Contract în valoare de peste 10 milioane de lei pentru înființarea sistemului de canalizare al unei comune din județul Alba
Primăria Arieșeni a încheiat un contract în valoare de peste 10 milioane de lei pentru înființarea sistemului de canalizare al comunei • Lucrările finanțate prin PNDL vor fi executate de S.C. ACSA S.A. și au termen de finalizare anul 2021
A fost stabilit câștigătorul licitației de peste 10 milioane de lei pentru proiectul ”Înființare sistem de canalizare și stație de epurare în comuna Arieșeni”.
În urma selecției de oferte, contractul în valoare de 9.008.010 de lei, fără TVA, a fost încredințat S.C. ACSA S.A. Termenul de realizare a investiției este de 22 de luni, ceea ce înseamnă că până în 2021 în comuna Arieșeni vor dispărea fosele septice și WC-urile din fundul curții. Potrivit documentației publicate pe SEAP, se dorește realizarea unor lucrări care să asigure alimentarea cu apă în sistem centralizat și să deservească toate satele aferente comunei – Bubești, Izlaz, Galbena și Arieșeni.
Prin investiția propusă se vor îndeplini următoarele obiective: lreducerea pierderilor de apă; lobținerea unui grad ridicat de asigurare cu apă; lsiguranță mărită în exploatare și rezistență la presiuni; lîmbunătățirea gradului de igienă şi confort al populației şi la protecția mediului. Momentan, în comună nu există o groapă de gunoi ecologică și nici stație de transfer.
De asemenea, condițiile precare din rețeaua de colectare a apelor reziduale determină un grad ridicat de poluare a cursurilor de apă. Totodată, pe teritoriul comunei nu există un sistem de canalizare pentru preluarea apelor uzate menajere.
În aceste zone, evacuarea apelor uzate menajere din gospodăriile localnicilor se face necontrolat, în fose septice sau latrine improprii amplasate în fiecare gospodărie, cu infiltrație direct în sol, poluându-se în acest fel emisarii naturali și pânza freatică. Apele meteorice sunt colectate prin rigolele (șanțurile) drumurilor din vecinătatea acestora sau se infiltrează în sol (sunt lăsate pe teren) pe amplasamentul proprietăților și curților locuitorilor.
În prezent, există doar o zonă mică alimentată centralizat în centrul localității Arieșeni (primărie, poliție, alte câteva clădiri de uz public) și care are ca sursă de apă un izvor cu capacitate limitată și situat într-o proprietate privată. În restul comunei, alimentarea cu apă se face prin metode individuale sau la grupuri mici de case utilizând sursele disponibile local (izvoare, puțuri). Aceeași metodă este utilizată și de pensiunile și hotelurile din cadrul comunei.
Pentru asigurarea gradului de branșare de 100% a populației sunt necesare extinderi.
Deficiența constatată la sistemul centralizat de alimentare cu apă din Arieșeni este neasigurarea cerințelor din Directiva 98/83 CE prin lipsa unui sistem centralizat de alimentare cu apă, a rețelelor de distribuție pentru populație și servicii turistice, dar și lipsa unui rezervor de înmagazinare în vederea compensării debitelor și pentru asigurarea rezervei intangibile de incendiu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | Noul bazin de înot de la Sebeș prinde contur. Primar: „Speranța noastră este ca lucrările să fie finalizate în toamnă”
Noul bazin de înot de la Sebeș prinde contur. Primar: „Speranța noastră este ca lucrările să fie finalizate în toamnă” Primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor s-a aflat din nou pe șantierul noului bazin de înot. El a reiterat în context importanța acestei investiții pentru comunitatea locală. Citește și: Costuri actualizate pentru bazinul de înot de […]
FOTO | Ample lucrări de întreținere a drumurilor județene din Alba: Unde se acționează
Ample lucrări de întreținere a drumurilor județene din Alba: Unde se acționează În județul Alba sunt desfășurare lucrări ample de întreținere a drumurilor județene, a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Citește și: FOTO | Drumul Mănăstirilor (DJ 750 C) va fi MODERNIZAT complet. Este cea mai mare investiție din acest an din […]
VIDEO | Care este stadiul lucrărilor la noul spital din Zlatna: Proiectul de reabilitare și modernizare, foarte avansat
Care este stadiul lucrărilor la noul spital din Zlatna: Proiectul de reabilitare și modernizare, foarte avansat Autoritățile locale au făcut public, la începutul lunii iulie 2025, stadiul lucrărilor la noul spital din Zlatna. Potrivit consilierului județean Tudor Ponoran, proiectul de reabilitare și modernizare este foarte avansat. Citește și: Reabilitarea și modernizarea clădirii spitalului din Zlatna: […]