Consilierii social-democrați din Sebeș se opun accesării de fonduri europene pentru comunitate

Ei s-au abținut, fără a oferi o explicație coerentă, de la votul privind înființarea Grupului de Acțiune Locală (GAL) Sebeș, prin care se dorește depunerea de proiecte și accesarea de fonduri europene

Este cel puțin ciudat modul în care consilierii locali PSD înțeleg să facă opoziție la Sebeș. Cei 5 aleși social-democrați – Paraschiva Nistor, Vasile Spătariu, Nicolae Bobar, Romi Dragosin și Elena Aron, împreună cu reprezentantul ALDE din Consiliul Local Sebeș – Cristian Nicolae Mituț, s-au abținut ieri de la votul pe proiectul privind înființarea Grupului de Acțiune Locală (GAL) Sebeș, o structură prin intermediul căreia municipiul își propune să acceseze fonduri nerambursabile pentru comunitate.

Ei au contribuit astfel decisiv la respingerea proiectului, având în vedere că abținerile se contabilizează ca voturi împotrivă. Pentru adoptarea proiectului de înființare a GAL Sebeș era nevoie de 12 voturi ”pentru” din numărul celor prezenți, dar au fost înregistrate doar 11 voturi ”pentru” – Adrian Bogdan (PNL), Dorin Albu (PNL), Ana Maria Coman (PRU), Simona Itu (PNL), Cătălin Lupu (PRU), Dan Alexandru Marcu (PNL), Nicolae Moga (PNL), Mircea Popiuc (PNL), Petru Stoica – independent, Ioan Rodean (PNL) și Radu Călin Șerbănescu (PNL). Social-democrații nu au oferit o explicație pentru faptul că s-au abținut de la vot, însă cel mai probabil a fost vorba despre o dificultate de înțelegere în ceea ce privește proiectul. De altfel, consilierul PSD Vasile Spătariu a pus mai multe întrebări legate de modul de constituire și componența GAL-ului, lăsând să se înțeleagă că are mai multe suspiciuni privind proiectul, suspiciuni pe care nu a putut sau nu a știut să le puncteze în mod clar.

De remarcat atitudinea colegului său de partid, Nicolae Bobar, care a spus: ”Am un vot și nu trebuie să mă justific pentru votul meu în fața dumneavoastră”. Radu Călin Șerbănescu de la PNL i-a replicat: ”De asta am ajuns în situația în care suntem, ca de-abia în 2016 să introducem apa la Răhău, din cauza unor atitudini ca aceasta”, referindu-se la faptul că în cele două mandate ale lui Alexandru Dăncilă (PSD) Sebeșul nu a scris proiecte și nu a accesat fonduri. La rândul său, primarul Dorin Nistor i-a taxat pe pesediști: ”Dumneavoastră probabil că nu doriți să abordăm finanțări nerambursabile la Sebeș și dacă nu știți ce înseamnă GAL nu e vina noastră, vă rog să vă informați înainte să votați”.

Nu este pentru prima dată când social-democrații din Consiliul Local Sebeș țin morțiș să arate că fac opoziție. Nu mai departe decât ședința trecută, de la sfârșitul lunii ianuarie, ei au fost la un pas de a lăsa Sebeșul fără serviciul de salubrizare după ce s-au abținut de la a vota taxa de mediu de 80 de lei per tona de deșeu, taxă obligatorie impusă prin hotărâre a unui guvern PSD. ”Acest GAL avea ca prim obiectiv întocmirea strategiei de dezvoltare locală și, bineînțeles, după această strategie de dezvoltare locală puteam să accedem la proiecte cu finanțare nerambursabilă, fonduri europene. Acțiunea celor de la PSD nu face decât să întârzie înființarea GAL-ului și, bineînțeles, să ne întârzie și cu strategia, și cu obținerea de fonduri nerambursabile pe diverse obiective.

Interesul nostru era să intervenim pe problemele comunității în zonele marginalizate social, de asemenea să încercăm să depunem proiecte pentru drumurile agricole și pe orice altă linie de finanțare pentru zona aceasta. Acuma, ce or fi înțeles ei (n.r. – consilierii PSD) sau ce au vrut să facă chiar nu îmi explic. S-au gândit că nu are nevoie Sebeșul de fonduri europene dacă oricum n-a avut până acum?! Vom relua propunerea privind aprobarea proiectului de înființare a GAL în altă ședință și atunci sper că va trece în unanimitate”, a precizat la finalul ședinței CL de marți Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș.

foto: Eduard Schneider

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

14 Comentarii

m 3 martie 2017 at 9:44

Daca tot e obligatorie taxa de 80 de lei si e stabilita prin lege, asa cum se sustine, de ce ar mai fi trebuit votata de consiliul local? Sau se putea prin hotarare a consiliului local modifica aceasta lege? Nu prea cred.

opinius 3 martie 2017 at 16:42

Mare dreptate ai. Taxa respectiva nu este pentru cei care genereaza deseuri ci este pentru cei care opereaza gropile de gunoi (in baza contractelor prin care le-a fost concesionat acest drept).
Taxa se aplica pe diferenta intre tona de gunoi la inceput de an si tone de gunoi la final de an tocmai ca sa-i stimuleze pe operatorii gropilor sa gaseasca si ei solutii pentru a valorifica deseurile astfel incat sa se depoziteze cat mai putine. Rolul taxei era sa-i forteze pe operatorii gropilor de gunoi sa dea gratis “material” catre cei care ar fi putul sa arda gunoilul (ca biomasa), sau sa-l recicleze.
Daca cei din consiliile locale vor fi de acord ca aceasta taxa sa se rostogoleasca in tariful pe care-l platesc cetatenii, atunci legea nu si-a atins scopul. Operatorii gropilor vor fi in continuare indiferenti. pentru ei nu va conta cat deseu se depune la ei in groapa. Nu va fi durerea lor de cap sa reduca aceste cantitati. Daca cineva va avea nevoie de gunoi, operatorii ar fi in stare sa ceara si bani pentru a le da gunoi, in conditiile in care legea (taxa de 80 de lai) i-ar fi fortat sa-l dea gratis ca sa reduca din cuantumul taxei.

din sebes 3 martie 2017 at 11:08

”Am un vot și nu trebuie să mă justific pentru votul meu în fața dumneavoastră”

ai dreptate, nu in fata presei ci in fata cetateanului. Daca nu votezi pentru binele meu votezi impotriva mea… si asta nu e bine pt. viitorul tau

gasca pedelista te fura zilnic 3 martie 2017 at 11:25

Ce-i nistore… si-au dat seama, pana la urma, si aia din Sebes de „schema ponzi” pe care ai pregatit-o cu infintarea GAL ca sa le sifonezi banii tu si gasca pedelista care te-a trimis acolo ?! Bine au facut ca nu au votat.

ilie de la uzina 3 martie 2017 at 11:30

psd se pricepe foarte bine la sabotarea proiectelor europene.
de asta nu avem groapa de gunoi, pt ca cei de la psd au sabotat proiectul initial de la mihalt, reusind performanta de a da cu trei ani inapoi proiectul.
in aceeasi linie, noul guvern a amanat proiectul autostrazii pitetsi -sibiu, distrugand orice sansa de a folosi banii europeni din actuala sesiune de proiecte.

Un muritor de rand 3 martie 2017 at 11:43

GAL – grup de actiune locala…..deci locala speram. Speram sa nu fie condus acest GAL de oameni din Alba sau te miri de unde…avem si noi oameni competenti in Sebes. Nu vad de ce se spune ca au fost impotriva investitiilor cei din PSD si ALDE daca s-au abtinut. Abtinerea arata clar ca sunt nedumeriti asupra unor aspecte , nu neaparat contra. Pentru stiinta noastra a muritorilor de rand , curiosi din fire, de ce nu publicati statutul sau actul constitutive al GAL-ului sa ne edificam si noi. Cred ca , la fel ca si la Bucuresti , si in Sebes, PNL nu are o comunicare corecta si coerenta cu cetateanul si consiliul local. Ne posteaza si ne publica doar ce trebuie sa vedem si sa stim… Ceva miroase aici…

paraschivu 3 martie 2017 at 14:27

Ghicitoare:cine-i mic,schiop,respira pe nas,merge noaptea cu gunoiul si se hrănește cu mult(a) Kiwi?

Anticomunist 3 martie 2017 at 17:34

Incompetenta si atitudinea negativista a PeSeDistilor este cauza stagnarii si nerealizarilor de la Sebes. Dar epoca nepriceputilor a apus. In oras bate vantul schimbarii in bine in ciuda prostilor si lenesilor.

Sebesan de pe str.Horea 3 martie 2017 at 18:07

Pe mai multi cetateni aI SEBESULUI nu prea ne intereseaza acest GAL.DAR ASA E CAND SUNT PREA MULTI CONSILIERI LA PRIMARIE si numarul lor ar trebui redus la jumatate la viitoarele alegeri.Aseara 2.03.2017 in jurul orelor 17,15 deasupra Sebesului se ridica un nor de fum foarte toxic care rezulta din arderea de cauciucuri in zona ,, CARTIERULUI DE ROMI,,Tiganii stiu ca spre seara pot arde cauciucuri pentru a obtine sarma ce o valorifica la fier vechi si cei de la Garda de Mediu nu lucreaza dupa masa ca sa i-a masuri.Parca au un consilier in cartier,pe Stoica si el poate afla cine a ars cauciucuri in seara de 2.03.2017 si amandati,ca mariri la fumul inecacios sunt cei din zona romilor….SA FIE IDENTIFICATI SI AMENDATI ,auzi primare Nistor care parca locuiesti in Alba Iulia !

Kiss Ilonka 3 martie 2017 at 22:17

STOP POLUARII DIN SEBES !
INCHIDETI ABATOARELE DE PADURI DIN SEBES1
OPRITI IMBOLNAVIRILE DE CANCER !
VREM SA INSPIRAM AER CURAT, NEPOLUAT !

rahovean 3 martie 2017 at 23:37

Dle Serbanescu sunteți director la Apa si consilier de 17 ani, de ce nu ati introdus apa in Rahau pana acum? Si de ce luati bani de la oameni pentru bransamente? Am auzit ca ati investit in Rahau 1 milion de lei pe hartie caci pe strada isi plătesc oamenii lucrările.

Ghita 4 martie 2017 at 8:37

Aici se ajunge cind pe listele de consilieri ajung indivizi fara pregatire, fara realizari profesionale pe baza de merit, cu diplome obtinute ,,noaptea ca hotii” si care au ca scop doar parvenirea si obedienta fara margini fata de grupul mafiot care i-a pus pe listele de consilieri. Si cind te gindesti ca unii din acesti indivizi sint consilieri la al treilea sau al patrulea mandat, intelegi de ce Sebesul a pierdut ani in care se puteau face lucruri mari pentru comunitate, se putea accesa fonduri europene pentru orice proiect de dezvoltare urbana, pentru binele comunitatii locale. Asa, ne-am ales cu poluarea si o stagnare de zeci de ani sub toate aspectele legate de dezvoltarea orasului. Cind te opui – din ambitie, din prostie, din capacitatea redusa de a intelege realitatea si mai ales din ticalosie – unui proiect care vizeaza dezvoltarea economica si sociala a comunitatii locale, se pune intrebarea : ale cui interese sint reprezentate de acei sase mizerabili consilieri locali care s-au pus contra . Asa se intimpla cind prostii si ticalosii ajung sa conduca un grup, o comunitate sau o tara.

zoro 4 martie 2017 at 19:22

Trebuie sa iesim cu totii in fata primariei si sa protestam inpotriva ticalosilor de consilieri PSD,care au o gandire ticaloasa si nu vor binele comunitatii!!!!!DEMISIA!DEMISIA!

florin 6 martie 2017 at 8:06

Faptul ca impozitele pentru case este enorm in Sebes si nimeni din primaria amarita, nu a facut public in vreun fel ca trebuie sa declari vechimea caselor, nu priveste pe nimeni ? Faptul ca pe unele strazi laturalnice camioane supraincarcate cu lemne furate naruie casele si linistea locuitorilor, nu priveste pe nimeni ? Unii doar fac posteriorul mare si flutura nadragii de sefi, apoi dau vina pe altii ca nu ii lasa sa faca proiectele ? Dar realizarea din Lancram unde dai cu roata dreapta peste toate capacele canal si se naruie canalele si linistea vecinilor nu priveste oare pe cei care au semnat procesul verbal de receptie al lucrarii facute pe bani europeni ? Decat asa proiecte, mai bine stati degeaba !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...