Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Coronavirusuri înrudite cu SARS-CoV-2, descoperite la lilieci depozitați în laboratoare în Cambodgia și Japonia

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Au fost descoperite, de către cercetători, două variante ale coronavirusului cu SARS-CoV-2 la lilieci-potcoavă, depozitați în laboratoare în Cambodgia și Japonia.

Virusurile sunt primele „rude” cunoscute ale SARS-CoV-2, care au fost descoperite în afara Chinei. Dovezile de până acum arată că SARS-CoV-2 își are originea în specia de lilieci-potcoavă, dar nu s-a stabilit încă dacă virusul a ajuns la om direct de la liliac sau prin intermediul unei gazde intermediare.

Virusul din Cambodgia a fost descoperit la doi lilieci-potcoavă prinși în 2010, în nordul țării. Genomul virusului nu a fost încă decodificat complet, făcând greu de stabilit dacă are sau nu vreo contribuție la pandemie, potrivit Nature.

Dacă virusul este o rudă foarte apropiată – sau chiar un predecesor – a noului coronavirus, ar putea furniza informații esențiale despre cum a trecut SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni și ar ajuta la căutarea originii pandemiei, a declarat Veasna Duong, virolog la Institutul Pasteur din Phnom Penh, Cambodia. Veasna Duong a condus cercetările în cazul probelor de laborator și a anunțat revista Nature la începutul lunii noiembrie. Pentru a furniza astfel de informații, virusul ar trebui să aibă un genom identic cel puțin 97% cu SARS-CoV-2, ceea ce este mai mult decât la cea mai apropiată „rudă” a sa cunoscută până acum, spun cercetătorii.

Dar virusul ar putea fi o rudă și mai îndepărtată a noului coronavirus, ceea ce i-ar ajuta pe oamenii de știință să afle mai multe despre diversitatea acestei familii de virusuri, a afirmat Etienne Simon-Loriere, virolog la Institutul Pasteur din Paris.

Acesta este cazul cu celălalt virus, denumit Rc-o319, care a fost găsit într-un liliac-potcoavă capturat în 2013 în Japonia. Virus are un genom identic în proporție de 81% cu SARS-CoV-2, ceea ce îl face prea îndepărtat pentru a putea furniza informații relevante despre originea pandemiei, a spus Edward Holmes, virolog la Universitatea din Sydney, Australia.

Indiferent ce află echipa de cercetători din Cambodgia, ambele descoperiri sunt importante, deoarece confirmă că virusuri înrudite cu SARS-CoV-2 sunt relativ des întâlnite la liliecii-potcoavă, chiar și la cei care trăiesc în afara Chinei, a declarat Alice Latinne, biolog la Wildlife Conservation Society Vietnam în Hanoi.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că și alte rude ale virusului SARS-CoV-2 ar putea fi găsite în frigiderele laboratoarelor de cercetare, unde sunt ținuți la păstrare lilieci, a arătat Aaron Irving, cercetător la Universitatea Zhejiang din Hangzhou, China.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

MApN începe o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Peste 5.000 de locuri sunt disponibile

Bogdan Ilea

Publicat

în

MApN începe o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Peste 5.000 de locuri sunt disponibile Ministerul Apărării Naționale a anunțat o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să devină rezerviști voluntari în Armata României. Campania se va desfășura între 20 mai și 27 iunie, conform informațiilor furnizate de Mediafax. „Ministerul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea