Rămâi conectat

Actualitate

Coșmarul multor profesori din județul Alba: Unii predau chiar și în 4 școli, iar alții au catedre „mozaic” de 7 materii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Coșmarul multor profesori din județul Alba: Unii predau chiar și în 4 școli, iar alții au catedre „mozaic” de 7 materii

Inspectoratul Școlar Județean Alba a emis deciziile de încadrare pe posturi a cadrelor didactice în urma ședințelor de repartizare sau ocupare desfășurate în perioada 29 iulie – 2 septembrie, premergătoare debutului anului școlar curent.

Astfel, potrivit site-ului oficial personal.isjalba.ro, în anul școlar care a început pe 5 septembrie vor exista profesori care, pentru a avea cel puțin o normă didactică întreagă, vor preda nu doar într-o școală, ci în două, trei sau chiar 4 unități de învățământ, din 4 localități diferite, iar alții îi vor învăța pe copii, pe lângă disciplinele înscrise de pe diplomele de absolvire, și materii din alte arii curriculare.

Trebuie subliniat că numai câțiva dintre aceștia nu au studii corespunzătoare funcției didactice ocupate, fiind repartizați îndeosebi la școli din zona montană, izolată, pe posturi nesolicitate de personal calificat.

Va fi un efort uriaș pentru cei care vor preda mai multe discipline sau pentru cei care trebuie să facă naveta, mai ales că mulți sunt căsătoriți, iar unii au și propriii lor copii.

De exemplu, o profesoară îi va învăța biologie pe liceenii Colegiului Național „Bethlen Gabor” Aiud și pe elevii Școlilor Gimnaziale Lopadea Nouă și „Sebes Pal” Rimetea, iar la Școala Gimnazială „Simion Lazăr” Lunca Mureșului va preda biologie – chimie și educație muzicală la ciclurile primar și gimnazial.

O profesoară de religie ortodoxă va preda această disciplină elevilor de la Școlile Gimnaziale Poșaga de Jos, Lupșa și Bucium, din Munții Apuseni, dar și copiilor de la Școala Gimnazială „Simion Lazăr” din Lunca Mureșului, la prima dintre școlile menționate urmând să-i învețe pe elevii de gimnaziu și… biologie. Un caz mai fericit este al unei profesoare de biologie care va preda o singură disciplină, dar în 4 școli din localități apropiate: Școlile Gimnaziale Berghin, Ciugud, „Timotei Ovidiu Tarnu” Stremț și Liceul Teoretic Teiuș.

În schimb, un profesor de educație muzicală va face naveta între 4 localități: Unirea, Lopadea Nouă, Blandiana și Pianu de Sus, iar o colegă de-ale sale de breaslă „se va împărți” în „doar” 3 școli pentru a cânta împreună cu elevii din ciclurile primar și gimnazial: Școlile Gimnaiale nr. 3 Cugir, Berghin și „Decebal” Cricău. Iar o profesoară de franceză va avea catedră „mozaic” în două școli aiudene, urmând să predea limba franceză, educație plastică (desen) și geografie la Școala Gimnazială „Axente Sever” și limbile engleză și franceză la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”. Într-o situație asemănătoare se află și un profesor care îi va învăța istorie pe elevii Școlii Gimnaziale Ciuruleasa și pe cei ai Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, școlarilor urmând să le predea și biologie și educație tehnologică.   Tot o profesoară de franceză va ține cursuri în 3 unități de învățământ: Doștat, Drașov și „Septimiu Albini” Cut, la fel ca un profesor de religie ortodoxă, care va face naveta între Alba Iulia (Colegiul Tehnic „Apulum”), Zlatna (Liceul „Corneliu Medrea”) și Ocna Mureș (Liceul Teoretic „Petru Maior”). Tot un profesor de religie ortodoxă le va preda elevilor de la Școala Gimnazială Fărău, unde va mai avea și ore de chimie și informatică și TIC, disciplină pe care o va preda însă și copiilor din Lopadea Nouă, în timp ce la Școala Gimnazială Hopârta va susține cursuri de educație muzicală. O profesoară va preda la Școala Gimnazială Mogoș limbile română, engleză și franceză, chimie și religie ortodoxă. Iar o profesoară de română va avea ore la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud și Școala Gimnazială „Avram Iancu” Unirea, dar va preda și latină elevilor de gimnaziu de la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia.

Recordul absolut îl deține însă o profesoară care va preda la Școala Gimnazială Întregalde următoarele discipline: desen, biologie, geografie, informatică și TIC, educație tehnologică, fizică și chimie. Succes în activitatea didactică!

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea