CRĂCIUN și REVELION: De ce ni se face somn după mesele festive? Cum putem evita starea de somnolență
CRĂCIUN și REVELION: De ce ni se face somn după mesele festive? Cum putem evita starea de somnolență
Cu siguranță am observat cu toții că după anumite mese ni se face somn. Și nu ar fi o stare tocmai plăcută, mai ales dacă nu suntem acasă, ci suntem invitați la cineva sau suntem într-un restaurant. Cine e de vină și ce e de făcut? Nutriționiștii spun că una dintre cauze ar fi triptofanul, un aminoacid prezent în carnea de curcan, în ouă, brânză, dar și în anumite fructe. Nu este însă singurul „vinovat”. Nutriționistul Ramona Duna a explicat la Digi24 ce trebuie să facem pentru a nu pierde din energie după ce mâncăm.
Triptofanul este un aminoacid din care se sintetizează serotonina – hormonul stării de bine, care ne aduce acea stare de relaxare -, apoi melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn. Sunt însă foarte multe alimente care conțin acest triptofan și nu este singurul vinovat de această stare de somnolență postprandială, care se mai numește și „food coma”, a explicat medicul Ramona Duna.
De fapt, problema o reprezintă un cumul de factori, cum ar fi combinațiile grele de alimente, care se fac mai ales la mesele festive, de sărbători, când suntem tentați să gustăm din multe preparate. Probabil de aici vine și mitul cărnii de curcan, friptura de pe masa americanilor de Ziua Recunoștinței, dar dacă ne uităm puțin la modul de preparare și la ce se servește pe lângă, ne dăm seama că acolo sunt mai multe probleme de combinații, de asocieri, spune nutriționistul.
În plus, de multe ori, la mesele festive uităm să mestecăm bine, pentru că discutăm, ceea ce, iarăși, este un aspect foarte important, care necesită o atenție mult mai mare.
Apoi, este de luat în considerare cantitatea de alimente pe care o consumăm – trebuie să învățăm să mâncăm mai puțin la mese, indiferent că este o cină oarecare sau că mergem la o masă festivă.
Cum putem diminua starea de somnolență după masă
Toți acești factori nu fac altceva decât să dea de lucru sistemului digestiv și să ne „fure” energia. Acest fenomen apare, în mod normal, la toate persoanele, dar diferența o face intensitatea cu care se manifestă – uneori ne ridicăm mai obosiți de la masă, alteori mai energici. Alimentele au rolul de a ne oferi energie și nu putem anula definitiv acest efect, dar putem să diminuăm intensitatea. Ea este influențată în mod direct de cum, ce, cât și când măncăm, spune Ramona Duna.
Cum? Având grijă să mâncăm porții mici de alimente, încercând să consumăm alimentele bogate în proteine animale sau în triptofan în asociere cu legume, niciodată cu grăsimi, cu sosuri grele, cu partea de carbohidrați. Copiilor li se dă, de pildă, acel pahar cu lapte cald în asociere cu miere tocmai pentru a induce acea stare de somnolență. Deci, e foarte important cu ce combinăm acest tip de elemente, mai ales cele proteice, care se digeră foarte greu, cum este carnea de vită, de curcan, de pui, pentru că și acestea conțin triptofan. La acestea se adaugă nucile, semințele. Întotdeauna să încercăm să avem partea de crudități, care conțin acel bagaj enzimatic ce ar putea să ajute digestia și ar putea ușura acest proces, arată nutriționista.
Prin urmare, combinarea alimentelor și cantitatea lor reprezintă „secretul”. Este foarte tentant să mâncăm mult, să gustăm din toate preparatele la mesele festive. Dar în egală măsură nu trebuie să uităm și de mecanismul de masticație, pentru că alimentele, dacă nu sunt mestecate suficient, vor rămâne mai mult timp în intestin și vor solicita mai multă energie, ceea ce intensifică această stare de somnolență.
Apoi mai vine și aportul de lichide, de alcool mai ales, care îngreunează și mai mult acest proces, dă mai mult de lucru ficatului și astfel ne trezim că suntem complet lipsiți de energie și nu ne mai putem ridica de la masă, subliniază Ramona Duna.
Cauzele somnolenței după masă:
- intoleranțe alimentare
- disfuncții tiroidiene
- carențe nutriționale
- anemie
- disbioză intestinală
- afecțiuni hepatice
Cum evităm somnolența după masă:
- ridică-te de la masă înainte să te saturi
- mestecă bine, nu grăbi mesele, semnalul de sațietate apare după 20 de minute
- lasă pauze între mese și gustări, evită să ronțăi 3-4 ore
- ia ultima masă cu trei ore înainte de culcare
- evită combinațiile de paste cu sosuri albe, carne grasă cu cartofi prăjiți, mămăligă cu brânză
- sunt recomandate alimente bogate în omega 3 (pește gras, semințe de in), orez brun, ouă, legume fibroase și fructe tari
- nu vă așezați nervoși la masă
sursa digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O tânără din Apuseni, ”fată de oraș” în timpul săptămânii și „fata cu animalele” de la munte, în weekend. Cum reușește Cristina Pașca să împace meseria cu creșterea animalelor
O tânără din Apuseni, ”fată de oraș” în timpul săptămânii și „fata cu animalele” de la munte, în weekend. Cum reușește Cristina Pașca să împace meseria cu creșterea animalelor Pe tânăra Cristina Ioana Pașca, din Gârda de Sus, comună din inima Munților Apuseni, am cunoscut-o încă de când era elevă pe băncile Colegiului Economic „Dionisie […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitateacum 18 ore
15 iunie 1889, ziua în care Mihai Eminescu, poetul național, a murit
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
12 iunie: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Înălţarea Domnului: De ce este bine să porți asupra ta frunze de nuc și leuștean. Tradiţii şi superstiţii la 40 de zile de la Înviere
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Înălțarea Domnului 2024: Ziua în care Cerurile se deschid. Rugăciunea făcătoare de minuni care se rostește în această zi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
14 iunie – Sfântul Proroc Elisei, ocrotitorul recoltelor. Credincioșii oferă astăzi pomană pentru cei adormiți
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Curiozitățile neștiute ale unei comune din Alba: gardurile ”irlandeze” de la Nemeși, frasinul uriaș de la Hărăști, chipul lui Decebal de pe muntele Struțu și ”gropile cu picioci” de la Poieni