Rămâi conectat

Actualitate

Cosmin Matieș, antreprenor în domeniul HoReCa: În Alba Iulia, în ultimele două decenii, peste 60 de restaurante s-au deschis și apoi au dispărut

Ioana Oprean

Publicat

în

Cosmin Matieș, antreprenor în domeniul HoReCa: 7 din 10 restaurantele nou deschise se închid în primii cinci ani

„Deși din exterior pare o industrie glamour, realitatea din HORECA este dură: 7 din 10 restaurantele nou deschise se închid în primii cinci ani. 9 din 10 în următorii 2 ani”, spune Cosmin Matieș, antreprenor albaiulian în domeniu.

„Totuşi, în locul lor (n.a. al restaurantelor închise) se deschid altele, semn că antreprenorii încă pariază pe un domeniu unde investiţia iniţială e relativ mică, iar câştigul poate fi rapid. Sau aşa speră ei.

În Alba Iulia, în ultimele două decenii, peste 60 de restaurante s-au deschis și apoi au dispărut. De ce? Pentru că majoritatea sunt lansate de oameni fără experiență reală în domeniu, fără planificare și fără înțelegerea riscurilor. De cele mai multe ori, entuziasmul și recomandările „prietenilor” sunt înlocuite rapid de realitatea zilnică: costuri mari, personal dificil, lipsa clienților, marketing inexistent și un ritm de lucru epuizant.

Adevăruri pe care puțini le spun:

• Nu deschide un local doar pentru că ai prieteni care zic că ar veni. Ei vin la tine doar dacă mănâncă gratis. Dacă nu, merg la concurență…doar nu vrei să faci bani de pe urma lor?

• Dacă vrei „doar ca să ai unde-ți bea cafeaua”… va fi cea mai scumpă cafea din viața ta.

• Amortizarea reală se face după 5 ani – dacă ai succes și perseverență.

• Să ai bani pentru doi ani de funcționare fără profit e esențial. Fără această rezervă, e doar o chestiune de timp până închizi.

• Dacă un spațiu a dat greș cu altcineva, nu înseamnă că tu îl poți „salva” doar cu bunăvoință și decor nou.

• Nu copia. Ce funcționează la altcineva nu înseamnă că va merge la tine.

• Ai curajul să închizi la timp. Un restaurant pe pierdere îți poate ruina compania, familia sau sănătatea.

Alte provocări :

*Lipsă de predictibilitate din partea autorităților

• Legi care se schimbă frecvent

• Reglementări neclare sau contradictorii

• Anunțuri fiscale fără perioade de adaptare

*Fiscalitate fluctuantă

• TVA modificat de 3 ori în ultimii ani

• Creșterea taxelor pe muncă

• Lipsa unor facilități pentru angajatorii din turism/restaurație

*Domeniu extrem de costisitor și dinamic

• Investești constant: echipamente, personal, formare, decor, marketing

• Nu există „pauză” sau stagnare

• Prețurile materiilor prime cresc constant, fără plafonare sau ajutor

*Lipsa sprijinului real din partea autorităților centrale

• Nu avem un Minister al Turismului cu buget și putere de decizie

• Măsurile de sprijin sunt formale sau aplicate haotic

*Imagine publică negativă, întreținută de media:

• Restaurantele sunt adesea blamate colectiv pentru: evaziune, mâncare proastă, prețuri mari, etc.

• Puține campanii publice pozitive sau de educare

• Lipsă de respect pentru personalul din domeniu

HORECA nu e pentru oricine. E frumoasă, dar nemiloasă”, spune Cosmin Matieș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA de Crăciun 2025: Unde va ninge în România de sărbătorile de iarnă

Ioana Oprean

Publicat

în

Cum va fi VREMEA de Crăciun 2025: Unde va ninge în România de sărbătorile de iarnă Luna decembrie 2025 aduce o schimbare bruscă de decor, după câțiva ani cu ierni neobișnuit de blânde. Meteorologii anunță o perioadă mult mai rece decât în ultimii ani, cu temperaturi negative, ninsori și chiar fenomene meteo periculoase în unele […]

Citește mai mult

Actualitate

CODUL MUNCII 2025 | Concediul medical devine un scut legal pentru angajați: Ce drepturi ai și de ce nu poți fi concediat în această perioadă

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

Concediul medical devine un scut legal pentru angajați: Ce drepturi ai și de ce nu poți fi concediat în această perioadă Concediul medical nu înseamnă doar o pauză pentru refacere, ci și o protecție legală solidă pentru salariați. Codul Muncii prevede de ani buni interdicția concedierii în perioada în care un angajat se află în […]

Citește mai mult

Actualitate

Turiștii de pe litoral ar putea scăpa de umbrele, baldachine și șezlonguri: ,,Primăriile să aibă posibilitatea de a înființa plaje publice”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Turiștii de pe litoral ar putea scăpa de umbrele, baldachine și șezlonguri. Ce cuprinde proiectul de lege Turiștii ar putea sa beneficieze de acces gratuit la 20% din plajele de pe litoral, fără șezlonguri sau beach-baruri nenumărate. Autoritățile locale ar urma să asigure dușuri, toalete și pubele de gunoi. ,,Accesul liber la plajă a devenit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea