Contra sumei de peste 1 milion de lei Biroul de Arhitectură Străjan va proiecta amplasarea în teren a Ansamblului Memorial al Marii Uniri

Contra sumei de peste 1 milion de lei Biroul de Arhitectură Străjan va proiecta amplasarea în teren a Ansamblului Memorial al Marii Uniri • Prețul, mai mare decât cel estimat inițial, ”din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”.

Autoritățile locale din Alba Iulia au făcut primul pas concret pentru realizarea proiectului Ansamblul Memorial al Marii Uniri Alba Iulia 1918, atribuind elaborarea documentației tehnico-economice Biroului de Arhitectură Străjan SRL din municipiu. Este vorba practic despre proiectarea ansamblului – studiul de fezabilitate, proiectul pentru autorizarea lucrărilor, proiectul tehnic de execuție, inclusiv servicii de asistență tehnică din partea proiectantului.

Citește și: Monumentul Unirii de la Alba Iulia • Cum va arăta Parcul Unirii din Alba Iulia după amplasarea Monumentului Marii Uniri și reamenajarea zonei • Un pod cu margini de sticlă va face legătura cu piațeta din fața Catedralei Reîntregirii.

Suma la care au fost atribuite aceste servicii este de 919.305,69 de lei fără TVA, deși inițial Primăria Alba Iulia a estimat un cost mult mai mic, de 743.800 de lei fără TVA. Atribuirea s-a făcut prin negociere fără anunț de participare, justificarea alegerii acestei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pe motiv că ”lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”.

Ansamblul Memorial al Unirii, dedicat actului istoric de la 1 Decembrie 1918, cuprinde și Monumentul Marii Uniri al sculptorului Mihai Buculei. Legea care asigură finanțarea proiectului cu suma de 18,8 milioane de lei a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 7 decembrie 2017. Sculptura din piatră va avea o înălțime de 22 de metri.

Din suma totală, mai mult de jumătate (10,3 milioane de lei) va fi cheltuită pentru realizarea efectivă a monumentului (plata materialului necesar, alucrărilor de construire și de realizare a infrastructurii necesare pentru amplasarea monumentului), respectiv achitarea drepturilor de autor către sculptorul Buculei. Restul sumei (8,5 milioane de lei) este alocată în bugetul Consiliului local Alba Iulia pe anul 2018 pentru realizarea lucrărilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea

Parcului Unirii și punerea în valoare a Monumentului Marii Uniri.

Proiectul cuprinde materializarea axului Marii Uniri format din următoarele repere: biserica cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, axul Bulevardului Transilvaniei, fântâna arteziană, Monumentul Marii Uniri, podul Marii Uniri, Catedrala Arhiepiscopală a Încoronării, Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii. Pe acest ax urmează a fi amplasat monumentul sculptorului Mihai Buculei.

În continuare, proiectul prevede realizarea unei piațete a monumentului-for public ce va permite desfășurarea evenimentelor comemorative și aniversare specifice.

De asemenea, prin această investiție importantă pentru municipiul Alba Iulia se va realiza o fluență a circulației carosabile prin închiderea inelului perimetral al parcului și bordarea circulară a amplasamentului. În 13 decembrie, Agenția pentru Protecția Mediului a decis că acest proiect nu necesită evaluare adecvată și se adoptă fără aviz de mediu.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

9 Comentarii

Cugireanu 29.01.2018 at 10:13

bani aruncati aiurea. monumentul ala e un chichi . mai bine gata autostrada sebes-turda cu banii aia ….autostrada unirii ….era mai primit. asa ce au facut? un mare kicsi.

Tara lui Papura Voda 29.01.2018 at 12:27

Nici catedrala nu e mai prejos, asa ca vor da bine ambele pozitionate asa…in oglinda.

Albaiuleanu 29.01.2018 at 11:05

Bravo Cugireanu…ca se putea trai si fara acest monument al lui pdl-istul Fl Roman !Mai bine de se termina autostrada Sebes-Turda cu banii astia,dar apoi sefii lui Alba Iulia parca vad ca aduc cantareti ca Andra sa ne pape cateva mii de Euroi pe 2-3 cantece!Arhitectii si cantaretii-s la putere astazi !

Tara lui Papura Voda 29.01.2018 at 12:29

Axul Marii Uniri a Kitsch-urilor !

cititor 29.01.2018 at 13:04

Bani aruncati. Doar atit. In orasul asta e nevoie de parcari si de multe alte lucruri nu de prostii. Unde mai pui ca monumentul e foarte urit. Dar numai asa se pot sifona multi bani pentru cine trebuie.

! 29.01.2018 at 16:41

Sa se faca aceste obiective,sa fim sinceri , e un lucru bun,trebuie sa avem si noi identitate nationala,ca sunt frumoase sau nu,parerile sunt impartite,dar sa ceri (proiectant) si sa dai (primaria),un milion de lei ,sa fim seriosi,la nivelul posibilitatilor,la nivelul salariilor din Romania este foarte ,foarte mult,pai domnilor proiectanti,cat vreti sa castgati voi pe luna,ca si eu daca ma pun bine,intr-o luna va fac proiectul,cu toate detaliile necesare.Ia mergeti voi ,….in America ,sau oriunde in lume ,sa vedeti cine va plateste atat.Adevarul este ca la nivelul primariei,nu avem economisti ,care sa gestioneze cu responsabilitate ,taxele si impozitele noastre,cu precizarea ca sunt printre cele mai mari din tara,apropo ,nu mai dati vina pe Codul fiscal,acesta va da dreptul sa aplicati si un procent mai mic,comparativ cu 2014 impozitele aproape s-au dublat.

Evident 29.01.2018 at 17:23

Doar un milion ca sa facem proiectul unui monument gata gandit de artistu’ plastic pe niste planuri care exista din proiecte anterioare.
Cine a castigat licitatia? Cine trebuie, evident.

1 30.01.2018 at 8:33

Daca stiam, faceam eu proiectul asta la sfert de pret.
Si diferenta se impartea. Sau poate asa s-a si intamplat.

Costel 01.02.2018 at 12:01

Primăria da cu mână largă. ..doar nu sânt ai lor….Au si ei partea leului!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...