Rămâi conectat

Actualitate

Cresc costurile de întreținere în Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia

Publicat

în

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Alba Iulia se află proiectul de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia, stabilirea nivelului contribuţiei persoanelor vârstnice instituţionalizate şi/sau a susţinătorilor legali ai acestora precum şi stabilirea nivelului alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective. În cazul în care proiectul va fi aprobat vârstnicii și aparținătorii lor vor avea de plătit 850 de lei, cu 73 de lei mai mult decât până în prezent.

Potrivit raportului de specialitate întocmit de directorul Căminului, Corina Bedelean, conform situaţiilor financiare încheiate la data de 31.12.2011 şi la data de 31.12.2012, costul mediu lunar de întreţinere la nivelul anului 2011 a ajuns la nivelul sumei de 717 lei/ persoana vârstnică instituţionalizată, raportând cheltuielile înregistrate la un număr mediu de 76 asistaţi, iar la nivelul anului 2012 costul mediu lunar a înregistrat o valoare de 777 lei/ beneficiar, raportând cheltuielile înregistrate la un număr mediu de 78 vârstnici instituţionalizaţi, creşterea fiind în cuantum de 8,37%.

Factorii determinanţi în evoluţia cheltuielilor bugetare se constituie din indicele preţurilor de consum, necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor, îndeplinirea condiţiilor de economicitate, eficacitate şi eficienţă, respectarea legislaţiei din domeniul economic, cât şi atingerea standardelor de calitate stabilite pentru serviciile sociale acordate de instituţie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Având in vedere cheltuielile înregistrate pe parcursul anilor 2011 şi 2012 la Căminul pentru Persoane Vârstnice Alba lulia şi în conformitate cu prevederile legii, este necesară emiterea unei hotărâri care să stabilească costul mediu lunar de întreţinere în Căminul pentru Persoane Vârstnice Alba lulia şi nivelul contribuţiei persoanelor vârstnice asistate şi/sau a susţinătorilor legali ai acestora, după cum urmează:

– Costul mediu lunar de întreţinere pentru Căminul pentru Persoane Vârstnice Alba Iulia se stabileşte la 850 lei pe beneficiar;

– Contribuţia lunară de întreţinere a persoanelor vârstnice instituţionalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia se stabileşte la nivelul costului mediu lunar de întreţinere.

– Persoanele vârstnice instituţionalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăşi costul mediu lunar de întreţinere stabilit prin prezenta hotărâre;

– Contribuţia susţinătorilor legali ai persoanelor instituţionalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia va reprezenta un procent de 100% din diferenţa de acoperit până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei de întreţinere, dacă realizează venit lunar, pe membru de familie, mai mare de 600 lei”, se arată în documentul anexat proiectului de hotărâre.

În situaţia în care veniturile susţinătorilor legali ai persoanelor instituţionalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia sunt insuficiente pentru a acoperi integral contribuţia lunară de întreţinere, contribuţia acestor persoane se stabileşte în următoarele procente:

– pentru susţinătorii legali care realizează un venit pe membru de familie cuprins intre 501 si 600 lei – 60% din diferenţa de acoperit până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei de întreţinere;

– pentru susţinătorii legali care realizează un venit pe membru de familie cuprins intre 400 si 500 lei – 30% din diferenţa de acoperit până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei de întreţinere;

Finanţarea instituţiei fiind asigurată din subvenţii de la bugetul local şi venituri proprii constituite din contribuţiile persoanelor asistate şi/sau ale susţinătorilor legali ai acestora, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 17/2000 şi în conformitate cu prevederile Legii nr.273/2006 privind finanţele publice locale, majorarea costului mediu lunar de întreţinere la nivelul reflectării realităţii economice conduce la creşterea veniturilor proprii, contribuind astfel la reducerea efortului financiar al bugetului local”, precizeaza Corina Bedelean.

Directorul Căminului pentru persoane vârstnice mai arată că, potrivit datelor înregistrate în cursul anului 2012, nivelul alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective asigurat pe beneficiar a atins suma de 10,50 lei, în condiţiile asigurării standardelor de calitate, cantitate şi de valoare calorică necesare vârstnicilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Publicat

în

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Conform unui ordin al Ministerului Muncii, șapte noi profesii au fost recent incluse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Clasificarea Ocupațiilor din România cuprinde toate meseriile recunoscute din România, o listă care este permanent actualizată.

Noile ocupații sunt:

1. Creator/conceptor articole vestimentare 311944

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Expert comunicare guvernamentală 243224

3. Expert e-guvernare 242234

4. Inspector de urmărire și administrare bunuri 261924

5. Manager comunicare guvernamentală 121311

6. Specialist marketing online 243105

7. Tehnician de radiologie și imagistică licențiat 226928

Astfel se poate observa că ocupația ”instructor de dans” se mută din grupa de baza 2653 Dansatori și coregrafi în grupa de bază 3423 Instructori și coordonatori de programe de pregătire fizică și activități recreative, la codul 342310.

În februarie au fost introduse 69 de noi ocupații, ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior.

În anul 2022, până la această oră au fost adăugate aproape 30 de noi profesii.

Noile ocupații adăugate în COR de la începutul lui 2022

1. administrator de securitate în domeniul TIC – 252908

2. analist comportamental – 226927

3. analist de afaceri – 242120

4. analist de afaceri în domeniul TIC – 251102

5. analist în servicii și politici de sănătate – 242233

6. analist testare software- 351108

7. aranjor muzică – 265245

8. arhitect de interior – 216111

9. arhitect de sistem în domeniul TIC – 251104

10. artist multimedia – 265111

11. asistent medical specializat – 222102

12. auditor de securitate cibernetică – 252906

13. barman preparator de cafea (barista) – 513203

14. chimist analist – 211312

15. compozitor muzică de film/teatru – 265240

16. compozitor muzică electronică – 265241

17. compozitor muzică publicitară – 265243

18. compozitor muzică sacră – 265242

19.compozitor muzică usoară/pop – 265239

20. conducător formație muzicală – 265248

21. consilier de stat – 111241

22. consilier filosofic – 263311

23. consultant de securitate cibernetica – 252907

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Publicat

în

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Fostul președinte Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi și cere acest lucru în instanță, unde a deschis un proces împotriva Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Părțile, chemate joi în fața magistraților Curții de Apel București, informează Mediafax.

Traian Băsescu are calitatea de reclamant în procesul de la Curtea de Apel București, iar SPP este pârât. Fostul președinte cere instanței de contencios administrativ şi fiscal suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dosarul a fost înregistrat în 28 aprilie, la o lună după ce fostul președinte al României a rămas fără privilegiile pe care le-a avut ca șef al statului, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei securități.

Fostul președinte Traian Băsescu ar putea fi evacuat din vila de protocol și s-a cerut ajutorul unui executor judecătoresc. RA-APPS a anunțat miercuri că Băsescu nu a respectat termenul legal pentru eliberarea imobilului.

„Prin notificarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) din data de 28.03.2022, Dlui. Traian Băsescu, beneficiarul contractului nr. 1.905/19.02.2015 având ca obiect folosința gratuită a imobilului- reședință oficială situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1, i s-a comunicat faptul că în termenul prevăzut de lege de 60 de zile de la încetarea contractului, atât Dumnealui, cât și membrii familiei au obligația de a elibera și de a preda reședința oficială. În data de 23.05.2022 s-a împlinit termenul legal de 60 de zile în care Dl. Traian Băsescu avea obligația de a elibera și preda imobilul situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1″, au anunțat reprezentanții RA-APPS.

Ca urmare, fostul președinte ar putea fi evacuat.

„Întrucât imobilul menționat nu a fost eliberat și predat către R.A.-A.P.P.S., fostul Președinte al României a fost notificat, în acest sens, prin executor judecătoresc. Precizăm faptul că, în condițiile în care nu se va da curs notificării în sensul eliberării reședinței oficiale, vom demara procedurile de evacuare”, au precizat reprezentanții RA-APPS.

Fostul președinte al României a pierdut dreptul de a folosi locuința de protocol, după ce instanța supremă a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Ulterior, Traian Băsescu a anunțat că își cumpără un apartament în București pentru a elibera vila RA-APPS.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Publicat

în

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Ministerul Transporturilor încearcă să salveze CFR Marfă, o companie-cheie a statului, mai ales în contextul crizei din Ucraina, când este nevoie de soluţii rapide pentru transportul volumelor mari, în special cereale.

CFR Marfă are pierderi şi datorii uriaşe, iar variantele pe care le va propune guvernul trebuie să respecte regulile de concurenţă pe care le-a stabilit Comisia Europeană.

Elit - Gustul Desăvârșit

Soarta companiei CFR Marfă ar putea fi decisă în luna iunie, la Bruxelles, când ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, urmează să propună Comisiei Europene variantele statului român, notează RRA.

Cu o cotă de piaţă de 20%, CFR Marfă trebuie să returneze Ministerului Finanţelor peste 500 de milioane de euro, reprezentând ajutorul de stat acordat ilegal în 2013, o variantă fiind procedura de dare în plată, adică transferul de active, clădiri şi mai ales materialul rulant, vagoane şi locomotive.

CFR Marfă are peste 27.000 de vagoane, însă funcţionale sunt 8.500. În portul Constanţa, luna trecută, au fost mutate aproape 400 de vagoane, iar alte 300 de vagoane, nemişcate de ani buni, blochează liniile de tren care trebuie eliberate urgent pentru a ajuta la descărcarea mărfurilor.

Corneliu Vişoianu, director în Ministerul Transporturilor: „Organizăm o vizită la Bruxelles, unde domnul ministru va purta aceste discuţii direct cu Comisia, încercând să rezolvăm problemele de legalitate.”

sursa: forbes.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare