Ziarul Unirea

FOTO: Cum va arăta Monumentul Marii Uniri din Alba Iulia după reamenajarea zonei. Un pod cu margini de sticlă va face legătura cu piațeta din fața Catedralei Reîntregirii

Monumentul Unirii de la Alba Iulia • Cum va arăta Parcul Unirii din Alba Iulia după amplasarea Monumentului Marii Uniri și reamenajarea zonei • Un pod cu margini de sticlă va face legătura cu piațeta din fața Catedralei Reîntregirii.

Consiliul Local Alba Iulia a aprobat, în ședința extraordinară, documentația de urbanism care reglementează cadrul urban de amplasare și conformare a Monumentului Marii Uniri într-un ansamblu memorial.

ELIT

Documentația propune materializarea axului Marii Uniri format din Catedrala Reîntregirii, Podul Marii Uniri (care reface accesul în axul catedralei), Axul Parcului Unirii care va susține amplasamentul Monumentului Marii Uniri cu realizarea unei piațete ce va permite desfășurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, Bulevardul Transilvaniei și biserica cu hram Pogorârea Sfântului Duh.

De departe, cel mai spectaculos element din reamenajarea urbană a zonei va fi Podul Marii Uniri care, potrivit proiectantului (BP Străjan SRL), va avea o lungime de 150 m și o lățime de 6 m și va face legătura între parcul Unirii și catedrală. Podul va fi construit din metal, partea de călcare va fi din lemn tehnic iar pe margini va avea două culoare de sticlă. Totodată, în două zone în care podul se va sprijini de bastioane, se vor amenaja spații (cutii) iluminate unde Muzeul Unirii va amplasa periodic piese care pot fi expuse în aer liber.

Podul va avea o grosime de 50 cm, balustrade tot din sticlă, cu o înălțime de 1,10 m și va fi armat astfel încât să susțină sute de persoane care ar sta pe el în același timp, așa cum autoritățile se așteaptă deja să se întâmple la 1 Decembrie 2018, când va fi aniversat Centenarul Marii Uniri.

Reamintim că prin Legea privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia a fost alocată de la bugetul de stat o sumă de maximum 18.800.000 de lei care va fi utilizată pentru demararea lucrărilor necesare în anul 2017 și finalizarea acestora în anul 2018, înainte de Centenar.

Conform actului normativ, din această sumă, Ministerul Culturii și Identității Naționale va asigura maximum 10.300 mii lei pentru plata dreptului de autor către autorul monumentului de for public declarat câștigător al concursului pentru Monumentul Unității Naționale din Alba Iulia, organizat în anul 1993, precum și pentru plata materialului necesar, a lucrărilor de construire și de realizare a infrastructurii necesare pentru amplasare, ce vor fi realizate de autor.

Proiectul prevede și alocarea sumei de 8.500 mii lei în bugetul Consiliului Local Alba Iulia pe anul 2018, pentru realizarea lucrărilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea Parcului Unirii și punerea în valoare a monumentului.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paști. Tradiții și superstiții

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ -Tradiții și superstiții. Dacă săptămâna dinaintea Paştelui este cea a Patimilor sau Săptămâna Mare, săptămâna care urmează după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

20 Comentarii

Tara lui Papura Voda 29 decembrie 2017 at 19:21

Doar eu vad un „f” acolo si ma gandesc mai degraba la un omagiu adus Facebook-ului ?
Mai kitschos de atat nu se putea.

bububu 30 decembrie 2017 at 11:53

Exact acelasi lucru voiam sa postez si eu… 4 simboluri „Facebook”, unite in cuget si simtiri… 🙂

Diana Muntean 29 decembrie 2017 at 20:45

Chiar au de gând sa facă porcăria asta????

dolfi 29 decembrie 2017 at 21:06

pff… tinta pentru rachetele nucleare… si sunt destule directii… Iran, Russia…
Nu inteleg de ce n-a fi putut ales un alt monument mai reprezentativ, sa aiba si figuri antropomorfe, statui, etc….
O dat Suckerberg de la feisbuci bani mai multi?

Pa0leta 29 decembrie 2017 at 21:08

Pe bune!!! Cu tot respectul, dar consider că acest oraș ar avea alte priorități…pista biciclete, trafic fluidizat, un complex de relaxare gen aqua parc, creșe…și multe altele…la ce ne trebuie astea??? ( doar ce s-au terminat lucrările de amenajare a zonei catedrala- muzeu-parc)

Tara lui Papura Voda 29 decembrie 2017 at 23:53

Pentru ca la noi nu ies lucrurile din prima si nu se termina niciodata!

mandolina 30 decembrie 2017 at 9:24

Este nevoie de el deoarece pentru acest „kitsch pentru dobitoci” s-a batut Florin Roman (aka piticul atomic) in Parlament ! Cum nu va place ??? A facut omu’ si greva foamei vre-o doua ore pentu el sau ati uitat ?

nedumeritul 30 decembrie 2017 at 0:52

…@…,Paoleta
, … subscriu. Pertinent mesajul…si opinia,..in rest abureli,…

Traian 30 decembrie 2017 at 11:19

Dupa ce au trantit la intrarile orasului acle garduri oribile si fara sens,au pus o fintina arteziana asmenea , o garda asa zisa a cetatii,care numai despre itoria noastra nu vorbeste, la ce sa ne mai asteptam?.

Floca 30 decembrie 2017 at 14:44

dece nu il face in curtea biserici . si sa puna si o funie in mijloc . special pt conducerea tarii de 1 decembrie 1918 .

Dumitru 30 decembrie 2017 at 18:16

În 1993 s-a organizat un concurs pentru realizarea monumentului, care a fost câştigat de sculptorul Mihai Buculei. Concursul a fost reluat în 2008 şi a fost câştigat de acelaşi artist. Deci mai terminati cu Florin Roman , ca nu stiu cati ani avea in 1993.

dolfi 31 decembrie 2017 at 15:07

inseamna ca sculptorul si cei ce l-au facut sa castige fumeaza alta planta decat tutun! Vrem si noi ce fumeaza ăia sa putem si noi aprecia monomentu’ la adevarata lui valoare.

Dan 30 decembrie 2017 at 19:00

Fântâna de pare ca dispare!!!!

Haules Baules 30 decembrie 2017 at 19:48

Eu privesc partea buna a lucrurilor. Se modernizeaza parcul (e depasit fizic si moral la ora asta), se redeschide pasajul pietonal de la M-uri si o sa apara un nou pod peste santuri. Voi peste punctele astea ati sarit cand ati citit stirea? Vad ca romanul e expert si in arta. Nu stiam de ce ii merge asa bine tarii…

gigi 30 decembrie 2017 at 22:10

Chiar asa, sa radem toti copacii care mai exista prin parc fiindca „e depasit fizic si moral” si sa punem pavele….multe pavele….prietenii stiu de ce.

Haules Baules 31 decembrie 2017 at 10:56

Daca vrei natura te invit in Apuseni. Sunt zeci de catune parasite. Ai de unde alege. Bonus, nici urma de pavaje!

dolfi 1 ianuarie 2018 at 10:48

UITATI AICI CE INSEAMNA MONUMENTE:

„Statuia ecvestră a lui Matia și grupul statuar sunt din bronz. Descoperirea festivă a ansamblului Monumental Matia Corvin din Cluj a avut loc în 12 octombrie 1902. Soclul grupului statuar reproduce un bastion al cetății pe zidul căruia se află statuia ecvestră a regelui Matei Corvin. Acesta primește omagiul celor mai importanți patru dregători ai săi. În partea stângă — stând față în față cu statuia — prima se ridică silueta căruntă a lui Blaj Maghiaru (Magyar Balázs), călit în lupte, comandantul de oști îndrăgit de rege. Următorul este înfățișat vărul său Paul Chinezu (Kinizsi Pál) comandantul învingător al turcilor, comite de Timiș. În partea dreaptă, este Ștefan Zápolya (Zápolya altfel Szapolyai István), nadorul (al doilea om în stat) Ungariei, bunicul viitorului rege al Ungariei, Szapolyai (Zápolyai) János. Și, în fine, Ștefan Báthory (Báthory István) voievod ardelean, personaj despre care se spune că este un autoportret al sculptorului.”

„După Războiul de Reîntregire și înfăptuirea României Mari, la Cernăuți, în capitala Bucovinei, care a revenit la trupul țării prin decizia delegaților întruniți la Congresul General al Bucovinei … s-a ridicat un monument spre cinstirea celor care s-au jertfit pentru împlinirea idealului sfânt al Unirii. Monumentul a fost dezvelit pe 11 noiembrie 1924.
Pentru realizare s-a constituit un Comitet de inițiativă sub președinția Principelui Carol având ca membri pe academicianul Ion Nistor, generalul Ludovic Mircescu și doctorul Ion Jianu.
Monumentul, care a fost amplasat pe esplanada din fața Primăriei din Cernăuți, a fost opera comună a mai multor artiști, proiectul fiind conceput de sculptorul Teodor Burcă sub formă semicirculară și având în centru, pe un piedestal, un grup alegoric reprezentând un soldat român, la picioarele căruia îngenunchea o fată, Bucovina recunoscătoare.
Ansamblul monumental se deschidea, pe latura stângă a zidului semicircular, cu un basorelief reprezentându-l pe Dragoș Vodă, descălecătorul de țară, în luptă cu bourul, afișînd totodată un medalion cu scena uciderii domnitorului Grigore al III-lea Ghica. Pe latura din dreapta erau prezentate scene din luptele de la Mărăști și Mărășești precum și un medalion cu chipul Regelui Ferdinand I Întregitorul. În spatele arcului de zid al complexului statuar, într-o reprezentare simbolică, un zimbru de bronz strivea cu copita vulturul bicefal austriac (lucrare realizată de sculptorul Spiridon Georgescu).”

Așa zisă cealaltă capitală 21 ianuarie 2018 at 11:44

Mulți bani pentru simbolul marii uniri; care unire? suntem o țară? doar cu numele, atât. Axa catedralei cu a parcului și… bla bla bla, hahaha, văd că mai ține vrăjala. Luaț-i de aici: mâncați axa, beți axa, trăiți cu axa. Pentru cei care mai cred că alba iulia are parcuri… ei bine nici un petec verde ce a mai rămas nu poate fi numit parc. Unii o să zică ” dă-te mă că cade copacu… ” să vă explice nea străjan,care este arhitect, cum stă treaba cu raportul dintre spațiul verde și spațiul construit pentru o bună calitate de trai, cu 40 de grade noaptea în apartament. Ia de aici… albaiulianule… hahahahaha

Florin 21 ianuarie 2018 at 13:35

Mama tara si copii garboviti de foame!

Emil Porc 22 ianuarie 2018 at 17:57

Risipa enorma de bani, la fel ca si Catedrala Mantuirii Neamului Prostit !

Comentariile sunt oprite