Rămâi conectat

Politică Administrație

Consilierii locali din Alba Iulia revin asupra deciziei în cazul finanţărilor de la FC Unirea 1924: se constituie parte civilă de teamă să nu li se impute 2 milioane de euro

Publicat

în

Consilierii locali din Alba Iulia au luat act în şedinţa extraordinară de azi de prejudiciul enorm în cuantum de 8.070.000 lei (circa 2 milioane euro) constatat de procurorii DNA Alba Iulia în dosarul penal privind finanţările acordate Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea 1924, dosar aflat în fază de cercetare.

Aleşii, speriaţi de perspectiva de a fi puşi la plată în eventualitatea în care prejudiciul va fi confirmat şi de o sentinţă judecătorească definitivă, au revenit asupra deciziei luate în şedinţa din 23 decembrie 2011 de a nu se constitui parte civilă, propunându-şi să adopte o hotărâre în acest sens în viitoarea şedinţă.

*2 milioane de euro, prejudiciu-şoc pentru consilierii locali din Alba Iulia

Elit - Gustul Desăvârșit

Aleşii au reluat discuţiile în şedinţa extraordinară de marţi în urma unei noi adrese venite din partea DNA Alba în care este comunicată clar valoarea prejudiciului constatat la Asociaţia Sportivă Fotbal Club Unirea 1924 în raport cu Consiliul Local Alba Iulia, prejudiciu ce reprezintă finanţări şi cotizaţii acordate acestei asociaţii în perioada 2005 – 2011, în baza unui contract de finanţare.
Avându-se în vedere adresa dumneavoastră nr. 478/2012 şi în interesul dosarului penal cu nr. 129/P/2011, revenim cu solicitarea ca până la data de 28 ianuarie 2012 să ne comunicaţi dacă formulaţi pretenţii civile cu privire la suma de 8.070.000 lei acordată de către Consiliul Local al municipiului Alba Iulia în perioada anilor 2005-2010 cu titlu de finanţări şi cotizaţii Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea 1924„, se arată în adresa procurorilor DNA Alba Iulia.

*Marius Costinaş (PDL): „Dacă nu ne constituim parte civilă, vom fi buni de plată”

Consilierii locali au stabilit ca la următoarea şedinţă, fixată pentru data de 24 ianuarie, să aprobe constituirea municipalităţii ca parte civilă în acest dosar, urmând ca suma pe care o vor solicita ca pretenţie civilă să fie stabilită ulterior, în baza unui audit independent.
La şedinţa anterioară nu ştiam nici despre ce dosar este vorba, nici despre ce sumă, lăsându-se la latitudinea noatră, a Consiliului Local, să stabilim ce pretenţii civile avem. Am spus atunci că nu ne constituim parte civilă până nu vom stabili dacă există vreun prejudiciu şi care este acela. Nici la această oră nu avem idee care este prejudiciul pentru că nici Curtea de Conturi şi nici comisia de specialitate din cadrul Primăriei nu au găsit de-a lungul timpului vreo neregulă cu privire la sumele acordate de Consiliul Local Asociaţiei de Fotbal menţionate. Avem dreptul să ne constituim ca parte civilă până în momentul citirii actului de urmărire penală în faţa instanţei. Recomandarea mea este să comunicăm DNA Alba Iulia până la data de 28 ianuarie că ne constuim parte civilă iar ulterior să comunicăm şi suma cu care vrem să ne constituim, dar numai după realizarea unui audit independent. Dacă nu ne constituim parte civilă iar instanţa va constata că prejudiciul stabilit de DNA există, atunci vom fi buni de plată„, le-a spus colegilor din CL avocatul Marius Costinaş, consilier local PDL.

*Gabriel Pleşa (PNL): „Mi se înmoaie picioarele numai când mă gândesc la suma de 8 milioane lei”

Ideea a fost îmbrăţişată mai ales de consilierii locali PNL care s-au arătat speriaţi de perspectiva ca aleşii să fie nevoiţi să plătească din propriul buzunar cele circa 2 milioane de euro în cazul în care o instanţă va constata că banii acordaţi de bună credinţă de CL Alba Iulia Asociaţiei Fotbal Club Unirea 1924 au fost cheltuiţi în alte scopuri. „Am aprobat acele sume de bună-credinţă, în baza unui contract de asociere legal, deci nouă consilierilor nu ni se poate găsi nicio vină. Problema este dacă acei bani pe care i-am acordat Asociaţiei au şi fost folosiţi în scopurile declarate. Mi se înmoaie picioarele numai când mă gândesc la acea sumă de 8.070.000 lei„, a spus Gabriel Pleşa, consilier local PNL. La rândul său liberalul Ioan Puican a fost de părere că aleşii din CL Alba Iulia au cel puţin o vină morală pentru că, de-a lungul mandatului lor, nu au insistat suficient să li se prezinte o situaţie privind cheltuirea banilor publici acordaţi echipei de fotbal FC Unirea prin Asociaţia menţionată, deşi la nivelul consiliului local s-a constiuit o comisie însărcinată tocmai în acest sens.
Mai puţin de acord cu demersul de a se constitui parte civilă a fost consilierul local PDL Horia Mihai Bărdaş: „Dacă ne constituim parte civilă ne punem singuri eticheta de vinovaţi. Din moment de Curtea de Conturi n-a constatat nereguli cu privire la sumele pe care noi le-am acordat şi deci nu există un prejudiciu, nu văd de ce ne-am constui paret civilă„.

*Dosar disjuns din cel al funcţionarilor de la DGFP Alba

Dosarul finanţărilor acordate din bani publici Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea 1924 s-a născut în urma verificărilor procurorilor DIICOT Alba în cadrul dosarului “Pomponio – DGFP”. DIICOT şi-a declinat competenţa în favoarea DNA Alba Iulia din cauză că era vorba despre bani publici şi funcţionari publici.

Rechizitoriul finalizat de procurorii DIICOT Alba Iulia în dosarul “Pomponio – DGFP” vorbeşte despre ilegalităţi grave “ce îmbrăcau forme legale”, produse la SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, cea care gestionează echipa de fotbal a municipiului. Potrivit documentului, ilegalităţile au fost acoperite şi de fostul director adjunct de la DGFP Alba, Ioan Dobra, şeful de serviciu Dorin Conţan şi inspectorul fiscal Ioan Lazăr. Aceştia se fac vinovaţi de faptul că nu au sesizat organele de control atunci când, în urma unui control efectuat la Fotbal Club Unirea 2006 au constatat lucruri ilegale şi, mai mult, au întocmit şi aprobat acte pentru returnare de TVA în cuantum de peste 1 milion de lei, adică 10 miliarde de lei vechi.

Faptele acestora sunt cu atât mai grave cu cât în chestiune este vorba despre bani publici, în condiţiile în care Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba sunt principalii sponsori şi cotizanţi ai echipei de fotbal, însă printr-o altă societate decât SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, şi anume Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924. Din conturile Asociaţiei ce nu avea scop patrimonial banii erau transferaţi apoi ilegal în conturile societăţii, societate care a şi solicitat rambursarea de TVA. Din conturile Asociaţiei ce nu avea scop patrimonial banii erau transferaţi apoi ilegal în conturile societăţii, societate care a şi solicitat rambursarea de TVA.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, la SC Fotbal Unirea 2006 SA preşedinte este Marian Ionel Sarmeş, vicepreşedinţi Vasile Trifan şi Oliviu Feneşan, iar printre asociaţi figurează persoanele Vasile Trifan, Nicolae Achim, Voicu Vuşcan, Marian Ionel Sarmeş, Dorel Cristian Tamaş, Aurel Gelu Iancu, Dorel Burlan, Florin Marius Popa, Nicolae Oancea, Oliviu Feneşan, iar ca persoană juridică FC Apulum Unirea Alba Iulia.

La Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924, Marian Ionel Sarmeş este preşedinte, iar Mihai Horia Bărdaş şi Oliviu Feneşan sunt nominalizaţi ca vicepreşedinţi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare