Rămâi conectat

Ştirea zilei

Corectitudinea concursului – mai presus de orice dedicaţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Având în vedere afirmaţiile eronate şi comentariile tendenţioase cuprinse în articolul publicat în cotidianul „Unirea” din 11.01.2011 sub semnătura jurnalistului Ioan Hănţulescu intitulat „Post „cu dedicaţie” la Tribunalul Alba. La concursul pentru ocuparea unui post de grefier, unii concurenţi au fost… discriminaţi!” Curtea de Apel Alba Iulia face publice următoarele precizări.
Curtea de Apel Alba Iulia a organizat în data de 07.12.2010 concurs pentru ocuparea a 2 posturi vacante de grefier arhivar la Tribunalul Alba şi respectiv, Tribunalul Sibiu. Concursul a fost organizat cu respectarea prevederilor Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii nr.185/2007 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru recrutarea grefierilor arhivari, a grefierilor registratori şi a personalului conex.
În organizarea şi desfăşurarea acestui concurs, Curtea de Apel Alba Iulia a avut în vedere asigurarea unei maxime transparenţe cu scopul de a facilita o participare cât mai numeroasă şi implicit ocuparea posturilor vacante de către candidaţi cât mai bine pregătiţi dar şi să înlăture eventualele suspiciuni cu privire la corectitudinea concursului apărute din lipsa de informare. În acest sens anunţul detaliat privind organizarea concursului a fost publicat atât în presa locală, cât şi pe pagina de internet a instituţiei. Toate documentele publice ale concursului au fost afişate de îndată atât la sediul instanţei, cât şi pe site-ul Curţii de Apel Alba Iulia la rubrica Alte informaţii, disponibil la adresa http://portal.just.ro/ sau http://noulportal.just.ro/, putând fi consultate şi în prezent de orice persoană interesată de desfăşurarea şi rezultatele concursului. De asemenea, personalul instanţei care a avut atribuţii în preluarea dosarelor candidaţilor a oferit toate informaţiile necesare.
Ne exprimăm regretul şi surprinderea că semnatarul acestui articol, care în virtutea profesiei de jurnalist are obligaţia de a verifica o informaţie înainte de a o face publică nu a contactat şi nu a solicitat niciun fel de date sau precizări instanţei şi nici măcar nu a consultat în mod corespunzător informaţiile publice postate pe portal. Prin urmare, în cuprinsul articolului apar mai multe informaţii eronate şi comentarii nejustificate cu privire la corectitudinea concursului pe care le considerăm suspect de subiective având în vedere şi coincidenţa de nume dintre autorul articolului şi candidata aşa zis discriminată.
La acest concurs s-au înscris şi au depus dosare complete 49 de candidaţi pentru ocuparea postului de grefier arhivar de la Tribunalul Alba şi 16 candidaţi pentru postul de grefier arhivar de la Tribunalul Sibiu şi nu 35 pentru Tribunalul Alba, respectiv, 9 candidaţi pentru Tribunalul Sibiu cum incorect apare menţionat în cuprinsul articolului.
Referitor la discriminarea unui candidat de către o persoană din secretariatul concursului care ar fi spus textual „Nu ştiu de ce vă mai prezentaţi la concurs. Ce credeţi că postul ăsta este pentru oricine? Aici nu au ce căuta studenţi, ci doar absolvenţi, care au urmat şi cursurile şcolii de grefieri. Nici nu are rost să vă mai prezentaţi la concurs, căci nu aveţi nici o şansă…!” facem următoarele precizări. Faptul că un angajat al instituţiei ar fi făcut o astfel de afirmaţie este greu credibil întrucât în sistemul judiciar se cunoaşte foarte bine că un absolvent al Şcolii Naţionale de Grefieri ocupă prin repartizare un post de grefier rezervat la una din instanţele din ţară, post distinct şi superior celui de grefier arhivar, care este post cu studii medii. Şcoala Naţională de Grefieri este o instituţie de învăţământ superior şi nu se ocupă de şcolarizarea persoanelor ce vor să devină grefieri arhivari, recrutarea acestora realizându-se în mod exclusiv prin concursuri organizate de curţile de apel. De asemenea, nici una dintre persoanele cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea concursului nu şi-a permis să descurajeze sau să discrimineze în vreun fel candidaţii la concurs, indiferent de studiile lor. Dovada în acest sens este tocmai participarea numeroasă la acest concurs, mulţi candidaţi fiind studenţi sau absolvenţi de drept şi faptul că nu au fost înregistrate nici un fel de contestaţii sau reclamaţii cu privire la o astfel de atitudine a vreunui membru al comisiei de concurs.
De altfel, la nici unul dintre multele concursuri organizate potrivit competenţei de Curtea de Apel Alba Iulia pentru ocuparea posturilor vacante de la instanţele din circumscripţia teritorială ce cuprinde judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara, la care au participat numai în ultimii 2 ani câteva sute de candidaţi, nu au existat astfel de reclamaţii. Nici candidata Maria H. menţionată în articol nu a făcut nici un fel de sesizare sau contestaţie referitoare la concurs. Nu cunoaştem motivul pentru care candidata Maria H., deşi a îndeplinit condiţiile de participare nu s-a prezentat la probele concursului, dar putem afirma în urma verificărilor efectuate că nu a fost în nici un fel discriminată, defavorizată sau descurajată de către secretariatul concursului iar fraza absurdă invocată este probabil produsul unei confuzii nefericite în urma dialogului cu persoana care a preluat dosarul de concurs sau este oferită ca justificare pentru neparticiparea la concurs.
În cuprinsul articolului apar şi alte afirmaţii eronate şi insinuări fără temei. Astfel, referindu-se la candidata care a fost admisă în urma concursului pentru ocuparea postului de grefier arhivar la Tribunalul Alba, se afirmă că aceasta ar fi obţinut una dintre cele mai mici note la proba practică eliminatorie, ce a constat într-un test susţinut la calculator pentru verificarea cunoştinţelor de operare pe calculator. Într-adevăr, majoritatea candidaţilor au obţinut nota 10 la această probă dar cea mai mică notă a fost 7,50 iar nota 9,80 obţinută de candidata în cauză nu se poate spune că este mică. Autorul articolului omite însă să precizeze că aceeaşi candidată a obţinut cea mai mare notă din concurs, 9,50, la cea mai grea probă, proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor teoretice din tematică.
În legătură cu taxa de participare la concurs de 50 de lei, precizăm că ea se încasează de instituţia organizatoare în baza Ordinului Ministerului Justiţiei nr. 1331/C/2004 iar suma strânsă în acest sens s-a virat la Consiliul Superior al Magistraturii în baza art.8 alin.3 din Hotărârea C.S.M. nr.126/2007.
Considerăm că prin acest articol, pe lângă dezinformarea evidentă a opiniei publice cu privire la organizarea, desfăşurarea şi corectitudinea acestui concurs, în lipsa unei minime verificări a informaţiilor publicate, a fost afectată în mod nejustificat imaginea instituţiei noastre şi a angajaţilor ei fără a aduce niciun argument concludent prin care să fie fundamentate acuzaţiile şi afirmaţiile tendenţioase.
Imaginea justiţiei este deosebit de importantă pentru menţinerea şi întărirea încrederii justiţiabililor în actul de justiţie. Ca atare, nu poate fi ignorat impactul pe care îl au astfel de opinii exprimate public prin intermediul mass-media, asupra imaginii justiţiei.
În acelaşi spirit, Curtea de Apel Alba Iulia vă stă la dispoziţie cu toate informaţiile necesare efectuării unui demers jurnalistic justificat de interesul opiniei publice şi care să reflecte în mod obiectiv activitatea instanţei de judecată.
Având în vedere toate aceste aspecte ne exprimăm convingerea că veţi ţine cont de observaţiile noastre iar în virtutea respectării criteriilor de profesionalism şi deontologiei profesionale veţi face cunoscut opiniei publice şi conţinutul prezentului drept la replică.
Cosmin MUNTEAN, Biroul de Informare şi Relaţii Publice Curtea de Apel Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Profesorul Iosif Fiț ar putea primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, după o carieră didactică, dirijorală și componistică, de peste 40 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul Iosif Fiț ar putea primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, după o carieră didactică, dirijorală și componistică, de peste 40 de ani Iosif Fiț, profesor cu o carieră didactică de peste 40 de ani, va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, distincție oferită în anul când […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea