Rămâi conectat

Ştirea zilei

Contestația DNA Alba Iulia, pentru extrădarea unui om de afaceri fugit de 8 ani din România, RESPINSĂ de ÎCCJ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Joi, 4 decembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia formulată de DNA Alba Iulia, faţă de hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia prin care a fost restrasă o cerere de extrădare formulată în 2013 pe numele afaceristului Tamaş Dorel Cristian.

Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia nu au fost de acord cu retragerea cererii.

”Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba împotriva încheierii nr.1 04 din data de 14 noiembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia penală, în dosarul nr. 601/57/2019, privind pe persoana extrădabilă Tamaş Dorel Cristian”, se precizează în cuprinsul hotărârii de la ÎCCJ, din 4 decembrie 2019.

Solicitarea a fost înaintată de Interpol, care a dorit, în acest mod, să scoată din lista cererilor de extrădare documentul emis pe baza mandatului de arestare din aprilie 2011. Ulterior a fost emis şi un mandat internaţional, iar în aprilie 2013 s-a formulat o cerere de extrădare. Dorel Tamaş (50 ani) rămâne, însă, urmărit internaţional în baza mandatului de executare emis în octombrie 2015 de către Curtea de Apel Târgu Mureş, acesta fiind condamnat a 4 ani de închisoare cu executare.

Acuzaţiile au fost cele de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare şi spălarea banilor în aşa-zisul dosar ”Continental”. Potrivit rechizitoriului, în 14 mai 2008, Tamaş a încheiat, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA, cu reprezentanţii unei societăţi comerciale din Cluj-Napoca, un antecontract de vânzare cumpărare cu privire la vânzarea Hotelului Continental din oraş. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la zece milioane de euro, din care a fost achitată suma de 2 milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând să fie plătită la finalizarea vânzării.

Cu această ocazie, Dorel Tamaş le-a ascuns viitorilor proprietari că în cursul anilor 2001 şi 2003 au fost iniţiate proceduri de retrocedare a acelui imobil, în baza Legii 10/2001, de către Colegiul Reformat Debrecen şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal. De asemenea, Tamaş le-a ascuns viitorilor cumpărători că proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării. Dorel Tamaş şi Doina Scutea în 2011 După încasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 de lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit de 1.488.406 de euro.

Dorel Tamaş a fugit din ţară înainte de emiterea mandatului de arestare. Nu a existat o comunicare oficială privind locul unde a plecat, dar s-a bănuit că a locuit mulţi ani în Orientul Mijlociu, respectiv în Dubai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea