Creditarea populaţiei – în chingile noilor norme ale BNR

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

    Noile norme ale BNR, active de la 1 februarie, reduc aproape de zero şansele populaţiei de a mai lua credite de consum în euro. Rămân accesibile doar împrumuturile în lei, de valori mai mici. Concret, potrivit noului regulament BNR, care va fi transpus în normele interne ale băncilor, orice credit de consum în euro va trebui garantat în proporţie de 133% cu garanţii reale. În plus, perioada maximă pe care va fi luat un astfel de împrumut scade la cinci ani. În cazul creditelor în euro, BNR impune şi aplicarea unui test de stres în condiţii restrictive. Astfel, cursul euro/leu care va fi luat în considerare la calculul solvabilităţii va fi cu 35,5% mai mare decât cel din data solicitării împrumutului, dobânda va fi cu 0,6% peste cea curentă, iar veniturile eligibile – cu 6% mai mici decât cele demonstrate. Toate acestea vor reduce cu cel puţin 60% valoarea maximă a împrumutului ce va putea fi contractat. Cu alte cuvinte, dacă în acest moment un angajat căsătorit şi fără copii care câştigă salariul mediu pe economie poate lua un credit de aproximativ 3.000 de euro, după aplicarea normelor, el va mai putea lua doar 1.200 de euro. Acesta este, însă, cazul fericit al unei persoane care nu are alte datorii. În monedă naţională, aceeaşi persoană va mai putea lua aproximativ 7.000 de lei faţă de 10-11.000 de lei în prezent.
lCreditul se mută pe card
Deşi vor intra şi ele sub efectul noilor reglementări, cardul de credit şi descoperitul de cont (overdraft) nu vor fi afectate substanţial din cel puţin două motive: perioada pe care sunt acordate nu ajunge la cinci ani, iar moneda împrumutului este de cele mai multe ori leul.
În aceste condiţii, băncile şi Instituţiile Financiare Nebancare au lansat deja oferte pentru aceste produse. În cazul clienţilor angajaţi în companii partenere ale băncii, dobânda la overdraft ajunge să fie mai mică decât cea la un împrumut de consum clasic.(Ev.Z.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419