Rămâi conectat

Actualitate

Consiliul Local Alba Iulia dă ”undă verde” primelor lucrări de reabilitare a iluminatului public

Publicat

în

Conslierii locali din Alba Iulia vor dezbate și aproba în ședința de săptămâna viitoare documentația tehnico-economică ”Reabilitare iluminat public str. Apulum, str. Gemina, zona străzii Nicolae Titulescu, str. Samuel Micu, str. Petru Maior, Parcare Stadion, str. Calea Moților (zona parcare), B-dul Republicii (zona parcare)”.

Potrivit raportului de specialitate proiectul tehnic studiază zone din Municipiul Alba Iulia cu rețele de iluminat foarte vechi, pentru care repararea punctuală nu este eficientă.

Lucrările, a căror valoare este de 486.197 de lei fără TVA (aproximativ 118.396 de euro), sunt cuprinse în graficul de execuție corespunzător pentru primele 3-4 luni de contract și vor fi executate de firma Flash Lighting Services, care este responsabilă în următorii ani de funcționarea în cele mai  bune condiții a iluminatului public din municipiu.

Electrica Furnizare Discount
Publicitate

Actualitate

„URSU’ BĂĂĂĂ!” ISU Braşov, mesaj amuzant prin RO ALERT, pentru a alerta călătorii privind prezența unui urs în oraș

Publicat

în

„Ursu băăăă! Atenţie, a fost semnalată prezenţa unui urs pe strada Stejărişului. Animalul este considerat periculos. Nu încercaţi să vă apropiaţi de el sau să îl hrăniţi. Evitaţi deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară. ISU Braşov”, se arată în mesajul RO ALERT.

Ce să faci când te întâlneşti cu ursul

Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultății de Silvicultură din Brașov a oferit o listă de sfaturi pentru amatorii de drumeții montane, care le-ar putea salva viața în caz că dau nas în nas cu ursul.

„1. Instinctul este să fugi imediat în momentul în care vezi ursul, dar ar fi cea mai mare greșeală. Oricât de antrenat ai fi nu ai cum să alergi mai tare decât un urs. Așadar, ai văzut ursul, te oprești și te retragi încet, cu față spre animal, pe același traseu pe care ai venit.

Electrica Furnizare Discount

2. Nu fluieri, nu tipi, nu faci gălăgie atunci când ai văzut ursul. Asta s-ar putea să-l agite și mai tare și să-l determine să atace. Zgomotul (fluier, petarde, clopot etc.) se face atunci când ești pe potecă de munte tocmai pentru a avertiza ursul că ești în pădure și să-i dai timp animalului să se retragă. Este esențial să nu mergi în liniște pe traseu de munte sau prin pădure. Dacă ești însoțit, vorbești tare cu colegul de drumeție, dacă ești singur, fluieri, cânți.

3. Chiar dacă are un „nas fin”, ursul nu poate distinge mirosul în cazul în care vântul bate dinspre el. Dacă întâlnirea urs-om se face brusc, fără să-i dai timp animalului să se retragă, este posibil să fie tentat să atace, dacă este luat prin surprindere. Există spray-uri anti urs, dar acestea trebuie să fie de capacitate mare pentu a fi eficiente, jetul cu substanță iritantă trebuie să ajungă măcar la 10 metri distanță. Substanța nu este dăunătoare pentru animal, doar provoacă o iritatie pe căile respiratorii și determina ursul să fugă. După ce ați activat spray-ul, nu fugiți, ci va retrageți ușor pe același traseu pe care ați venit, cu față spre animal. Nu-i întoarceți spatele.

4. Petardele pot fi eficiente, dar nu tot timpul. Urșii au început să nu mai asocieze zgomotul produs de petarde cu vânătoarea, nu-l mai asociază cu un pericol iminent și există posibilitatea să nu se sperie.

Atenție mare la arborii doborâți în pădure, mai ales la cei care au și rădăcinile scoase din pământ. Este locul pe care masculii de urs îl aleg pentru a-și face bârlog. Femelele care au pui își fac adăposturi mult mai elaborate și mai ferite, în peșteri de regulă.

5. Nu vă poziționați între puiul de urs și mama acestuia. Femela va considera că vreți să-i atacați puiul și va deveni foarte agresivă. Când vedeți un pui de urs, procedați exact ca atunci când vă întâlniți cu un urs adult. Poate fi la fel de periculos. Puii de urși sunt însoțiți mereu de mama lor. Chiar dacă nu o vedeți pe ea prima dată, cu siguranță este undeva în apropiere și se pregătește de atac.

6. Urșii nu se joacă! Atunci când vedeți un urs care aleargă și face „tumbe” prin pădure, fiți convinşi că este în atac, iar intențiile lui nu sunt deloc prietenești.

7. Nu oferiți mâncare, nu va îndreptați spre ei, nu vă opriți să le faceți fotografie. Pentru că hrană este din belșug, femelele de urs au început să fete mai mult decât doi pui. Așadar, dacă ați văzut doi pui în pădure, nu înseamnă că nu mai sunt și alții în imediată apropiere. Singurul gest salvator este să vă retrageți încet neapărat pe același drum pe care ați venit și în niciun caz să nu interacționați cu ursuleții. Orice gest, orice mișcare îndreptată spre puii de urs ar putea fi interpretate de mama lor drept un pericol și va atacă.

Ursul nu zgârie, ursul omoară”, a transmis acesta, conform Antena3.ro.

Sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

„Dragonu” vrea în arest la domiciliu. Cum vrea cel mai important furnizor de canabis din Alba Iulia înapoi în libertate

Publicat

în

„Dragonu” vrea în arest la domiciliu. Cum vrea cel mai important furnizor de canabis din Alba Iulia înapoi în libertate

Un infractor periculos considerat de anchetatori cel mai important furnizor de canabis pe piața din Alba Iulia vrea în libertate. Dura George Virgil Alin, poreclit Dragonu, este judecat pentru 321 de acte materiale de trafic cu substanțe psihoactive (etnobotanice), 26 de acte materiale de trafic de droguri (canabis) și camătă.

Bărbatul în vârstă de 32 de ani a fost eliberat condiționat în anul 2015, preocupările ulterioare fiind tot pe linia traficului de droguri și etnobotanice, activitate care reprezenta singura sa sursă de venit.

”Presupusele acte infracționale au avut loc în condițiile în care inculpatul se afla la propriul domiciliu și în condițiile în care aceste acuzații sunt dublate, triplate chiar, în alte domenii cum ar fi camătă și trafic de droguri. Aceste circumstanțe fac ca la ora actuală să se constate, fără dubiu, că un astfel de inculpat, care dovedește că nu a învățat nimic, nu din măsurile preventive care i s-au aplicat în trecut ci din chiar pedepsele anterioare.

Electrica Furnizare Discount

Nu prezintă niciun fel de garanție cu privire la lăsarea lui într-o măsură mai puțin severă decât arestul preventiv, având în vedere și un anumit anturaj care se pare că este constituit preponderent din persoane care consumă sau care contribuie într-un fel la propagarea acestui tip de criminalitate sau infracționalitate”, susțin procurorii care au cerut respingerea cererii de eliberare din arest preventiv.

Dragonu este după gratii din octombrie 2020, când au avut loc percheziții la domiciliul acestuia și la o altă persoană. În ianuarie 2021, acesta a fost trimis în judecată alături de tatăl său, Dura Ghiță Simion și Pop Marius Gabriel.

”Din răspunsul organelor fiscale rezultă că inculpatul a câștigat de vreo două ori din pariuri, fără a se cunoaște câți bani a pariat, de unde a avut banii respectivi, însă în afară de asta, nu a câștigat nimic. Există o presupunere rezonabilă că inculpatul a avut o preocupare constantă pentru a-și obține toate veniturile, din trafic de substanțe interzise”, mai afirmă anchetatorii de la DIICOT.

Droguri și camătă

Pentru a convinge instanța, Dragonu a susținut că a avut un grup de prieteni cu care a consumat la el acasă droguri, fiind forțat să recunoască acest lucru. A mai afirmat că are o problemă medicală, iar operația nu poate fi realizată în sistem penitenciar, deși a încercat și a făcut demersuri în acest sens. A declarat că ”nu poate să-și miște mâna iar termenul pentru realizarea operației a fost depășit cu 14 luni”.

În afară de infracțiunile de trafic de droguri săvârșite în perioada 2018 – 2020, procurorii au mai reținut patru fapte de camătă. Astfel, în perioada 2019 – 2020, Dura George a acordat în mod repetat, cu titlu de împrumut sume cuprinse între 2.000 lei și 10.000 lei, fără drept, dobânda percepută fiind de 30-40% pe lună.

”Starea de pericol pentru ordinea publică este configurată în primul rând de gravitatea faptelor comise, caracterul continuu al acestora, persistența infracțională dovedită și riscul foarte mare de reiterare a comportamentului infracțional, având la acest moment serioase indicii și probe că inculpatul are drept singură sursă de venituri traficul de substanțe interzise. Și prin prisma antecedentelor penale ale inculpatului, instanța a apreciat că există un risc real ca inculpatul să împiedice înfăptuirea justiției și există pericolul ca luarea unei măsuri preventive mai ușoare – arestul la domiciliu să tulbure opinia publică”, a menționat Curtea de Apel Alba Iulia în hotărârea din 30 august 2021, prin care a respins definitiv cererea de plasare în arest la domiciliu.

Cerere nouă de eliberare din arest

Instanța consideră că o măsură preventivă mai ușoară ar tulbura ordinea publică și ar crea în rândul membrilor comunității un sentiment de teamă, de neliniște că acesta ar putea comite alte infracțiuni de același gen.

Magistratul a motivat decizia prin ”suspiciunea că acesta a deținut și comercializat noi substanțe cu efect psihoactiv (etnobotanice) și droguri de risc (canabis) la locuința sa ori în spații publice, către un număr mare de persoane, urmărind obținerea de venituri ilicite nu doar prin infracțiunile la regimul drogurilor, ci și prin activitățile de cămătărie, exploatând vulnerabilitățile de natură financiară ale persoanelor vătămate, printr-un număr mare de acte materiale și cu persistență în timp”.

Între timp, Dragonu a formulat o nouă cererea de eliberare din arest, care urmează să fie judecată de Tribunalul Alba.

Sursa: ziare.com

Citește mai mult

Actualitate

Creșterea salariului minim, „praf în ochi” pentru români: „Nu s-au făcut calculele adecvate”

Publicat

în

Creșterea salariului minim, „praf în ochi” pentru români: „Nu s-au făcut calculele adecvate”

Propunerea Guvernului de majorare cu 8% a salariului minim pentru anul viitor ar reprezenta o creştere reală de 1% a salariului minim, deoarece inflaţia la finalul anului curent va fi probabil de peste 7%, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

„Aici e o problemă pentru că nu s-au făcut calculele adecvate: Banca Naţională, singura instituţie care are o expertiză legată de inflaţie, estimează la ora actuală inflaţia la 5 şi ceva la sută, dar probabil va fi de peste 7% la sfârşit de an, iar salariul minim este calculat pentru anul viitor, nu este pentru luna noiembrie. Ţinând cont de acest lucru, înseamnă că 8% este o majorare complet insuficientă, de abia acoperă inflaţia şi nu are o creştere decât de cel mult până în 1%, ceea ce este clar insuficient şi, după cum a subliniat şi Consiliul Fiscal, lipsa unei politici adecvate a salariului minim va conduce la continuarea migraţiei, cu toate consecinţele negative pe piaţa muncii din România şi pentru posturile angajatorilor”, a afirmat Bogdan Hossu.

Liderul organizaţiei sindicale a arătat că majorarea salariului minim cu 8% ar reprezenta practic pentru angajaţi păstrarea puterii de cumpărare a anului curent

„Creşterea salariului minim cu 8% nu înseamnă decât conservarea puterii de cumpărare existente anul trecut, e insuficientă şi nu va rezolva problema de fond, adică creşterea salariului minim cât pentru a permite un trai decent. Pe de altă parte, va însemna continuarea faptului că populaţia pieţei muncii din România va continua să migreze, ceea ce va fi dezavantajos pentru toată lumea. Rămâne, din acest punct de vedere, ca Guvernul să-şi stabilească poziţia şi punctul său de vedere. Oricum, se pare că toate instituţiile responsabile din statul român recunosc că trebuie schimbată radical politica faţă de salariul minim, dacă vrem realmente să nu avem o continuare a migraţiei şi în loc de 4 – 4,5 milioane de oameni cât avem acum să ajungem pe la 7 sau 8 milioane de români care pleacă în străinătate”, a apreciat Bogdan Hossu.

Electrica Furnizare Discount

Preşedintele CNS Cartel ALFA a subliniat că majorarea salariului minim cu 8% nu facilitează ţinta de egalizare cât mai rapidă a acestuia cu coşul minim pentru un trai decent

„Propunerea prim-ministrului de creştere cu 8% corespunde de fapt propunerii făcute de Consiliul Investitorilor Străini şi are deficienţa majoră legată de faptul că nu crează convergenţa necesară nici pentru a atinge ţinta viitoarei directive a Uniunii Europene legată de faptul că raportul dintre salariul minim şi salariul mediu naţional ar trebui să fie de cel puţin 50%. Propunerea nu atinge nici ţinta de a ajunge cu salariul minim net pe economie într-o perioadă relativ rezonabilă – noi am propus până în 2030 – să fie egal cu coşul minim pentru un trai decent pentru o persoană, ţinând cont că astăzi salariul minim net este undeva la jumătate din valoarea coşului respectiv”, a menţionat Bogdan Hossu.

Preşedintele CNS Cartel ALFA a explicat că în urma estimărilor BNR privind inflaţia, o majorare cu 14% a salariului minim ar reprezenta o majorare adecvată

„Propunerea noastră era pentru prognoza de primăvară a Institutului de Prognoză. Pe noua inflaţie care este estimată de BNR, probabil că ar trebui să ajungem cu o creştere a salariului minim nu de 11%, cum a fost propunerea noastră iniţială, ci undeva la 14%, pentru a avea o creştere adecvată şi care să creeze convergenţa către cele două ţinte”, a transmis liderul sindical.

Acesta a făcut o legătură între propunerea şefului Guvernului privind majorarea salariului minim din noiembrie sau decembrie şi alegerile interne din Partidul Naţional Liberal.

„Alt element care apare uşor în dezacord este legat de ceea ce era politica de stabilire a salariului minim, adică de a avea o predictibilitate şi de a permite tuturor companiilor, mai ales celor private, să-şi realizeze o structură de buget adecvată, care să nu creeze probleme pentru dezvoltarea companiei pe perioada următoare. Constatăm că de fapt propunerea de a începe acest nou salariu minim de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie este complet anormală. Cred că practic nicio companie nu a prevăzut majorarea acestui salariu minim. Pare o chestiune cu o anumită nuanţă populistă şi un anumit interes electoral, ţinând cont de conjunctura că suntem în perioada în care se fac alegeri în cadrul partidului de guvernare.

Din punctul nostru de vedere, trebuia discutat cu partenerii sociali legat de acest lucru şi credem că un acord pe trei ani, făcut corect, cu mecanism clar stabilit şi cu mecanism de corecţie, este mult mai util tuturor şi va da predictibilitatea pe care o sperăm sau pe care o aşteptăm cu toţii legată de salariul minim şi de creşterea lui, astfel încât să ducă spre realizarea unui salariu minim care să permită un trai decent. Trebuie să existe o creştere ritmică şi o rezolvare a politicii fiscale, pentru a da o putere adecvată salariului minim pe economie”, a apreciat Bogdan Hossu.

Prim-ministrul Florin Cîţu a menţionat, la finalul săptămânii trecute, că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar creşterea acestuia ar putea fi realizată de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie 2021.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare