Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Conform preşedintelui CSN Meridian:“Este mai periculos decat cianura sa fii parlamentar socialist si sa nu-ti pese de soarta comunitatilor miniere”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sunt profund dezamagit de cum se pozitioneaza Corina Cretu fata de mineritul aurifer care genereaza atatea zeci de mii de locuri de munca in Uniunea Europeana. Ea spune ca se opune tehnologiei cianurii in minerit. De fapt se opune mineritului si atator comunitati miniere, caci aurul doar cu cianura poate fi extras.” – Ion Popescu, presedinte CSN Meridian.

Confederatia Sindicala Nationala Meridian (CSN Meridian) respinge gestul europarlamentarului Corina Cretu care a adresat recent o interpelare Comisiei Europene prin care ii solicita sa interzica mineritul bazat pe tehnologia cianurii in Uniunea Europeana. Corina Cretu isi motiveaza initiativa prin riscul pe care il invoca cu privire la demararea proiectului Rosia Montana in Romania, spunand ca lobbyul industrial poate determina guvernul Romaniei sa aprobe implementarea proiectului, iar in aceste conditii Comisia Europeana ar trebui sa intervina la nivel comunitar. Ion Popescu, presedintele Confederatiei Meridian, face urmatorul comentariu: “Interesul ca proiectul minier aurifer de la Rosia Montana, precum si proiectele miniere din alte zone, sa porneasca este perfect legitim, caci este de fapt interesul comunitatilor de mineri din Apuseni de a-si exploata resursele pentru a genera prosperitate si locuri de munca. Lobby fac de fapt cei ce vor sa stopeze proiectul, precum Corina Cretu si alti colegi de-ai dumneaei, care se opun de fapt impactului economic-social pozitiv pe care minieritul aurifer il are la nivel national, precum si la nivelul intregii Uniuni Europene”.

Confederatia Meridian considera ca asupra tehnologiilor folosite in mineritul aurifer trebuie sa fie lasati sa se pronunte specialistii. Comisia Europeana, care detine acesti specialisti in minerit, s-a pronuntat in repetate randuri, in scris, asupra folosirii cianurii in mineritul aurifer, apreciind ca este singura tehnologie care a fost verificata in ultima suta de ani si care are efecte 100% controlabile. Ion Popescu adauga: “Nu inteleg de cand este Corina Cretu specialista in tehnologii miniere. Ma dezamageste ca se alatura unui grup de politicieni care vorbesc de cianura fara sa fie ingineri sau macar chimisti si fara sa aiba proprietatea folosirii cianurii in industrie. Mai grav, ei nu se gandesc la efectele devastatoare pe care le-ar avea interzicerea cianurii in minerit asupra celor ce muncesc in minele de aur din Finlanda, Suedia, Spania, Grecia si asupra celor care ar putea munci din nou in Muntii Apuseni intr-o industrie actualmente mai mult moarta decat vie in Romania, industrie pe care politicieni precum Corina Cretu doresc s-o tina la pamant, nedandu-i sanse de relansare”.

Confederatia Sindicala Nationala Meridian sustine crearea de locuri de munca in zonele cu o traditie indelungata in minerit, indiferent de natura minereului, intrucat singura sansa a acelor zone si a locuitorilor de acolo sta in relansarea mineritului. “Revigorarea industriei miniere este o sansa pe care Romania nu poate sa-si permita s-o rateze. Chiar Parlamentul European a constientizat importanta promovarii mineritului in statele membre ale Uniunii Europene, prin adoptarea recentei Initiative privind Materiile Prime. Suntem in plina criza economica si ignoram cu buna stiinta o solutie pe care o avem la indemana: repornirea mineritului care ar crea mii de locuri de munca in Romania. E vremea ca politicienii sa-si aminteasca de rolul lor primar, acela de reprezentare transparenta a intereselor oamenilor care i-au ales, nu de stopare a unei industrii pe care in loc sa o salveze, o ingroapa”, conchide presedintele Meridian. (D.CSN)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea