Rămâi conectat

Actualitate

Controale la credite: Cei care au girat împrumuturi bancare în ultimii ani, verificați de ANAF

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Controale la credite: Cei care au girat împrumuturi bancare în ultimii ani, verificați de ANAF

O serie de controale antifraudă fiscală sunt derulate de inspectorii ANAF la contribuabili ce au intermediat obţinerea unor poliţe/scrisori de garanţie bancară pentru societăţi care deţineau calitatea de beneficiari ai unor contracte încheiate cu diverse autorităţi publice.

„Documentele aveau ca presupuşi emitenţi o instituţie bancară din Lituania şi două societăţi de asigurări din Franţa, respectiv Cipru.

Controalele se realizează pe baza unor informații furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Inspectorii antifraudă au analizat circuitele financiare și au constatat că societățile implicate în operaționalizarea mecanismului de intermediere a obținerii acestor polițe/scrisori de garanție bancară au încasat sume în cuantum de 3.496.919 de lei, iar o parte semnificativă din acestea au fost retrase în numerar din conturile bancare, prin intermediul bancomatelor.

În fapt, polițele/scrisorile de garanție bancară (pentru bună execuție și/sau participare) au fost utilizate de beneficiari pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, în cadrul procedurii de achiziții publice a contractelor de execuție diverse lucrări, cu posibila finanțare a acestora din fonduri naționale sau europene.

Pentru crearea unei aparențe de legalitate se proceda la realizarea unei corespondențe electronice între beneficiarii documentelor de garantare și persoane cu bonitate și notorietate în domeniul consultanței în cadrul procedurii de achiziții publice, prin intermediul căreia erau transmise draft-ul scrisorilor de garanție sau al polițelor de asigurare, documentele de înființare ale emitenților, documentele de decontare, precum și bilete la ordin avalizate.

În privința persoanele juridice care sunt înscrise în documentele de garantare, au fost obținute date și informații de la societățile beneficiare, potrivit cărora acestea nu au emis, respectiv intermediat astfel de operațiuni.

Din accesarea surselor deschise au fost regăsite informații potrivit cărora, de exemplu, instituția bancară din Lituania a fost sancționată de către Banca Națională a Lituaniei întrucât nu a reușit să asigure un sistem și proceduri de control interne eficiente în gestionarea riscurilor clienților, neavând în aplicare măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de spălare a banilor și finanțare a terorismului”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii ANAF, potrivit Antena3.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai Cei aproape cinci milioane de pensionari care așteptau anunțul privind pensiile au primit răspunsul. Directorul Poștei Române a anunțat că încearcă ca toți seniorii să primească la timp pensia, cu toate că recunoaște că este o provocare și pentru ei. Potrivit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea