Rămâi conectat

Ştirea zilei

Consilierii social-democrați din Sebeș se opun accesării de fonduri europene pentru comunitate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ei s-au abținut, fără a oferi o explicație coerentă, de la votul privind înființarea Grupului de Acțiune Locală (GAL) Sebeș, prin care se dorește depunerea de proiecte și accesarea de fonduri europene

Este cel puțin ciudat modul în care consilierii locali PSD înțeleg să facă opoziție la Sebeș. Cei 5 aleși social-democrați – Paraschiva Nistor, Vasile Spătariu, Nicolae Bobar, Romi Dragosin și Elena Aron, împreună cu reprezentantul ALDE din Consiliul Local Sebeș – Cristian Nicolae Mituț, s-au abținut ieri de la votul pe proiectul privind înființarea Grupului de Acțiune Locală (GAL) Sebeș, o structură prin intermediul căreia municipiul își propune să acceseze fonduri nerambursabile pentru comunitate.

Ei au contribuit astfel decisiv la respingerea proiectului, având în vedere că abținerile se contabilizează ca voturi împotrivă. Pentru adoptarea proiectului de înființare a GAL Sebeș era nevoie de 12 voturi ”pentru” din numărul celor prezenți, dar au fost înregistrate doar 11 voturi ”pentru” – Adrian Bogdan (PNL), Dorin Albu (PNL), Ana Maria Coman (PRU), Simona Itu (PNL), Cătălin Lupu (PRU), Dan Alexandru Marcu (PNL), Nicolae Moga (PNL), Mircea Popiuc (PNL), Petru Stoica – independent, Ioan Rodean (PNL) și Radu Călin Șerbănescu (PNL). Social-democrații nu au oferit o explicație pentru faptul că s-au abținut de la vot, însă cel mai probabil a fost vorba despre o dificultate de înțelegere în ceea ce privește proiectul. De altfel, consilierul PSD Vasile Spătariu a pus mai multe întrebări legate de modul de constituire și componența GAL-ului, lăsând să se înțeleagă că are mai multe suspiciuni privind proiectul, suspiciuni pe care nu a putut sau nu a știut să le puncteze în mod clar.

De remarcat atitudinea colegului său de partid, Nicolae Bobar, care a spus: ”Am un vot și nu trebuie să mă justific pentru votul meu în fața dumneavoastră”. Radu Călin Șerbănescu de la PNL i-a replicat: ”De asta am ajuns în situația în care suntem, ca de-abia în 2016 să introducem apa la Răhău, din cauza unor atitudini ca aceasta”, referindu-se la faptul că în cele două mandate ale lui Alexandru Dăncilă (PSD) Sebeșul nu a scris proiecte și nu a accesat fonduri. La rândul său, primarul Dorin Nistor i-a taxat pe pesediști: ”Dumneavoastră probabil că nu doriți să abordăm finanțări nerambursabile la Sebeș și dacă nu știți ce înseamnă GAL nu e vina noastră, vă rog să vă informați înainte să votați”.

Nu este pentru prima dată când social-democrații din Consiliul Local Sebeș țin morțiș să arate că fac opoziție. Nu mai departe decât ședința trecută, de la sfârșitul lunii ianuarie, ei au fost la un pas de a lăsa Sebeșul fără serviciul de salubrizare după ce s-au abținut de la a vota taxa de mediu de 80 de lei per tona de deșeu, taxă obligatorie impusă prin hotărâre a unui guvern PSD. ”Acest GAL avea ca prim obiectiv întocmirea strategiei de dezvoltare locală și, bineînțeles, după această strategie de dezvoltare locală puteam să accedem la proiecte cu finanțare nerambursabilă, fonduri europene. Acțiunea celor de la PSD nu face decât să întârzie înființarea GAL-ului și, bineînțeles, să ne întârzie și cu strategia, și cu obținerea de fonduri nerambursabile pe diverse obiective.

Interesul nostru era să intervenim pe problemele comunității în zonele marginalizate social, de asemenea să încercăm să depunem proiecte pentru drumurile agricole și pe orice altă linie de finanțare pentru zona aceasta. Acuma, ce or fi înțeles ei (n.r. – consilierii PSD) sau ce au vrut să facă chiar nu îmi explic. S-au gândit că nu are nevoie Sebeșul de fonduri europene dacă oricum n-a avut până acum?! Vom relua propunerea privind aprobarea proiectului de înființare a GAL în altă ședință și atunci sper că va trece în unanimitate”, a precizat la finalul ședinței CL de marți Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș.

foto: Eduard Schneider


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea