Rămâi conectat

Ştirea zilei

CRĂCIUN și REVELION: De ce ni se face somn după mesele festive? Cum putem evita starea de somnolență

Publicat

în

CRĂCIUN și REVELION: De ce ni se face somn după mesele festive? Cum putem evita starea de somnolență

Cu siguranță am observat cu toții că după anumite mese ni se face somn. Și nu ar fi o stare tocmai plăcută, mai ales dacă nu suntem acasă, ci suntem invitați la cineva sau suntem într-un restaurant. Cine e de vină și ce e de făcut? Nutriționiștii spun că una dintre cauze ar fi triptofanul, un aminoacid prezent în carnea de curcan, în ouă, brânză, dar și în anumite fructe. Nu este însă singurul „vinovat”. Nutriționistul Ramona Duna a explicat la Digi24 ce trebuie să facem pentru a nu pierde din energie după ce mâncăm.

Triptofanul este un aminoacid din care se sintetizează serotonina – hormonul stării de bine, care ne aduce acea stare de relaxare -, apoi melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn. Sunt însă foarte multe alimente care conțin acest triptofan și nu este singurul vinovat de această stare de somnolență postprandială, care se mai numește și „food coma”, a explicat medicul Ramona Duna.

Electrica Furnizare Discount

De fapt, problema o reprezintă un cumul de factori, cum ar fi combinațiile grele de alimente, care se fac mai ales la mesele festive, de sărbători, când suntem tentați să gustăm din multe preparate. Probabil de aici vine și mitul cărnii de curcan, friptura de pe masa americanilor de Ziua Recunoștinței, dar dacă ne uităm puțin la modul de preparare și la ce se servește pe lângă, ne dăm seama că acolo sunt mai multe probleme de combinații, de asocieri, spune nutriționistul.

În plus, de multe ori, la mesele festive uităm să mestecăm bine, pentru că discutăm, ceea ce, iarăși, este un aspect foarte important, care necesită o atenție mult mai mare.

Apoi, este de luat în considerare cantitatea de alimente pe care o consumăm – trebuie să învățăm să mâncăm mai puțin la mese, indiferent că este o cină oarecare sau că mergem la o masă festivă.

Cum putem diminua starea de somnolență după masă

Toți acești factori nu fac altceva decât să dea de lucru sistemului digestiv și să ne „fure” energia. Acest fenomen apare, în mod normal, la toate persoanele, dar diferența o face intensitatea cu care se manifestă – uneori ne ridicăm mai obosiți de la masă, alteori mai energici. Alimentele au rolul de a ne oferi energie și nu putem anula definitiv acest efect, dar putem să diminuăm intensitatea. Ea este influențată în mod direct de cum, ce, cât și când măncăm, spune Ramona Duna.

Cum? Având grijă să mâncăm porții mici de alimente, încercând să consumăm alimentele bogate în proteine animale sau în triptofan în asociere cu legume, niciodată cu grăsimi, cu sosuri grele, cu partea de carbohidrați. Copiilor li se dă, de pildă, acel pahar cu lapte cald în asociere cu miere tocmai pentru a induce acea stare de somnolență. Deci, e foarte important cu ce combinăm acest tip de elemente, mai ales cele proteice, care se digeră foarte greu, cum este carnea de vită, de curcan, de pui, pentru că și acestea conțin triptofan. La acestea se adaugă nucile, semințele. Întotdeauna să încercăm să avem partea de crudități, care conțin acel bagaj enzimatic ce ar putea să ajute digestia și ar putea ușura acest proces, arată nutriționista.

Prin urmare, combinarea alimentelor și cantitatea lor reprezintă „secretul”. Este foarte tentant să mâncăm mult, să gustăm din toate preparatele la mesele festive. Dar în egală măsură nu trebuie să uităm și de mecanismul de masticație, pentru că alimentele, dacă nu sunt mestecate suficient, vor rămâne mai mult timp în intestin și vor solicita mai multă energie, ceea ce intensifică această stare de somnolență.

Apoi mai vine și aportul de lichide, de alcool mai ales, care îngreunează și mai mult acest proces, dă mai mult de lucru ficatului și astfel ne trezim că suntem complet lipsiți de energie și nu ne mai putem ridica de la masă, subliniază Ramona Duna.

Cauzele somnolenței după masă:

 • intoleranțe alimentare
 • disfuncții tiroidiene
 • carențe nutriționale
 • anemie
 • disbioză intestinală
 • afecțiuni hepatice

Cum evităm somnolența după masă:

 • ridică-te de la masă înainte să te saturi
 • mestecă bine, nu grăbi mesele, semnalul de sațietate apare după 20 de minute
 • lasă pauze între mese și gustări, evită să ronțăi 3-4 ore
 • ia ultima masă cu trei ore înainte de culcare
 • evită combinațiile de paste cu sosuri albe, carne grasă cu cartofi prăjiți, mămăligă cu brânză
 • sunt recomandate alimente bogate în omega 3 (pește gras, semințe de in), orez brun, ouă, legume fibroase și fructe tari
 • nu vă așezați nervoși la masă

sursa digi24.ro

Publicitate

Ştirea zilei

Vești bune din partea ministrului Educației: „Până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate în școli 10 milioane de teste”

Publicat

în

Vești bune din partea ministrului Educației: „Până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate în școli 10 milioane de teste”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat faptul că zece milioane de teste de salivă pentru COVID-19, destinate preșcolarilor, elevilor și angajaților din învățământ vor fi livrate până la începutul săptămânii viitoare în școli.

„Până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate în școli 10 milioane de teste pentru preșcolari, elevi și angajați din învățământ.

Electrica Furnizare Discount

Ministerul Educației, la solicitarea Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență, a transmis repartizarea pe județe pentru primul lot de teste rapide pe bază de salivă (10 milioane de teste) pentru a putea fi utilizate începând de săptămâna viitoare (cea de-a doua săptămâna a semestrului 2).

Apreciem deblocarea procesului de achiziție a testelor, atât de necesare pentru funcționarea în condiții de siguranță sanitara a școlilor și grădinițelor.”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prin intermediul paginii de socializare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Liderul PNL Alba, Ion Dumitrel, despre semnătura lui Silviu Ponoran pentru demiterea lui Iohannis: „Este unul din primarii de succes în administrație”

Publicat

în

VIDEO| Liderul PNL Alba, Ion Dumitrel, despre semnătura lui Silviu Ponoran pentru demiterea lui Iohannis: „Este unul din primarii de succes în administrație”

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, aflat astăzi, 21 ianuarie 2022, în vizită în județul Alba, a precizat, la o conferință de presă desfășurată la biroul partidului, în legătură cu acțiunea primarului din Zlatna, Silviu Ponoran, care a semnat demiterea președintelui Iohannis, la inițiativa AUR, următoarele: „Atunci când oamenii acționează împotriva partidului, nu rămân membri de partid”.

În urmă cu o săptămână, prin intermediul unui comunicat remis presei, PNL Alba susținea: „Gestul colegului nostru, primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, de a semna pe lista AUR, pentru demiterea președintelui Klaus Iohannnis, reprezintă, înainte de orice, un episod politic absolut nefericit. PNL a fost și va rămâne un partid în care libertatea de opinie e importantă și prezentă de la dezbatere până la decizie. Pentru absolut orice membru! Dar de aici și până la asocierea directă, publică, inclusiv prin semnătură, a unui liberal cu o formațiune ale cărei acțiuni ridică mari semne de întrebare, este cale lungă și denotă o deviere de la verticalitate, mai ales în ochii celor care te cunosc de o viață.

Electrica Furnizare Discount

Apetitul domnului Ponoran pentru AUR, partid care se joaca de-a demiterea președintelui într-o perioadă în care prioritățile sunt cu totul altele, îl plasează, din păcate, nu într-o „scăpare” de acceptat, cât într-o „ieșire” radicală unilaterală, dincolo de opțiunea colegilor de filială sau de valorile PNL. Un episod public calculat și provocat de dragul scandalului și diversiunii de pionii locali ai unui partid oportunist și speculant ce s-a folosit de orice prilej pentru a manipula, fără nicio soluție reală pentru români în cea mai grea perioadă pe care o traversează, ca toate țările din lume, România.

Îi respectăm primarului Zlatnei valul de încredere pe care îl are, de câteva mandate, din partea concetățenilor. Îi recunoaștem munca uriașă depusă pentru realizarea atâtor proiecte, despre care chiar și domnului primar ar trebui să-i fie clar că sunt rezultatul implicării și susținerii PNL . Ne rămâne regretul că a căzut pradă, sperăm noi, unui impuls de moment și a trecut linia atât de bine delimitată care desparte un cetățean cu drept de vot de un politician votat de oameni sub sigla PNL.”

Astăzi, Ion Dumitrel, a fost galant după ce Cîțu nu și-a făcut temele la capitolul județul Alba:

„Așteptăm un punct de vedere al Biroului Național, în Biroul Județean s-a analizat și s-a discutat, colegul nostru a regretat, sperăm să nu se mai întâmple, așa cum s-a spus în comunicat ne pare rău și îi pare rău pentru greșeală, în activitatea lui în administrație este unul din primarii de succes!”, a declarat pentru ZiarulUnirea.ro, Președintele Consiliului Județean Alba și liderul filialei județene Alba, Ion Dumitrel.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Sistemul de iluminat public din Abrud va fi reabilitat și modernizat. Investiție de aproape 800.000 de lei

Publicat

în

Sistemul de iluminat public din Abrud va fi reabilitat și modernizat. Investiție de aproape 800.000 de lei

Sistemul de iluminat public din multe zone ale orașului Abrud va fi modernizat și reabilitat, printr-o investiție de aproape 800.000 de lei.

Primăria orașului Abrud a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții: „Modernizare și reabilitare iluminat public în orașul Abrud, județul Alba.”

Valoarea totală este estimată la 795.000 lei, fără TVA.

Electrica Furnizare Discount

In prezent, in orașul Abrud, se constată existența unui iluminat public neconform, fără a fi realizate nivelele de iluminare recomandate de normele europene. Conform standardelor UE trebuie îndeplinite o serie de cerințe minime impuse, fără însa a supradimensiona sistemele.

Pentru modernizarea iluminatului public stradal din orașul Abrud se va realiza următoarea soluție aprobată în cadrul documentației de avizare a lucrărilor de intervenții: modernizarea iluminatului public prin înlocuirea aparatelor de iluminat existente, cu aparate de iluminat cu tehnologie LED echipate cu un modul telegestiune – controller – (cate unul pentru fiecare aparat), înlocuirea kiturilor de montaj și implementarea sistemului de telegestiune.

Soluția tehnica constă în schimbarea corpurilor de iluminat respectiv montarea a 800 aparate de iluminat cu surse LED, după cum reiese din calculele luminotehnice pentru iluminat rutier amplasate pe stâlpi existenți.

Pentru alimentare se va utiliza rețeaua aeriană existentă. Având în vedere scăderea puterii instalate la nivelul întregului sistem, cât și pentru fiecare circuit în parte, nu se impun măsuri speciale de suplimentare sau protejare a instalațiilor electrice de alimentare.

A fost aleasă ca variantă optimă recomandată deoarece indeplinește toate cerințele aferente temei de proiectare și a standardelor în vigoare, este în conformitate cu expertiza tehnică efectuată și prezintă următoarele avantaje:

 • obținerea unui sistem nou, modern și uniform din perspectiva iluminatului, care va aduce reducerea pentru o parte din costuri: atât întreținerii cât și prin diminuarea pierderilor și dezechilibrelor de rețea;
 • aducerea iluminatului public la valorile minime prescrise în standardele și normele în vigoare;
 • din punct de vedere luminotehnic vor fi eliminate zonele cu umbră și întuneric în zonele vizate;
 • controlul de la distanța al SIP și posibilitatea de a modifica scenariile privind pornire/oprirea și dimmingul aparatelor de iluminat;
 • informarea în timp real privind apariția defecțiunilor în sistem sau a funcționării defectuoase a unuia dintre elemente;
 • creșterea confortului vizual și al siguranței atât pentru conducătorii auto, cât și pentru pietonii angajați în trafic în zonele de risc;
 • reducerea costurilor de întreținere și mentenanță a sistemului față de un sistem de iluminat public clasic,
 • scăderea consumului de energie electrică prin folosirea sistemului inteligent de management prin telegestiune.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare