Contestația DNA Alba Iulia, pentru extrădarea unui om de afaceri fugit de 8 ani din România, RESPINSĂ de ÎCCJ

Joi, 4 decembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia formulată de DNA Alba Iulia, faţă de hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia prin care a fost restrasă o cerere de extrădare formulată în 2013 pe numele afaceristului Tamaş Dorel Cristian.

Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia nu au fost de acord cu retragerea cererii.

ELIT

”Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba împotriva încheierii nr.1 04 din data de 14 noiembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia penală, în dosarul nr. 601/57/2019, privind pe persoana extrădabilă Tamaş Dorel Cristian”, se precizează în cuprinsul hotărârii de la ÎCCJ, din 4 decembrie 2019.

Solicitarea a fost înaintată de Interpol, care a dorit, în acest mod, să scoată din lista cererilor de extrădare documentul emis pe baza mandatului de arestare din aprilie 2011. Ulterior a fost emis şi un mandat internaţional, iar în aprilie 2013 s-a formulat o cerere de extrădare. Dorel Tamaş (50 ani) rămâne, însă, urmărit internaţional în baza mandatului de executare emis în octombrie 2015 de către Curtea de Apel Târgu Mureş, acesta fiind condamnat a 4 ani de închisoare cu executare.

Mihail David - 2020

Acuzaţiile au fost cele de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare şi spălarea banilor în aşa-zisul dosar ”Continental”. Potrivit rechizitoriului, în 14 mai 2008, Tamaş a încheiat, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA, cu reprezentanţii unei societăţi comerciale din Cluj-Napoca, un antecontract de vânzare cumpărare cu privire la vânzarea Hotelului Continental din oraş. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la zece milioane de euro, din care a fost achitată suma de 2 milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând să fie plătită la finalizarea vânzării.

Cu această ocazie, Dorel Tamaş le-a ascuns viitorilor proprietari că în cursul anilor 2001 şi 2003 au fost iniţiate proceduri de retrocedare a acelui imobil, în baza Legii 10/2001, de către Colegiul Reformat Debrecen şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal. De asemenea, Tamaş le-a ascuns viitorilor cumpărători că proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării. Dorel Tamaş şi Doina Scutea în 2011 După încasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 de lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit de 1.488.406 de euro.

Dorel Tamaş a fugit din ţară înainte de emiterea mandatului de arestare. Nu a existat o comunicare oficială privind locul unde a plecat, dar s-a bănuit că a locuit mulţi ani în Orientul Mijlociu, respectiv în Dubai.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...