Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Coordonatorii de doctorate plagiate scapă de sancțiunile dure

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

doctoat plagiatCoordonatorii doctoratelor plagiate scapă de răspundere. Din actuala formă a legii au fost eliminate paragrafele care îi sancţionează pe coordonatori cu retragerea acestei calităţi, a titlului de doctor sau a celui de profesor universitar dacă se dovedeşte că tezele de doctorat pe care apare semnătura lor, în calitate de supervizori, sunt plagiate. Dacă modificarea votată miercuri în Camera Deputaţilor va intra în vigoare, singurele sancţiuni rămân avertismentele scrise și interzicerea pentru o perioadă a accesului la fonduri publice destinate cercetării.

Legea Educaţiei naţionale a fost modificată prin Ordonanţă de Urgenţă, la începutul lunii martie. Guvernul justifica atunci că mecanismele prevăzute în actul normativ nu sunt suficient de clare pentru a soluţiona situaţia tezelor de doctorat în cazul cărora s-a dovedit plagiatului. De aceea, singurul articol al ordonanţei prevedea: „Diploma de doctor încetează să mai producă efecte din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului”. Este nevoie de această completare în contextul „creşterii fără precedent, în special pe parcursul anilor 2014 şi 2015, a numărului tezelor de doctorat suspecte de plagiat elaborate inclusiv de către persoane de demnitate publică”, a explicat Guvernul în expunerea de motive.

Ordonanţa de urgenţă a intrat în dezbaterea Camerei Deputaţilor unde a suferit modificări importante. I-au fost adăugate articole, inclusiv unul care scoate din actuala formă a legii paragrafele care îi trag la răspundere pe coordonatorii tezelor de doctorat plagiate.

La propunerea Comisiei de Învăţământ şi cu votul plenului, din Legea Educaţiei au fost scoase următoarele prevederi:

ART 324 Pentru abaterile în buna conduită în cercetare şi dezvoltare (…) dovedite, Consiliul Naţional de Etică (…) stabileşte aplicarea uneia sau mai multora dintre următoarele sancţiuni:

  1. c) retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare;
  2. d) retragerea titlului de doctor;
  3. e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
  4. f) destituirea din funcţía de conducere din instituţía de învăţământ superior;
  5. g) desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

După această „curăţare” a legii, singurele sancţiuni care mai pot fi aplicate conducătorilor de doctorate plagiate rămân avertismentul scris şi interzicerea pentru o perioadă a accesului la fonduri publice destinate cercetării.

Votul decisiv îl va avea însă Senatul.

sursa:digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea