Criza culturii generale

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Mâine este ziua în care îl aniversăm pe Mihai Eminescu. La 15 ianuarie 1850 se năştea la Ipoteşti (Botoşani) cel mai mare poet român, un spirit romantic dar şi un aspru şi lucid critic al vremii sale. Dar câţi dintre noi îşi mai amintesc astăzi de Eminescu indiferent de ipostază? Şi nu doar Eminescu „beneficiază” de această uitare. Noroc cu cele câteva acţiuni care se organizează în şcoli, biblioteci publice sau cu evenimentele organizate de membri ai asociaţiilor culturale care, nu trebuie să evităm adevărul, sunt în majoritatea lor covârşitoare oameni în vârstă. Dacă privim publicul, puţin, pe care-l adună evenimentele culturale vedem că el este format din copii, adolescenţi şi vârstnici. „Pentru că ei au timp!”, veţi spune. Chiar aşa? Doar despre asta să fie vorba? Câţi dintre noi au mai citit în ultima vreme o poezie (oricare nu numai din creaţia eminesciană) sau au avut dispoziţia necesară pentru lectură în general? Nu doar timpul sau dispoziţia ne lipseşte. Oricâte probleme am avea de rezolvat zilnic, oricâte griji ne-ar apăsa (şi ne apasă destule!) nu ele sunt singura explicaţie. Divertismentul uşor, înţelegând prin „uşor” nu doar accesul facil ci mai cu seamă substanţa lui, este dăunătorul principal. Şi nu s-a inventat încă spray-ul pe care să-l pulverizăm şi să scăpăm de el. S-a inventat, ce-i drept, telecomanda dar necazul e că nu prea sunt posturi care să fi scăpat de el.
Mediocritatea, submediocritatea, golănia, hăhăiala, spălarea rufelor în public, pipiţele cu înfăţişare trasă la indigo ridicate la rang de vedete… sunt omniprezente şi agresive prin manifestare. Nu ne aşteptăm de la ele la cine ştie ce bagaj de cultură generală. Ne aşteptăm însă la mai mult discernământ de la producători. Ratingul nu înseamnă neaparat exploatarea prostiei. Culmea e că nici măcar programele de ştiri nu sunt ferite de invazia pseudoprofesionalismului. Lipsiţi de cultură generală dar şi presaţi cumplit de dorinţa de a fi primul care anunţă cine ştie ce, reporterii fac deseori grave confuzii, vorbesc o limbă română aproximativă sau pur şi simplu nu înţeleg de fapt nimic din ceea ce transmit şi rezultatul se vede. Un exemplu simplul dar foarte grav este cel al prezentării numelor de locuri sau oameni nu în varianta lor română (care există de cele mai multe ori), ci în varianta originală sau eglezită, că aşa suntem mai şmecheri. Nici măcar bietul Tutankhamon, un personaj istoric atât de celebru încât este greu să dai peste cineva care să nu fi auzit de el nu a scăpat nebotezat. El este acum Tutankhamun. Hanovra este acum Hanover, că este mai cool!
Înţeleg nevoia de specializare, dar tendinţa de a reduce drastic orele alocate materiilor de cultură generală sau de a le trece la „Opţionale” mi se pare o crimă culturală. Dar este o crimă care are efecte dezastruoase asupra noastră ca naţie. „Logica”, de exemplu, se predă doar un an, la liceu, şi doar o oră pe săptămână. Prea puţin pentru crearea abilităţilor de înţelegere sau construire clară a unui raţionament. Cu alte cuvinte nu suntem învăţaţi să ne conducem, corect gândirea. Iar dacă nici nu citim… Lipsa culturii face, de exemplu, ca electorii să ştie foarte puţine despre politică şi să facă alegeri greşite pe care apoi degeaba le mai regretă. Dar poate că tocmai acesta este scopul ascuns: să nu fie marea masă a cetăţenilor capabili să înţeleagă un fenomen, o situaţie, o acţiune în esenţa ei, să poată fi manipulaţi, controlaţi, coordonaţi.
Anca DINICĂ

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

Antoine de Saint Exupery 14 ianuarie 2011 at 8:05

da, recunosc, n-am mai citit nici o poezie ca n-am timp… fix la asta ma gandesc eu zi de zi, nu cum sa platesc taxele si cum sa-mi asigur traiul, ma gandesc la poezie i critica literara, romane siropoase si filme sau emisiuni de cacao de la TV, ca parca asa tin astea de foame. Mi-e dor si de Pruteanu, ca am uitat cum sa vorbesc corect, doar in succesuri si almahane o tin zi de zi.
In Romania, traiesc morti care n-au murit inca!

HOREA 14 ianuarie 2011 at 10:29

UN EXEMPLU DE INDOBITOCIRE : FIRMA DE CABLU UPC A SCOS DIN GRILA DE PROGRAME POSTUL DE MUZICA ” C MUSIC „, POST DE TINUTA CE PROMOVEAZA O MUZICA DE CALITATE CE ITI INOBILEAZA SUFLETUL SI ITI DEZVOLTA MINTEA INLOCUINDU-L CU UN NOU POST DE MANELE .
TRAIM IN ROMANIA SI NE COPLESESTE PROSTIA DIN TOATE PARTILE!

vigilante 15 ianuarie 2011 at 14:40

Degeaba ne lamentam. astia suntem si porcariile de emisiuni pe care le dau televiziunile sunt rezultatul a ceea ce se cere..vb aceea: prosti da’ multi. nivelul cultural al acestui popor a scazut drastic si va mai scadea..Intr-o emisiune maestrul Mihai Malaimare spunea ca se ingrozeste de ceea ce ofera televiziunile ca spectacol si isi punea intrebarea fireasca daca nu cumva se doreste aceasta indobitocire a maselor pt a fi mai usor de manipulat. Din pacate poezia, arta, tot ce e de calitate, bun gust si educativ nu mai prezinta interes pentru (din pacate) majoritatea populatiei. Maneaua, tigania generalizata, mahalagismul, scandalurile si emisiunile asa zise reality show dar de fapt regizate facaturi ordinare cu actori fara pic de talent, toate astea sunt mai usor de digerat. Nu o sa dea nici o televiziune emisiuni educative sau culturale care nu fac rating si nu aduc bani. Suntem ceea ce privim la tv. Dupa parerea mea pe majoritatea porturilor romanesti nu ai ce sa mai vezi. Inapoi la parabolice si la posturi straine..

Comentariile sunt oprite