Rămâi conectat
SP&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Contra sumei de peste 1 milion de lei Biroul de Arhitectură Străjan va proiecta amplasarea în teren a Ansamblului Memorial al Marii Uniri

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Contra sumei de peste 1 milion de lei Biroul de Arhitectură Străjan va proiecta amplasarea în teren a Ansamblului Memorial al Marii Uniri • Prețul, mai mare decât cel estimat inițial, ”din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”.

Autoritățile locale din Alba Iulia au făcut primul pas concret pentru realizarea proiectului Ansamblul Memorial al Marii Uniri Alba Iulia 1918, atribuind elaborarea documentației tehnico-economice Biroului de Arhitectură Străjan SRL din municipiu. Este vorba practic despre proiectarea ansamblului – studiul de fezabilitate, proiectul pentru autorizarea lucrărilor, proiectul tehnic de execuție, inclusiv servicii de asistență tehnică din partea proiectantului.

Citește și: Monumentul Unirii de la Alba Iulia • Cum va arăta Parcul Unirii din Alba Iulia după amplasarea Monumentului Marii Uniri și reamenajarea zonei • Un pod cu margini de sticlă va face legătura cu piațeta din fața Catedralei Reîntregirii.

Suma la care au fost atribuite aceste servicii este de 919.305,69 de lei fără TVA, deși inițial Primăria Alba Iulia a estimat un cost mult mai mic, de 743.800 de lei fără TVA. Atribuirea s-a făcut prin negociere fără anunț de participare, justificarea alegerii acestei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pe motiv că ”lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”.

Ansamblul Memorial al Unirii, dedicat actului istoric de la 1 Decembrie 1918, cuprinde și Monumentul Marii Uniri al sculptorului Mihai Buculei. Legea care asigură finanțarea proiectului cu suma de 18,8 milioane de lei a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 7 decembrie 2017. Sculptura din piatră va avea o înălțime de 22 de metri.

Din suma totală, mai mult de jumătate (10,3 milioane de lei) va fi cheltuită pentru realizarea efectivă a monumentului (plata materialului necesar, alucrărilor de construire și de realizare a infrastructurii necesare pentru amplasarea monumentului), respectiv achitarea drepturilor de autor către sculptorul Buculei. Restul sumei (8,5 milioane de lei) este alocată în bugetul Consiliului local Alba Iulia pe anul 2018 pentru realizarea lucrărilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea

Parcului Unirii și punerea în valoare a Monumentului Marii Uniri.

Proiectul cuprinde materializarea axului Marii Uniri format din următoarele repere: biserica cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, axul Bulevardului Transilvaniei, fântâna arteziană, Monumentul Marii Uniri, podul Marii Uniri, Catedrala Arhiepiscopală a Încoronării, Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii. Pe acest ax urmează a fi amplasat monumentul sculptorului Mihai Buculei.

În continuare, proiectul prevede realizarea unei piațete a monumentului-for public ce va permite desfășurarea evenimentelor comemorative și aniversare specifice.

De asemenea, prin această investiție importantă pentru municipiul Alba Iulia se va realiza o fluență a circulației carosabile prin închiderea inelului perimetral al parcului și bordarea circulară a amplasamentului. În 13 decembrie, Agenția pentru Protecția Mediului a decis că acest proiect nu necesită evaluare adecvată și se adoptă fără aviz de mediu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea