Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Criză de medici la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Alba Iulia. Periodic, de doi ani, se organizează concursuri

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Spital Alba Iulia02Secția Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Alba Iulia se confruntă cu o criză de medici specialiști. Periodic, de doi ani, se scot la concurs posturi care de cele mai multe ori nu sunt ocupate. Acest lucru s-a întâmplat și săptămâna trecută când niciun candidat nu și-a depus dosarul pentru cele două posturi scoase la concurs. 

Situația nu este întâlnită și la alte secții ale spitalului unde, în unele cazuri, a existat și concurență la examene.

Existența crizei de medici UPU a fost confirmată de managerul spitalului, ec. Nicoleta Coșarcă, respectiv de șeful donatii costume UPU37UPU, Aurel Crișan.

”Da, este o criză (n.r. de medici). Noi tot scoatem posturi la concurs pentru medici UPU. Sunt tot mai puțini în țară care își aleg această specialitate extrem de grea, cu răspundere mare, dar frumoasă. Dintre cei puțini, rămân și mai puțini, pentru că, din păcate pentru mine, o mare parte dintre ei pleacă în străinătate, sau aleg centrele universitare din țară”, a afirmat șeful UPU, Aurel Crișan.

În Unitatea de Primiri Urgențe din Alba Iulia sunt 12 medici UPU, însă profesează, cu jumătate de normă, și medici de medicină generală.

Pe o tură lucrează, de regulă, doi medici UPU, iar pentru ca secția să funcționeze la parametri optimi, ținând cont de numărul de pacienți, ar trebui să lucreze cel puțin patru medici UPU, a declarat Aurel Crișan.

”Colaborare cu spitalele din jur există, dar să vină medici de acolo să-și facă meseria aici, cel puțin pentru perioada următoare este exclus, pentru că lucrurile nu stau mai bine nici în județele limitrofe. Fiecare spital vede grădina lui după care pe cele din jur”, a mai afirmat Crișan.

În 24 de ore, la UPU se fac 150 de consultații (100 ziua, 50 noaptea). Jumătate dintre pacienți nu ar trebui să vină la Urgențe, ci la medicul de familie, însă nu pot fi refuzați, iar din această cauză timpii de așteptare sunt mai mari, a mai spus Aurel Crișan.

Timpul de așteptare la UPU diferă în funcție de afecțiunea pacientului, a mai precizat Crișan.

În cadrul Spitalului Judeţean Alba, funcţionează începând cu anul 1994, Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), cu personal propriu, special pregătit, destinată triajului evaluării şi tratamentului de urgenţă al pacienţilor cu afecţiuni acute, care se prezintă la spital spontan sau care sunt transportaţi cu ambulanţe.

Din anul 2007, Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) beneficiază de dotarea prevăzută de Ministerul Sănătăţii Publice prin Proiectul de reformă a sectorului de sănătate finanţat din împrumutul Băncii Mondiale şi al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Din anul 2009, în cadrul UPU, funcţionează şi un serviciu de stomatologie.

La sfârșitul anului 2012 a luat fiinţă Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă UPU-SMURD Alba Iulia.

În 2013, Unitatea de Primiri Urgențe a fost modernizată, iar spațiul în care funcționează secția a fost extins. Investiția s-a ridicat 330.000 de euro, bani proveniți în mare parte de la Consiliul Județean, dar și din sponsorizări.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea