Rămâi conectat

Ştirea zilei

Consilierii locali PNL şi PSD au votat pentru rămânerea în vigoare a taxei de intrare la Traseul celor Trei Fortificaţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Contractul de asociere dintre Consiliul Local Alba Iulia şi S.C. Grup Corint S.A. semnat în 2006 şi reînnoit în decembrie 2010, prin care se prevede printre altele şi taxa de intrare la Traseul Celor Trei Fortificaţii atât de contestată de liberali, a rămas în vigoare tocmai cu participarea reprezentanţilor PNL din Consiliul Local Alba Iulia, ajutaţi de colegii de la PSD. Aleşii liberali şi social-democraţi s-au pronunţat ieri împotriva aprobării unui act adiţional la contractul de asociere amintit, act menit să aducă o serie de lămuriri şi îmbunătăţiri în favoarea Primăriei şi Consiliul Local. Una dintre aceste corecturi a fost propusă chiar de consilierul liberal Sorin Coşeriu: „Sunt articole care pot deveni extrem de păguboase pentru Primărie. De exemplu la art 2, punctele 2-4 se spune că în condiţiile în care firma Grup Corint se asociază sau vrea să se asocieze şi Primăria nu e de acord, atunci Primăria trebuie să plătească sume importante şi despăgubiri firmei. Sunt de părere că trebuie corectat în sensul eliminării acestei prevederi din contract”. Cu acest punct de vedere au fost de acord şi ceilalţi consilieri locali, inclusiv cei de la PDL şi PSD. Un alt aspect asupra căruia s-au oprit aleşii a fost cel privitor la despăgubirile pe care ar trebui să le plătească Consiliul Local în condiţiile în care ar rezilia contractul de asociere cu Grup Corint. „La articolul 4, punctul 3 se spune că dacă, spre exemplu, peste 15-20 de ani, Consiliul Local Alba Iulia reziliază contractul de asociere, CL se obligă să despăgubească firma cu valoarea la zi a întregii investiţii. Propun să se reformuleze şi să fie prevăzut ca valoarea despăgubirilor să fie stabilite, la o adică, de instanţele competente”, a propus consilierul PDL Mihai Baco. Cu poziţia sa au fost de acord şi liberalii, numai că atunci când s-a ajuns la vot cei patru consilieri PNL şi cei trei consilieri PSD au votat împotriva adoptării actului adiţional cu corecturile amintite, astfel că în vigoare a rămas vechiul contract de asociere. Pentru adoptarea actului adiţional era nevoie de două treimi din voturile consilierilor prezenţi, procent care nu a fost întrunit. Pe ordinea de zi s-a aflat ieri şi proiectul de hotărâre prin care consilierii liberali propuneau eliminarea taxei de intrare la obiectivul turistic „Traseul celor Trei Fortificaţii”, administrat de Grup Corint, pentru locuitorii municipiului Alba Iulia. „Dacă am adopta aşa ceva am da dovadă de discriminare şi nu vrem aşa ceva. Nu poţi să-i supui la plata taxei pe locuitorii din Sebeş sau din Şard iar pe cei din Alba Iulia să-i laşi să intre fără bani. Nicăieri în lume nu se întâmplă lucruri de acest fel”, au fost de părere consilierii PDL care au reuşit să respingă cu 13 voturi „împotrivă” proiectul de hotărâre propus de reprezentanţii PNL, proiect care avea nevoie doar de o majoritate simplă.
Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| „O zi de duminică într-un cartier din Alba Iulia!”. Munții de gunoaie neridicate din oraș, la ordinea zilei pentru cetățeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

„O zi de duminică într-un cartier din Alba Iulia!”. Munții de gunoaie neridicate din oraș, la ordinea zilei pentru cetățeni

Un cetățean din Alba Iulia, nemulțumit de serviciile oferite de operatorul de salubritate din oraș, a postat o fotografie în mediul online, cu starea deplorabilă a unui punct de colectare a deșeurilor, umplut până la refuz.

Astfel de imagini au devenit un simbol al unei probleme persistente în oraș, de câtiva ani de zile.

Imaginea înfățișează un loc de colectare a gunoiului, amplasat într-o zonă rezidențială din Alba Iulia, care arată ca un munte de deșeuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cetățenii sunt îngrijorați de starea punctelor de colectare a gunoiului, iar mulți dintre ei au împărtășit experiențe similare cu gunoiul nesortat, răspândit în zonele rezidențiale.

Această problemă nu este una nouă, dar această imagine a adus-o din nou în atenția publicului.

Oamenii din Alba Iulia se întreabă de ce serviciile de salubritate nu reușesc să gestioneze corespunzător deșeurile și de ce punctele de colectare nu sunt curățate și golite la timp.

„O zi de duminică într-un cartier din Alba Iulia. Bine ca plătim gunoiul. Rușine celor care colectează gunoiul.”, a fost reacția cetățeanului indignat, în mediul online.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Tropote în Țara Vinului 2023 ediția cu numărul XX, la Poligonul de la Micești! Muzică populară, competiții strânse și alte surprize îi așteaptă pe vizitatori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tropote în Țara Vinului 2023 ediția cu numărul XX, la Poligonul de la Micești! Muzică populară, competiții strânse și alte surprize îi așteaptă pe vizitatori

Astăzi, 1 octombrie 2023, Alba Iulia devine gazda unui eveniment special care promite să aducă bucurie și entuziasm în inimile tuturor participanților.

Este vorba despre „Tropote în Țara Vinului – Ediția 20”, organizat de TNL Alba Iulia. Această aniversare aduce în prim-plan 20 de ediții pline de tradiție, pasiune și muzică, iar postarea pe Facebook a evenimentului este deja un hit printre locuitorii din zonă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul „Tropote în Țara Vinului” este unul care marchează calendarul cultural al Alba Iuliei de două decenii. Cu fiecare ediție, acesta crește în popularitate și prestigiu, atrăgând iubitori ai tradițiilor, pasionați de călărie și amatori de muzică populară din toată țara.

Ediția aniversară din acest an se desfășoară pe Poligonul Jandarmeriei de la Micești. Pentru participanți, înregistrarea începe la ora 10:00, iar pentru spectatori, evenimentul este deschis de la ora 12:00. Astfel, toată lumea este invitată să participe și să se bucure de atmosfera plină de energie și entuziasm.

Pentru a marca această ediție specială, se organizează mai multe probe captivante, cum ar fi tracțiunea, călăria la viteză și competiția de frumusețe. Acestea oferă ocazia pentru călăreți și cai să-și demonstreze abilitățile și grația în fața publicului entuziast.

Evenimentul nu se rezumă doar la competiții și probe. Participanții și spectatorii au șansa să se bucure de un spectacol autentic de muzică populară, care aduce în prim-plan acordurile tradiționale ale zonei. Această parte a evenimentului adaugă o notă culturală specială și completează atmosfera de sărbătoare.

Nu trebuie să uităm de competiții, unde se acordă premii pentru cele mai bune performanțe. Campionul ediției este recompensat cu onoruri și recunoaștere pentru eforturile depuse.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PERCHEZIȚII DIICOT în cinci judeţe, inclusiv ALBA, într-un dosar privind introducerea fără drept de deşeuri din Uniunea Europeană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Percheziţii domiciliare în cinci judeţe într-un dosar privind introducerea fără drept de deşeuri.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara efectuează, duminică, 44 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara) precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale.

Sursa citată arată că deşi, potrivit OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului „Introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”, sub pretextul efectuării unor operaţiuni de valorificare sau reciclare, membrii grupului infracţional, pe fiecare palier sau nivel de execuţie, au acţionat pentru introducerea ilegală în ţară a deşeurilor, punând astfel în pericol sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.

„Aceştia au profitat şi de faptul că în România preţul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană urmărind astfel să obţină în mod facil câştiguri financiare importante”, menţionează DIICOT.

Pe primul palier al grupului s-au aflat intermediarii sau brokerii de deşeuri, care s-au ocupat de importuri de deşeuri, disimulate ca făcând parte din categoria celor care pot fi supuse reciclării sau valorificării. Importurile s-au efectuat de la societăţi comerciale din mai multe ţări europene, iar disimularea s-a realizat şi prin falsificarea documentelor însoţitoare în care s-au făcut menţiuni nereale în sensul că materialele transportate fac parte din categoria celor care pot fi supuse recuperării sau reciclării.

Cel de al doilea palier al grupului infracţional a fost reprezentat de transportatori români, care s-au deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde au procedat la încărcarea deşeurilor în vederea reciclării sau recuperării în ţară. Actele de transport şi documentele însoţitoare au fost întocmite cu menţiuni nereale, potrivit cărora deşeurile încărcate vor fi supuse operaţiunilor de valorificare sau recuperare.

„Pentru a reduce cheltuielile cu procesarea deşeurilor, cei mai mulţi operatori comunitari au procedat la colectarea nediferenţiată (pe categorii) a deşeurilor şi încărcarea mijloacelor de transport ale transportatorilor români cu deşeuri care nu puteau face obiectul recuperării sau reciclării sau cu deşeuri municipale, fapt interzis de normele europene precum şi de legislaţia naţională. Astfel, ignorând cu bună ştiinţă prevederile OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, transportatorii români, au încărcat, transportat şi introdus în ţară deşeuri care nu puteau face obiectul reciclării”, mai arată DIICOT.

Pe cel de-al treilea palier al grupării s-au aflat administratorii şi societăţile care au ca obiect de activitate valorificarea sau reciclarea deşeurilor.

DIICOT precizează că membrii grupului infracţional organizat au acţionat pentru a ascunde trasabilitatea deşeurilor prin atestarea nereală în documentul informativ însoţitor pentru transporturile de deşeuri, a instalaţiei de reciclare sau recuperare şi a operaţiunii de recuperare la care urma să fie supus deşeul.

De asemenea, în unele situaţii, deşi încărcătura era formată din deşeuri, transportatorii cu sprijinul intermediarilor, au atestat în mod nereal în documentele însoţitoare că transportă materie primă, astfel că s-au prezentat la intrarea în ţară, în punctele de trecere a frontierei în care nu activau funcţionarii de mediu, încălcând astfel prevederile Ordinului nr. 1736/2022 din 27 iunie 2022 cu privire la raportarea introducerii în ţară de deşeuri în Sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD) şi prevederile Ordinul nr. 831/49/2022 cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat obligatorii pentru transferurile comunitare de deşeuri.

După introducerea nelegală în ţară a deşeurilor membrii grupului infracţional au acţionat pentru ştergerea urmelor infracţiunii de contrabandă calificată, procedând la influenţarea trasabilităţii pentru a ascunde provenienţa deşeurilor şi la transportarea lor la diferite societăţi care deţineau instalaţii de reciclare sau recuperare.

DIICOT menţionează că, pe parcursul activităţii de urmărire penală, au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând cantitatea de peste 1.500 de tone de deşeuri. Pentru alte transporturi depistate la intrarea în ţară, nu a fost permis accesul pe teritoriul României.

„Pentru a reduce riscul de a fi descoperiţi de organele de control, transportatorii au acţionat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, încercat să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcţionarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizaţi de poliţiştii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor”, indică DIICOT.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi conduse un număr de aproximativ 40 persoane, în vederea audierii.

Activităţile sunt realizate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Oradea, Alba Iulia, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Hunedoara şi Sibiu, specialiştilor din cadrul ANAF şi comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu.

Acţiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupărilor Mobile de Jandarmi Timişoara şi Cluj şi Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi Arad, Bihor, Alba şi Sibiu.

Pe parcursul investigaţiilor şi cercetărilor efectuate, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a acordat sprijin prin ITPF Oradea, STPF Borş şi STPF Nădlac. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

DIICOT precizează că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare