Rămâi conectat

Actualitate

Coșmarul multor profesori din județul Alba: Unii predau chiar și în 4 școli, iar alții au catedre „mozaic” de 7 materii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Coșmarul multor profesori din județul Alba: Unii predau chiar și în 4 școli, iar alții au catedre „mozaic” de 7 materii

Inspectoratul Școlar Județean Alba a emis deciziile de încadrare pe posturi a cadrelor didactice în urma ședințelor de repartizare sau ocupare desfășurate în perioada 29 iulie – 2 septembrie, premergătoare debutului anului școlar curent.

Astfel, potrivit site-ului oficial personal.isjalba.ro, în anul școlar care a început pe 5 septembrie vor exista profesori care, pentru a avea cel puțin o normă didactică întreagă, vor preda nu doar într-o școală, ci în două, trei sau chiar 4 unități de învățământ, din 4 localități diferite, iar alții îi vor învăța pe copii, pe lângă disciplinele înscrise de pe diplomele de absolvire, și materii din alte arii curriculare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Trebuie subliniat că numai câțiva dintre aceștia nu au studii corespunzătoare funcției didactice ocupate, fiind repartizați îndeosebi la școli din zona montană, izolată, pe posturi nesolicitate de personal calificat.

Va fi un efort uriaș pentru cei care vor preda mai multe discipline sau pentru cei care trebuie să facă naveta, mai ales că mulți sunt căsătoriți, iar unii au și propriii lor copii.

De exemplu, o profesoară îi va învăța biologie pe liceenii Colegiului Național „Bethlen Gabor” Aiud și pe elevii Școlilor Gimnaziale Lopadea Nouă și „Sebes Pal” Rimetea, iar la Școala Gimnazială „Simion Lazăr” Lunca Mureșului va preda biologie – chimie și educație muzicală la ciclurile primar și gimnazial.

O profesoară de religie ortodoxă va preda această disciplină elevilor de la Școlile Gimnaziale Poșaga de Jos, Lupșa și Bucium, din Munții Apuseni, dar și copiilor de la Școala Gimnazială „Simion Lazăr” din Lunca Mureșului, la prima dintre școlile menționate urmând să-i învețe pe elevii de gimnaziu și… biologie. Un caz mai fericit este al unei profesoare de biologie care va preda o singură disciplină, dar în 4 școli din localități apropiate: Școlile Gimnaziale Berghin, Ciugud, „Timotei Ovidiu Tarnu” Stremț și Liceul Teoretic Teiuș.

În schimb, un profesor de educație muzicală va face naveta între 4 localități: Unirea, Lopadea Nouă, Blandiana și Pianu de Sus, iar o colegă de-ale sale de breaslă „se va împărți” în „doar” 3 școli pentru a cânta împreună cu elevii din ciclurile primar și gimnazial: Școlile Gimnaiale nr. 3 Cugir, Berghin și „Decebal” Cricău. Iar o profesoară de franceză va avea catedră „mozaic” în două școli aiudene, urmând să predea limba franceză, educație plastică (desen) și geografie la Școala Gimnazială „Axente Sever” și limbile engleză și franceză la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”. Într-o situație asemănătoare se află și un profesor care îi va învăța istorie pe elevii Școlii Gimnaziale Ciuruleasa și pe cei ai Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, școlarilor urmând să le predea și biologie și educație tehnologică.   Tot o profesoară de franceză va ține cursuri în 3 unități de învățământ: Doștat, Drașov și „Septimiu Albini” Cut, la fel ca un profesor de religie ortodoxă, care va face naveta între Alba Iulia (Colegiul Tehnic „Apulum”), Zlatna (Liceul „Corneliu Medrea”) și Ocna Mureș (Liceul Teoretic „Petru Maior”). Tot un profesor de religie ortodoxă le va preda elevilor de la Școala Gimnazială Fărău, unde va mai avea și ore de chimie și informatică și TIC, disciplină pe care o va preda însă și copiilor din Lopadea Nouă, în timp ce la Școala Gimnazială Hopârta va susține cursuri de educație muzicală. O profesoară va preda la Școala Gimnazială Mogoș limbile română, engleză și franceză, chimie și religie ortodoxă. Iar o profesoară de română va avea ore la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud și Școala Gimnazială „Avram Iancu” Unirea, dar va preda și latină elevilor de gimnaziu de la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia.

Recordul absolut îl deține însă o profesoară care va preda la Școala Gimnazială Întregalde următoarele discipline: desen, biologie, geografie, informatică și TIC, educație tehnologică, fizică și chimie. Succes în activitatea didactică!

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cine i-ar putea lua locul lui Sorin Cîmpeanu? Următorul ministru al educației ar fi un prorector

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cine i-ar putea lua locul lui Sorin Cîmpeanu? Următorul ministru al educației ar fi un prorector

Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seara că demisionează din funcția de ministru al educației, pe fondul unor acuzații lansate de presă cu privire la un presupus plagiat într-o lucrare științifică.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Ciucă ar putea miza tot pe un profesionist din domeniu, având de ales între mai multe nume din zona universitară apropiate de PNL.

Elit - Gustul Desăvârșit

Favorit pentru preluarea funcției ar fi Sorin Costreie, prorector al Universității București și consilier al premierului Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă l-a numit în luna ianuarie pe Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei sale, drept coordonator național în domeniul proprietății intelectuale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

OFICIAL| Sorin Cîmpeanu a DEMISIONAT din funcția de Ministru al Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sorin Cîmpeanu a DEMISIONAT din funcția de Ministru al Educației

Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seara că demisionează din funcția de ministru al educației în Guvernul Ciucă.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a transmis ministrul demisionar Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

COȘMARUL unei comune din Alba: Nu mai poate să își plătească facturile și furnizorul de energie electrică a oprit alimentarea pentru un dispensar și alte câteva puncte

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

COȘMARUL unei comune din Alba: Nu mai poate să își plătească facturile și furnizorul de energie electrică a oprit alimentarea pentru un dispensar și alte câteva puncte

Comuna Roșia Montană din Munții Apuseni se confruntă cu mari probleme după ce nu mai poate să își plătească facturile de aproape trei luni de zile. Joi, 29 septembrie, furnizorul de energie electrică a oprit alimentarea pentru dispensarul comunal din satul Cărpiniș, iluminatul public din satul Gura Roșiei și baia comunală.

Viceprimarul Vasile Morariu susține că sunt datorii la Electrica și la stația de pompe care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunei, dar și la sediul primăriei. Toate acestea au loc în contextul în care administrația locală nu mai poate să plătească facturile după ce funcționarul primăriei a refuzat să pună vizele CFP (control financiar preventiv).

Elit - Gustul Desăvârșit

Angajatul primăriei responsabil de viza CPF nu are încredere și singuranță în a pune parafa pe facturile emise, mai ales cele din achiziții publice, unde serviciul a fost externalizat către o firmă privată. Funcționarii primăriei nu vad contractele făcute în urma licitației, ci doar cum vin la semnat și stampilat pentru a fi făcute plățile.

Doi funcționari desemnați cu viza CPF au adus adeverințe medicale sau și-au luat concediu medical și, astfel, au refuzat să semneze pentru control financiar preventiv. Viceprimarul susține că nu vede o rezolvare rapidă a situației, având în vedere că nu ar mai exista niciun funcționar în primărie care să preia această atribuție.

În plus, conturile Primăriei Roșia Montană au fost blocate în urma unei executări judecătorești. Administrația locală a fost obligată în instanță să plătească suma de 141.721 de lei unei firme din Cluj care a exectuat în trecut lucrări la rețeaua de apă și canalizare. Deoarece suma aferentă contractului nu a fost plătită integral, firma a acționat în instanță primăria și a cîștigat procesul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea