Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Consiliul Judeţean Alba din NOU bun de plată! Suma URIAȘĂ la care este obligat prin HOTĂRÂRE JUDECĂTOREASCĂ să o plătească unei firme

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Consiliul Judeţean Alba, obligat să plătească încă 580.000 de lei către S.C. Transgylien după ce în 2018 a achitat despăgubiri de 1,7 milioane de lei • Suma reprezintă diferența dintre dobânda legală virată și cea solicitată • Sentința pronunțată de Judecătoria Alba este executorie, dar poate fi contestată

La doi ani de la pierderea definitivă a procesului cu firma de transport S.C. Transgylien și achitarea de despăgubiri în valoare de 1,7 milioane de lei, Consiliul Județean Alba încă mai are de plătit de pe urma acestei decizii. În ședința din 16 octombrie 2019 consilierii județeni au aprobat virarea a încă 580.190,19 lei în conturile societății de transport aflată în prezent în procedură de faliment.

Suma reprezintă diferența dintre dobânda legală virată (minimă) și cea solicitată (maximă). CJ Alba a calculat o dobândă legală de 162.903,41 de lei însă reprezentanții Transgylien au considerat că li se cuvine o dobândă maximă, adică în jur de 700.000 de lei. Judecătoria Alba a dat dreptate societății de transport și a dispus ca CJ Alba să plătească diferența, în valoare de 580.000 de lei, sentința, deși nedefinitivă, fiind executorie.

În cazul în care o instanță superioară va admite apelul CJ Alba, societatea de transport va fi obligată să restiuie suma menționată. ”Se aprobă punerea în executare a Hotărârii nr. 2468/2019, pronunțată de Judecătoria Alba Iulia, în ședința publică din data de 16.10.2019, executorie, în dosarul nr. 3456/176/2018 în contradictoriu cu SC Transgilyen SRL, reprezentând plata sumei de 580.190,19 de lei din care 558.873,19 de lei cu titlul de creanţă efectiv datorată (conform titlului executoriu – sentinţa civilă nr. 4287/2017 pronunţată în dosarul nr. 9780/117/2013* de Tribu­nalul Cluj) – dobândă legală penalizatoare, 7.937 lei cu titlu de diferenţe cheltuieli de judecată şi 13.380 lei cheltuieli de executare silită”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de consilierii județeni.

Consiliul Judeţean Alba a fost obligat de Curtea de Apel Cluj-Napoca să plătească suma de 1,7 milioane de lei către firma Transgilyen SRL, ”beneficiu nerealizat” plus dobânzile aferente și cheltuieli de judecată pentru neefectuarea serviciului de transport călători în perioada iulie 2008 – aprilie 2013.

Decizia definitivă a fost pronunțată în 20 decembrie 2017 și a menținut integral hotărârea anterioară a Tribunalului Cluj, fiind respinse recursurile formulate de cele două părți. La acea vreme, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, declara că va fi demarată o cercetare administrativă și că apoi instituția se va îndrepta în vederea recuperării prejudiciului, împotriva funcționarilor publici care au greșit la data respectivă, lucru care nu s-a mai întâmplat.

În acţiunea civilă inițială, reprezentanţii Transgilyen SRL au solicitat suma totală de circa 3,1 milioane de lei, dar, în final, au renunţat la capătul de cerere privind actualizarea pretenţiilor financiare. Transgylien, împreună cu alte două societăți de transport din Alba care s-au considerat prejudiciate, au solicitat în instanță daune mai multe milioane de lei în cauze similare ca obiect, toate judecate de instanțele din Cluj.

Cele trei societăți cu obiect de activitate în domeniul transportului de călători au contestat în instanța de judecată rezultatul procedurii de alocare a traseelor de călători din anul 2008. Prima sentință definitivă a fost pronunțată în 2013, Consiliul Judeţean Alba fiind obligat să reia procedura de atribuire pentru traseele pentru care a depus oferte Man Tours SRL şi Arion Trans SRL.

Pentru traseul vizat de Trangilyen SRL s-a recalculat vechimea neîntreruptă, cu consecinţa eliberării licenţei de traseu, desemnată direct câştigătoare.

În 2013, Consiliul Judeţean a pus în aplicare hotărârea judecătorească numai în privinţa firmei Transgilyen SRL, care a primit traseul de transport călători Alba Iulia – Aiud. În 2015 şi 2016, administraţia jueţeană a mai plătit către societăţile Man Tours SRL şi Arion Trans SRL despăgubiri totale de circa 270.000 de lei pentru nepunerea în executare a deciziei definitive din anul 2013. În schimb a scăpat de plata altor sume importante către Man Tours și Arion Trans ca urmare a unor decizii favorabile în instanță.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Daniela Cetean – Pasiunea pentru istorie, transmisă cu dăruire și entuziasm zecilor de generații de elevi, de una dintre cele mai iubite profesoare din Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Daniela Cetean – Pasiunea pentru istorie, transmisă cu dăruire și entuziasm zecilor de generații de elevi, de una dintre cele mai iubite profesoare din Alba „Profesorul este un modelator de caractere prin exemplul său și prin dragostea necondiționată pe care o arată elevilor săi. Este și actor, și magician, iar clasa este scena lui!” *În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea