabile pentru crearea, modernizarea şi extinderea infrastructurilor de inovare şi transfer tehnologic și pentru achiziţionarea de bunuri, servicii şi dotări pentru entitatea de transfer tehnologic. În acest moment urmează doar să se definitiveze forma în care se va constitui structura de transfer tehnologic din Cugir și se va pregăti documentația privind crearea parcului științific și tehnologic.

Am discutat cu cei prezenți despre activităţile specifice entităţii de transfer tehnologic, despre necesitatea realizării de studii de investiţii tehnologice, precum și despre asistenţa pentru restructurarea sau retehnologizarea şi dimensionarea agenţilor economici care se vor localiza într-o structură de acest gen. La nivel regional sunt foarte importante transferul tehnologic și activitățile de prognoză, evaluare tehnologică, audit tehnologic și așa mai departe. De fapt, misiunea noastră presupune și asigurarea transferului tehnologic, de la nivelul cercetării către firmele private, pentru ca acestea să beneficieze de cele mai recente informații pentru a putea deveni competitive pe piețele europene. Dar, pe de altă parte, am oferit informații administrației publice locale pentru a pregăti proiectele de investiții în infrastructura rutieră, dezvoltare urbană și eficiența energetică a clădirilor publice”, a declarat directorul general ADR Centru, domnul Simion Crețu, după întâlnirea cu grupul de inițiativă pentru crearea acestui parc tehnologic.

Am beneficiat de suportul informațional al ADR Centru și acest lucru este foarte important, pentru ceea ce dorim să creăm la Cugir. Avem nevoie să atragem investitori și să dezvoltăm la Cugir o structură complexă, pe modelul văzut recent de noi în Landul Brandenburg. De aceea, este bine că ADR Centru, ca o instituție cu rol de liant, a găzduit această întâlnire, a facilitat întâlnirea cu toți cei interesați, cu mediul universitar, pentru a ne armoniza punctele de vedere. Am convenit că, foarte curând, vom putea demara realizarea de studii și posibile proiecte pentru crearea parcului științific și tehnologic de la Cugir, în paralel cu identificarea de potențiali investitori, care să activeze în această structură. Dar, în primul și în primul rând, doresc să asigur pe toți cei interesați că orașul Cugir va beneficia de tot sprijinul nostru pentru a beneficia de o legătură directă cu autostrada, cel mai probabil prin proiecte finanțate de noul Program Operațional Regional”, a declarat domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, vorbind despre această inițiativă.

În viziunea promotorilor, Parcul ştiinţific şi tehnologic care ar putea funcționa în cadrul PIC va contribui la atragerea investitorilor în activităţi de transfer tehnologic, la atragerea de finanţări pentru învăţământ şi cercetare, la dezvoltarea potenţialului ştiinţific, tehnologic şi economic la nivel regional. Locaţia pentru acest parc tehnologic a fost aleasă în oraşul Cugir pentru că este “o zonă industrială cu tradiţie de peste 200 de ani în industria de prelucrare a metalelor”şi “ se pot valorifica rezultatele activităţii de cercetare şi aplicare a tehnologiilor avansate prin participarea instituţiilor de învăţământ superior acreditate alături de agenţi economici şi asociaţii profesionale, ceea ce va contribui la dezvoltarea economico-socială locală”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare