Ştirea zilei
Consilierii social-democrați din Sebeș se opun accesării de fonduri europene pentru comunitate
Ei s-au abținut, fără a oferi o explicație coerentă, de la votul privind înființarea Grupului de Acțiune Locală (GAL) Sebeș, prin care se dorește depunerea de proiecte și accesarea de fonduri europene
Este cel puțin ciudat modul în care consilierii locali PSD înțeleg să facă opoziție la Sebeș. Cei 5 aleși social-democrați – Paraschiva Nistor, Vasile Spătariu, Nicolae Bobar, Romi Dragosin și Elena Aron, împreună cu reprezentantul ALDE din Consiliul Local Sebeș – Cristian Nicolae Mituț, s-au abținut ieri de la votul pe proiectul privind înființarea Grupului de Acțiune Locală (GAL) Sebeș, o structură prin intermediul căreia municipiul își propune să acceseze fonduri nerambursabile pentru comunitate.
Ei au contribuit astfel decisiv la respingerea proiectului, având în vedere că abținerile se contabilizează ca voturi împotrivă. Pentru adoptarea proiectului de înființare a GAL Sebeș era nevoie de 12 voturi ”pentru” din numărul celor prezenți, dar au fost înregistrate doar 11 voturi ”pentru” – Adrian Bogdan (PNL), Dorin Albu (PNL), Ana Maria Coman (PRU), Simona Itu (PNL), Cătălin Lupu (PRU), Dan Alexandru Marcu (PNL), Nicolae Moga (PNL), Mircea Popiuc (PNL), Petru Stoica – independent, Ioan Rodean (PNL) și Radu Călin Șerbănescu (PNL). Social-democrații nu au oferit o explicație pentru faptul că s-au abținut de la vot, însă cel mai probabil a fost vorba despre o dificultate de înțelegere în ceea ce privește proiectul. De altfel, consilierul PSD Vasile Spătariu a pus mai multe întrebări legate de modul de constituire și componența GAL-ului, lăsând să se înțeleagă că are mai multe suspiciuni privind proiectul, suspiciuni pe care nu a putut sau nu a știut să le puncteze în mod clar.
De remarcat atitudinea colegului său de partid, Nicolae Bobar, care a spus: ”Am un vot și nu trebuie să mă justific pentru votul meu în fața dumneavoastră”. Radu Călin Șerbănescu de la PNL i-a replicat: ”De asta am ajuns în situația în care suntem, ca de-abia în 2016 să introducem apa la Răhău, din cauza unor atitudini ca aceasta”, referindu-se la faptul că în cele două mandate ale lui Alexandru Dăncilă (PSD) Sebeșul nu a scris proiecte și nu a accesat fonduri. La rândul său, primarul Dorin Nistor i-a taxat pe pesediști: ”Dumneavoastră probabil că nu doriți să abordăm finanțări nerambursabile la Sebeș și dacă nu știți ce înseamnă GAL nu e vina noastră, vă rog să vă informați înainte să votați”.
Nu este pentru prima dată când social-democrații din Consiliul Local Sebeș țin morțiș să arate că fac opoziție. Nu mai departe decât ședința trecută, de la sfârșitul lunii ianuarie, ei au fost la un pas de a lăsa Sebeșul fără serviciul de salubrizare după ce s-au abținut de la a vota taxa de mediu de 80 de lei per tona de deșeu, taxă obligatorie impusă prin hotărâre a unui guvern PSD. ”Acest GAL avea ca prim obiectiv întocmirea strategiei de dezvoltare locală și, bineînțeles, după această strategie de dezvoltare locală puteam să accedem la proiecte cu finanțare nerambursabilă, fonduri europene. Acțiunea celor de la PSD nu face decât să întârzie înființarea GAL-ului și, bineînțeles, să ne întârzie și cu strategia, și cu obținerea de fonduri nerambursabile pe diverse obiective.
Interesul nostru era să intervenim pe problemele comunității în zonele marginalizate social, de asemenea să încercăm să depunem proiecte pentru drumurile agricole și pe orice altă linie de finanțare pentru zona aceasta. Acuma, ce or fi înțeles ei (n.r. – consilierii PSD) sau ce au vrut să facă chiar nu îmi explic. S-au gândit că nu are nevoie Sebeșul de fonduri europene dacă oricum n-a avut până acum?! Vom relua propunerea privind aprobarea proiectului de înființare a GAL în altă ședință și atunci sper că va trece în unanimitate”, a precizat la finalul ședinței CL de marți Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș.
foto: Eduard Schneider

Ştirea zilei
PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022
PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022
Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport în ziua sărbătorii de Sfânta Maria.
Astfel, luni, 15 august 2022, programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia în Zonele Metropolitane 1-7 va fi program de duminică.
Foarte important: autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru stabilit anterior!
Informațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826. Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967. De asemenea, informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro
Ştirea zilei
Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe
Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – Program: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe
În perioada 12-15 august 2022, va avea loc în Cetatea Alba Carolina, cea de-a noua ediție a Festivalului Roman Apulum. Spectacolele puse în scenă au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.
Pe parcursul festivalului, vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani, încleștări între gladiatori, parade de noapte cu torte, târguri de sclavi, dansuri de inspirație antică.
16.00 – Expoziție: De la artefactul istoric la reenactmentul istoric
Muzeul National al Unirii Alba Iulia16.30 – Prezentare de carte – Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) – A tavola con gli antichi romani. Storia, aneddoti e tante ricette per scoprire come manqiavano i nostri antenati culturali/ La masă cu vechii romani. Istorie, anecdote și multe rețete pentru a descoperi cum mâncau strămoșii noștri
Autori: Giorgio Franchetti și Cristina Conte.
Muzeul Principia
17.00 – Conferință științifica.
Prezentări:
– Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) La Fiqura del Medico Romano. Aspetti sociali, evidenze epigrafiche e discussione dele strumentario/ Figura doctorului roman. Aspecte sociale, dovezi epigrafice și discuții asupra instrumentelor
Muzeul Principia
20.00 – Lansare de carte. Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună,
autor Măcinic Darius/ Dareos – Ludus Apulensis
Ambient muzical: Laura Orian
Cafeneaua Frammʼs
SÂMBĂTĂ 13 AUGUST
11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice
11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul
11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor
12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia
18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul
DUMINICĂ 14 AUGUST
10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor
11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia
11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
LUNI 15 AUGUST
12.00 – Ceremonialul de închidere a festivalului.
Parada trupelor
Esplanada Catedralei Romano-Catolice și Strada Mihai Viteazul
Ştirea zilei
FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale
FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale
Un incendiu a izbucnit astăzi, 11 august, la o locuință din Arieșeni.
Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Arieseni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în com. Arieșeni.
La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la o locuință.
La momentul de față incendiul este lichidat. Se lucrează pentru înlăturarea efectelor negative produse de acesta.
A ars o casă de locuit pe aproximativ 200mp.
Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca scurtcircuit electric.
Din fericire nu au fost înregistrate victime.
În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă, o autoutilitară de primă intervenție și comandă, un echipaj pentru prim ajutor și o autospecială pentru stingere cu apă și spumă din partea SVSU Arieșeni.
-
Opinii - Comentariiacum 13 minute
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
12 august: Ziua Internațională a Tineretului. Ce semnificație are această zi și cum a ajuns să fie celebrată
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe
-
Actualitateacum 22 de ore
România, pe locul 2 în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe: Care este cel mai scump oraș
-
Actualitateacum 24 de ore
Focuri de armă într-o localitate din România: Cel puțin o persoană a fost rănită într-un conflict între mai mulți tineri
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
11 august 2022, COVID-19 în Alba. 135 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 19 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Cum să spargi un panou de sticlă de pe Podul Unirii din Alba Iulia cu o minge de cauciuc: Până și micul „infractor” a fost surprins