Ziarul Unirea

Consiler local: Sebeșul riscă să rateze și acest ciclu de finanțare din fondurile europene

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Milioane de euro riscă să ocolească Sebeşul în următorii ani dacă conducerea primăriei continuă să ignore fondurile europene, aşa cum a făcut în perioada 2007-2013 când  nu a accesat nici un euro din coşul de miliarde pus la dispoziţie de către Uniunea Europeană. În timp ce majoritatea administraţiilor locale din țară și-au finalizat strategiile de dezvoltare locală şi s-au aliniat deja la start pentru exerciţiul financiar 2014-2020, cea din Sebeş pare că se “împiedică” înainte de a se înscrie în competiţie.

 

ELIT

Mihai Apolzan, candidatul vechiului PNL la Primăria Sebeș. Va intra în competiția internă cu Dorin Nistor – susținut de fostul PDLAbia în urmă cu aproximativ patru luni primăria a semnat contractul de elaborare a Strategiei de dezvoltare a municipiului Sebeș cu un temen de realizare de 80 de zile, cu o societate comercială specializată în consultanţă pentru accesarea fondurilor europene. Din păcate, cu o întârziere de 45 de zile, societatea a depus la Primăria Sebeș o documentație de aproape 300 de pagini care cuprinde doar generalități și o serie de propuneri de proiecte venite din partea consilierilor locali.

 

În  forma actuală, documentul nu are nici o valoare, întrucât nu există o prioritizare a investiţiilor, bazată pe surse de finanțare propuse, pe termene de realizare, pe compartimentele care răspund de punerea în aplicare a proiectului, pe studiile deja realizate. Deşi Consiliul Local Sebeș s-a implicat activ în elaborarea documentului, prezentând propuneri venite din partea cetățenilor și participând la dezbateri, unii reprezentanți ai primăriei arată un total dezinteres față de această problemă foarte importantă.

 

Având în vedere faptul că fără o strategie bine făcută, aprobată de către Consiliul Local Sebeș, nu putem depune nici un proiect pentru a obține fonduri europene, solicit conducerii primăriei Sebeș să dea dovadă de responsabilitate şi eficienţă şi să  deblocheze situația gravă în care ne aflăm. Pentru a dezvolta municipiul în folosul cetățenilor și pentru a recupera decalajul care există la Sebeș față de alte municipii și orașe avem absolută nevoie de absorția altor fonduri decât cele din bugetul local.

 

E timpul ca administraţia locală din Sebeş să se trezească din somn şi să se apuce serios de treabă pentru a întocmi o strategie de dezvoltare viabilă şi proiecte eligibile spre a fi finanţate din bani europeni. Cu o întârziere de mai bine de doi ani din cauza unui guvern ineficient, în sfârşit România și Uniunea Europeană au semnat acordului de parteneriat, iar începând cu luna februarie se preconizează că se va aproba noul Program Operațional Regional.

 

Dacă conducerea administraţiei locale nu îşi schimbă atitudinea, riscă să repete  “performanţa” din ultimii  ani când a atras 0 lei din fondurile europene. Sebeşenii merită mai mult!

 

Mihai APOLZAN,

Consilier local – CL Sebeș

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

maia 16 ianuarie 2016 at 21:33

ce bine ca v-ati trezit,…….doar vin alegerile …!!!!

Maxim 16 ianuarie 2016 at 22:37

Hai frate ca e clar ca va fi o lupta tare interesanta la Sebes pentru primarie. Sunt curios ce va face primarul ca e clar ca nu mai pupa niciun mandat. Problema este ca nici asa zisa opozitie nu prea se stie cu cine va iesi. Daca vine Dorin Nistor e bai. Norocul lui Nistor e ca e paharnicul lui Hava. Cred ca si d-aia il trimite Hava pe Nistor la Sebes. Asta e cu asa zisa opozitie de la Sebes. Asa ca nici nu sti cu cine sa votezi. Apolzan era bine sa se fi afirmat mai demult. Acum e cam tarziu. Si uite asa se face ca asa zisa opozitie de la Sebes va intra pe mainile chelnerului Adrian Bogatan.

BR 17 ianuarie 2016 at 12:06

Si sa nu uitam ca si Radu Cristian vrea sa candideze

ioan 17 ianuarie 2016 at 11:02

nu uitati ca a intrat in cursa si profesorul Viorel Coman, un constructor respectat din Sebes

Georgeta Pascu 17 ianuarie 2016 at 18:50

Domnule Mihai Apolzan,

Dintre toti consilierii Sebesului la dezbaterea Strategiei de dezvoltare a Sebesului pe urmatorii 7 ani a participat UN SINGUR CONSILIER MUNICIPAL:Radu Cristian. Primarul Dancila a participat 10 minute, s-a plictisit si a plecat, vicele- absent, arhitectul sef-absent…. o singura domnisoara da la primarie… Vai de noi, sebesenii ! Aveti dreptate in privinta fondurilor europene atrase de catre Primaria Sebes: ZERO EURO !!!??? Dar credeti dumneavoastra ca le pasa sebesenilor de acest aspect? Ca le pasa de faptul ca Sebesul de 26 de ani este orasul „in care nu s-a intamplat nimic pozitiv”? Le pasa celor 27.000 de sebeseni de faptul ca le este amenintata sanatatea de 11 ani de poluarea agresiva, zi si noapte ? Le pasa de faptul ca 5 tineri sunt tiriti in procese pe la Bucuresti de catre poluator? Chiar asa: oare le pasa de ceva sebesenilor?

ion 17 ianuarie 2016 at 20:23

Viorel Coman este zero barat un constructor cu mari probleme cu clienti lucrari de proasta calitate,Radu Cristian zero barat si Apolzan noneim!!!!!

Sebesanul 18 ianuarie 2016 at 5:08

Mihai, poti mai mult de atat! Initiativa cu Planul de dezvoltare a Sebesului, vine de la Primaruk Dancila, care a luat initiativa in primavara trecuta! Daca citeau domnii consilieri ghidurile POR, ar fii vazut ca este obligatoriu sa ai acel document la dosar pentru toate axele..De asemenea, intreaba colegii din PNL care sunt criterile prin care ADR Centru, aloca finantarile si care e sprijinul acordat Sebesului… Vei avea surprize!

Radu 18 ianuarie 2016 at 22:30

Parerea mea, este ca Mihai Apolzan care vad ca acum este foarte activ pe facebook, desi pana acum nu cred ca stia ce este promovarea pe internet, este dus de val. El isi imagineaza ca daca are cateva iesiri in presa, are si el notorietate. Mihai Apolzan unde ai fost pana acum? Ce experienta ai tu in administratie? Esti in consiliul local de cateva luni. Poti sa imi zici ce ai facut pana acum si la cate sedinte ai participat? Stiu ca lucrezi la cadastru la Alba. Oare in momentul in care esti prezent la sedintele de la Consiliul Local esti pontat ca si cum esti prezent si la servici? Esti angajat la stat nici nu mai conteaza. Sau in momentul in care esti la servici si nu esti prezent la sedintele din consiliul local ai idee ce se discuta acolo? Ironic o spun ca da, tu ai idee. Bravo Mihai! Esti o marioneta! Sa iti spun si a cui esti? Cred ca tu esti in masura sa ne spui asta! Nici nu ai inceput bine viata politica si o sa iesi din ea. Poate aflam si noi de un lucru facut de tine,

Comentariile sunt oprite