Rămâi conectat

Politică Administrație

Contract în valoare de peste 10 milioane de lei pentru înființarea sistemului de canalizare al unei comune din județul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Primăria Arieșeni a încheiat un contract în valoare de peste 10 milioane de lei pentru înființarea sistemului de canalizare al comunei • Lucrările finanțate prin PNDL vor fi executate de S.C. ACSA S.A. și au termen de finalizare anul 2021

A fost stabilit câștigătorul licitației de peste 10 milioane de lei pentru proiectul ”Înființare sistem de canalizare și stație de epurare în comuna Arieșeni”.

În urma selecției de oferte, contractul în valoare de 9.008.010 de lei, fără TVA, a fost încredințat S.C. ACSA S.A. Termenul de realizare a investiției este de 22 de luni, ceea ce înseamnă că până în 2021 în comuna Arieșeni vor dispărea fosele septice și WC-urile din fundul curții. Potrivit documentației publicate pe SEAP, se dorește realizarea unor lucrări care să asigure alimentarea cu apă în sistem centralizat și să deservească toate satele aferente comunei – Bubești, Izlaz, Galbena și Arieșeni.

Prin investiția propusă se vor îndeplini următoarele obiective: lreducerea pierderilor de apă; lobținerea unui grad ridicat de asigurare cu apă; lsiguranță mărită în exploatare și rezistență la presiuni; lîmbunătățirea gradului de igienă şi confort al populației şi la protecția mediului. Momentan, în comună nu există o groapă de gunoi ecologică și nici stație de transfer.

De asemenea, condițiile precare din rețeaua de colectare a apelor reziduale determină un grad ridicat de poluare a cursurilor de apă. Totodată, pe teritoriul comunei nu există un sistem de canalizare pentru preluarea apelor uzate menajere.

În aceste zone, evacuarea apelor uzate menajere din gospodăriile localnicilor se face necontrolat, în fose septice sau latrine improprii amplasate în fiecare gospodărie, cu infiltrație direct în sol, poluându-se în acest fel emisarii naturali și pânza freatică. Apele meteorice sunt colectate prin rigolele (șanțurile) drumurilor din vecinătatea acestora sau se infiltrează în sol (sunt lăsate pe teren) pe amplasamentul proprietăților și curților locuitorilor.

În prezent, există doar o zonă mică alimentată centralizat în centrul localității Arieșeni (primărie, poliție, alte câteva clădiri de uz public) și care are ca sursă de apă un izvor cu capacitate limitată și situat într-o proprietate privată. În restul comunei, alimentarea cu apă se face prin metode individuale sau la grupuri mici de case utilizând sursele disponibile local (izvoare, puțuri). Aceeași metodă este utilizată și de pensiunile și hotelurile din cadrul comunei.

Pentru asigurarea gradului de branșare de 100% a populației sunt necesare extinderi.

Deficiența constatată la sistemul centralizat de alimentare cu apă din Arieșeni este neasigurarea cerințelor din Directiva 98/83 CE prin lipsa unui sistem centralizat de alimentare cu apă, a rețelelor de distribuție pentru populație și servicii turistice, dar și lipsa unui rezervor de înmagazinare în vederea compensării debitelor și pentru asigurarea rezervei intangibile de incendiu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Publicitate electorală | Corneliu Mureșan: Județul Alba merită mai mult! Oamenii din Alba merită să trăiască mai bine!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Publicitate electorală | Corneliu Mureșan: Județul Alba merită mai mult! Oamenii din Alba merită să trăiască mai bine! Corneliu Mureșan, fostul subprefect al județului, candidează din partea Partidului Social Democrat pentru funcția de președinte al Consiliul Județean Alba. Corneliu Mureșan este un tânăr antreprenor cu experiență în management, dar și în administrația județeană. De profesie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea