Rămâi conectat

Curier Județean

Consiliul Judeţean Alba, dat ca exemplu pozitiv de către şeful Cancelariei premierului: „Au proiectat şi executat în mod corect resursele bugetare aflate la dispoziţie”

Publicat

în

În condiţiile în care în mai multe judeţe, dar şi la nivelul municipiului Bucureşti s-a constatat că sumele alocate acestui tip de cheltuieli nu acoperă necesarul, Guvernul va acorda sume din Fondul de Rezervă pentru acoperirea cheltuielilor necesare funcţionării Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) aflate în subordinea Consiliilor Judeţene.

„Sunt şi situaţii diferite la nivel de ţară care arată şi modul în care au înţeles responsabilii în funcţie sau foştii responsabili ai Consiliilor Judeţene să-şi gestioneze resursele aflate la dispoziţie” a afirmat Ionel Dancă, dând ca exemplu conducerile Consiliilor Judeţene Alba sau Suceava, care nu au solicitat astfel de alocare bugetară „dovedind că au proiectat şi executat în mod corect resursele bugetare aflate la dispoziţie”.

„Este o situaţie dificilă în care în prezent Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului îşi desfăşoară activitatea, ca urmare a modului în care bugetele Consiliilor Judeţene au fost bugetate şi executate în cursul acestui an. Guvernul a acordat prin legea bugetului de stat o acoperire a cheltuielilor legate de asistenţa socială şi protecţia copilului în cuantum de 60% iar Consiliile Judeţene aveau responsabilitatea acoperirii diferenţei de 40%. În multe situaţii, atât din motive de criză dar nu totdeauna, pentru că a fost an electoral, nu toţi preşedinţii de Consilii Judeţene au administrat în mod responsabil bugetele aflate la dispoziţie astfel încât aceste instituţii au ajuns în imposibilitatea plăţii salariilor personalului”, a afirmat Ionel Dancă sâmbătă.

Electrica Furnizare Discount

Prin proiectul dezbătut în şedinţa de Guvern de vineri seară se asigură sumele necesare pentru plata cheltuielilor aferente lunii octombrie 2020.

Şeful Cancelariei premierului a reclamat „modul deficitar în care unii preşedinţi de Consilii Judeţean au înţeles să gestioneze bugetul Consiliului Judeţean în anul 2020”.

„Câteva exemple de foşti preşedinţi de Consilii Judeţene care au acţionat după principiul ”după noi potopul” şi au lăsat în urmă un buget lipsit de resurse pentru plata cheltuielilor curente: Bihor este în situaţia de a primi 8.250.000 lei (…) pentru că fosta administraţie a lăsat bugetul fără resursele necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli. Le fel se întâmplă şi la Giurgiu, unde a fost alocată o sumă de 3.700.000 lei, la fel la Maramures unde este nevoie de o alocare 5.800.000 lei, la fel la Sălaj unde a fost alocată o sumă de 4.280.000 lei, Timiş care beneficiază prin acest proiect de act normativ de o sumă de 10.500.000 de lei, Vrancea, unde fostul baron care a administrat judeţul a lăsat bugetul Consiliului Judeţean fără banii necesari pentru plata unor persoane implicate în asistenţa socială are în acest moment nevoie de 6.500.000 de lei”, a explicat Ionel Dancă.

Municipiul Bucureşti va primi suma de 5.125.000, sectorul 5 al Capitalei va beneficia de 6.860.000 de lei, în timp ce sectorul 6 va primi 1.789.000 de lei.

Guvernul ia în calcul şi alocarea unor sume către primării pentru asigurarea cheltuielilor necesare pentru persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora.

Sursa: stiripesurse.ro

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Un exemplar rar al lucrării „Sicriul de Aur”, tipărit în 1683, a fost achiziționat de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş. Carte de propovedanie la morţi

Publicat

în

FOTO| Un exemplar rar al lucrării „Sicriul de Aur”, tipărit în 1683, a fost achiziționat de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş. Carte de propovedanie la morţi

Patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş s-a îmbogățit în toamna acestui an ca urmare a achiziționării unei cărți vechi, „Sicriul de Aur”, o lucrare extrem de valoroasă atât pentru istoria culturii din România, cât și pentru cea locală. Importanța ei, din perspectiva istoriei orașului, rezidă din faptul că este una dintre cele două cărți vechi românești tipărite la Sebeș în perioada principatului. Lucrarea achiziționată de muzeul nostru a apărut în 1683 și este, din punct de vedere cronologic, a doua dintre acestea, fiind tipărită la aproape un secol după prima, „Sbornicul Slavonesc” (1580).

Cartea, cu titlul complet „Sicriul de aur, carte de propovedanie la morţi. Scoasă din Scripturile sfinte cu porunca și îndemnarea Măriei Sale, Apafi Mihaiu, Craiul Ardealului. Tipărit în Tipografiia noao, în Cetate în Sas-Sebeş. Ani 1683, Sep. 17″, a fost tipărită în perioada 15 martie – 17 septembrie 1683, folosindu-se materialul tipografic din officina de la Alba Iulia, și cuprinde o serie de predici funebre, de a căror selecție s-a îngrijit protopopul Ioan Zoba din Vinț, notarul soborului Mitropoliei Bălgradului, o importantă personalitate a vieții culturale din Transilvania la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Electrica Furnizare Discount

Valoarea cărții rezultă și din raritatea acesteia, până în prezent fiind identificate doar aproximativ 40 de exemplare, acestea regăsindu-se în colecțiile unor importante instituții, precum: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (3 exemplare), Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia (colecția Museikon, 3 exemplare), Muzeul Județean Satu Mare (2 exemplare), Biblioteca Sfântului Sinod București, Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia, Mitropolia Ortodoxă Sibiu (câte 4 exemplare), Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca (4 exemplare), Biblioteca Universității din Oradea (2 exemplare) , Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (2 exemplare), Biblioteca Academiei Române București (5 exemplare), Biblioteca Națională a României (8 exemplare), 1 exemplar menționat în colecția Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” București, 1 exemplar în colecția Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași și 1 exemplar în colecția Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Lucrarea achiziționată se alătură celor 40 de exemplare de carte veche aflate deja în colecţia muzeului nostru, dintre care amintim: „Cazania lui Varlaam”, Iaşi, 1643, „Noul Testament de la Bălgrad”, 1648, „Kiriacodromion”, 1699, „Triod”, 1726 și „Antologhion”, 1736.

Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO| Ninge ca în povești la Benic, în județul Alba. În ajunul Zilei Naționale a României fulgii vestesc sărbătoarea

Publicat

în

VIDEO| Ninge ca în povești la Benic, în județul Alba. În ajunul Zilei Naționale a României fulgii vestesc sărbătoarea

În Benic, județul Alba, a început să ningă ca în povești, iar fulgii de nea vestesc sărbătoarea cea mare : Ziua Națională a României. Cu ocazia zilei de 1 Decembrie români din toate colțurile țării, dar și din afara ei, se vor aduna în județul Alba pentru a celebra marea unire de la 1 Decembrie 1918.

Imaginile de poveste au fost surprinse la o pensiune agroturistică, din Benic, județul Alba ce se situează la 25 de km de orașul Alba Iulia, cealaltă capitală a României. Fulgii de nea vestesc sărbătoarea mult așteptată de români, Ziua Națională a României, dar totodată sărbătorile de iarnă pe care toți le așteptăm cu nerăbdare.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Albaiulianul Mihnea Costachi, învingător în Cupa Castanelor, un puternic open de şah rapid desfăşurat la Baia Mare

Publicat

în

Albaiulianul Mihnea Costachi, învingător în Cupa Castanelor, un puternic open de şah rapid desfăşurat la Baia Mare

Mihnea Costachi continuă să îmbine foarte bine activitatea şcolară cu cea şahistă. După ce sâmbătă Mihnea a susţinut cu succes un examen ca masterand al Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, duminică tânărul maestru internaţional albaiulian a luat startul într-un puternic open de şah rapid desfăşurat la Baia Mare. Printre adversarii săi s-au numărat şi o parte dintre participanţii Openului Internaţional al României încheiat sâmbătă la Alba Iulia, turneu la care Mihnea Costachi a absentat în proba principală de şah clasic tocmai datorită suprapunerii cu activitatea şcolară.

La capătul celor 9 runde desfăşurate pe parcursul a două zile, Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) s-a impus clar în Cupa Castanelor cu 7,5 puncte din 9 partide, fiind urmat în clasament de George Stoleriu (Politehnica Iaşi) cu 7 puncte, Samuel Ghimpu (ACS Smart Galaţi), Alexandru Manea (CSM Baia Mare) şi Sebastian Coroian (LPS Satu Mare) 6,5 puncte, Marius Manolache (Medicina Timişoara), Vajda Albert (Oltenia Craiova) şi Filip Magold (Vados Arad) 6 puncte. De notat că Ghimpu, Stoleriu şi Manea ocupaseră la Alba Iulia locurile 1, 2, respectiv 4, fiind trei dintre jucătorii care au fost în prim-planul Openului Internaţional al României. Turneul a avut un fond de premiere de 9000 lei, primul loc ocupat de Mihnea Costachi fiind recompensat cu 2000 lei.

Următorul turneu pentru Mihnea Costachi va fi în perioada 10-12 decembrie la Poiana Braşov, acolo unde sportivul legitimat la CSM Unirea Alba Iulia va participa la cele trei probe ale Campionatului Naţional de şah rapid, blitz şi dezlegări, alături de fostul său antrenor Marius Ceteraş, care va reveni în competiţii după o pauză de aproape 4 ani.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare