Actualitate
Confederaţiile sindicale cer întâlnire cu Dacian Cioloş – Nemulţumiri privind înghețarea salariului minim
Liderii confederaţiilor sindicale „Cartel Alfa”, BNS, CNSLR Frăţia, Meridian şi CSDR arată, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, că au fost surprinşi de anunţul ministrului Finanţelor privind intenţia de îngheţare a salariului minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2016.
Aceştia îi transmit premierului că, în mod normal, creşterea economică trebuie să fie distribuită echitabil tuturor, iar acest lucru nu se reflectă în măsurile adoptate prin Codul fiscal, care avantajează numai deţinătorii de capital sau pe cei cu venituri mari. „De reducerea cu cinci procente a contribuţiei la bugetul de asigurări sociale au beneficiat exclusiv patronii”, susţin liderii confederaţiilor sindicale.
Sindicaliştii mai spun că facilităţi fiscale prevăzute pentru angajatori, aplicabile începând cu 2017, au fost de curând devansate pentru 1 ianuarie 2016 şi nimeni nu s-a plâns că nu pot fi suportate de buget sau că nu se cunosc consecinţele lor, iar guvernul actual nu a cerut amânarea lor până la o analiză de impact şi nici nu a făcut o prioritate din repunerea în funcţiune a mecanismului de distribuire echitabilă prin negocieri colective la nivel de unitate, sector şi naţional prin Legea 62/2011, deşi desfiinţarea lui a făcut ca ponderea salariilor în PIB să scadă îngrijorător, situându-se la numai 31 la sută, cea mai mică dintre cele 28 de ţări membre ale UE.
Confederaţiile sindicale îi amintesc premierului că raportorul special al ONU a subliniat recent că cetaţenii români sunt cei mai săraci din spaţiul UE, atrăgând atenţia asupra societăţii profund divizate, cu peste 40 la sută din populaţie aflată în risc de sărăcie şi excluziune socială, cu aproape o treime din populaţie afectată de lipsuri extreme, procent de trei ori mai mare decât media europeană.
„Această situaţie este determinată atât de măsuri politicianiste, lipsa unor venituri salariale adecvate, dar mai ales de aplicarea vestitei «cote unice», care adânceşte diferenţele dintre cei cu venituri mici şi cei cu venituri mari, împovărând micul contribuabil”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului. Semnatarii documentului îi mai spun premierului că fenomenul sărăciei în România ar trebui să fie problema numărul unu pe agenda guvernanţilor şi prioritatea absolută a politicilor publice. (Z.U.)
Sursa: realitatea.net

Actualitate
Anvelopele de iarnă 2022: De când sunt obligatorii şi cât de mari sunt amenzile
Anvelopele de iarnă 2022: De când sunt obligatorii şi cât de mari sunt amenzile
Odată cu prima zăpadă, conducătorii auto sunt obligați să-și echipeze mașina corespunzător pentru condițiile de drum. Poliția poate să aplice amenzi, chiar dacă cauciucurile de iarnă și lanțuri se află pe mașină. În cazul în care nu respectă această obligație, șoferii riscă amenzi de mii de lei.
Șoferii sunt obligați să își echipeze mașina corespunzător pentru condițiile de drum, odată cu prima zăpadă. Poliția poate aplica amenzi, chiar și dacă mașina este echipată cu lanțuri și cauciucuri pentru iarnă.
Codul rutier (OUG 195/2002) stabilește că, la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, acesta trebuie să fie dotat cu anvelope de iarnă.
Șoferii nu au un termen-limită până la care sunt obligați să-și doteze mașinile cu anvelope de iarnă (cu câțiva ani în urmă se vehicula termenul de 1 noiembrie), ci sunt obligați s-o facă atunci când condițiile meteo o impun, în funcție de zona prin care circulă.
Aceste lucru a fost subliniat recent de Registrul Auto Român (RAR): “Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări”.
Încălcarea acestei reguli poate aduce șoferilor amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (între nouă şi 20 de puncte de amendă), respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.
Suplimentar, pe lângă amendă, şoferilor li se reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.
Anvelopele de iarnă trebuie să aibă inscripția “M+S”, „M.S.” sau „M&S”. Inițialele M și S provin, mai exact, de la cuvintele din limba engleză „mud” (noroi) și „snow” (zăpadă).
RAR precizează că “denumirea «all seasons» este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională”.
Pe piață mai sunt și anvelope ce au, în plus față de marcajul M+S, și un simbol compus dintr-un fulg de nea aflat într-un munte cu trei vârfuri. Aceste anvelope sunt create și testate pentru circulația în condiții grele de iarnă, adică la temperaturi foarte scăzute și pe un strat consistent de zăpadă, potrivit autorității.
RAR mai recomandă ca, “înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”.
Sursa: bugetul.ro
Actualitate
ALERTĂ alimentară: Kaufland a retras un lot de fistic prăjit. A fost depistat cu conținut ridicat de Ocratoxina A
ALERTĂ alimentară: Kaufland a retras un lot de fistic prăjit. A fost depistat cu conținut ridicat de Ocratoxina A
Kaufland a retras de la comercializare un lot de „K-Classic Fistic prăjit fără sare 100 g”, după ce a fost depistat cu conținut ridicat de Ocratoxina A.
Produsul menţionat are data de valabilitate 22.04.2023, lot 21029/220726001.
Conform sursei citate, producătorul Carl Wilhelm Clasen GmbH retrage produsul „voluntar şi preventiv, din motive ce ţin de protejarea consumatorilor”.
„În cadrul controalelor de rutină s-a identificat un conţinut ridicat de Ocratoxina A. Deoarece în cazul consumului pe termen lung al produsului nu poate fi exclus un risc asupra sănătăţii, clienţii sunt rugaţi să acorde atenţie acestei informări şi să nu consume articolul cu datele de identificare menţionate mai sus. Kaufland a reacţionat imediat şi a retras produsul de la vânzare. (…) Producătorul Carl Wilhelm Clasen GmbH îşi cere scuze pentru această situaţie.”, se menţionează în comunicat.
Astfel, clienţii se pot prezenta în orice magazin Kaufland pentru a returna acest produs şi vor primi contravaloarea sa, fără a mai fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Actualitate
Alertă ALIMENTARĂ: Un produs al magazinelor LIDL a fost retras de pe raft. Suspiciune de infectare cu bacteria Listeria
Alertă ALIMENTARĂ: Un produs al magazinelor LIDL a fost retras de pe raft. Suspiciune de infectare cu bacteria Listeria
Un lot de chifteluțe de cod a fost retras de la vânzare de către supermarketul Lidl, fiind suspect că a fost contaminat cu bacteria Listeria Monocytogenes. Clienții care au achiziționat produsul sunt rugați să nu îl consume.
Producătorul Jeka Fish recheamă preventiv produsul „Sødergaarden Chifteluțe de cod, în stil scandinav 340g“ (cod de bare 20295271), cu termenele de valabilitate 15 septembrie și 25 noiembrie 2022, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu bacteria Listeria Monocytogenes, arată ANSVSA, informează Mediafax.
Clienții care au cumpărat acest produs sunt rugați să nu îl consume.
Produsul poate fi returnat în orice magazin Lidl, iar contravaloarea acestuia va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Din motive ce țin de siguranța consumatorului, Lidl a scos produsul de la vânzare.
Rechemarea vizează exclusiv produsul „Sødergaarden Chifteluțe de cod, în stil scandinav 340g” (cod de bare 20295271), cu termenele de valabilitate 15.09.2022 și 25.11.2022.
Chifteluțele au fost distribuite în toată rețeaua de magazine Lidl.
Listeria monocytogenes este o bacterie care cauzează listerioza. Este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, cu 20-30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară. Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele măduvei spinării și fluxul sanguin. Un risc crescut îl reprezintă femeile însărcinate, bebelușii, pacienții imunodeprimați sau persoanele cu afecțiuni precum diabetul zaharat.
-
Actualitateacum 4 ore
Alertă ALIMENTARĂ: Un produs al magazinelor LIDL a fost retras de pe raft. Suspiciune de infectare cu bacteria Listeria
-
Actualitateacum 12 ore
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Curier Județeanacum 3 ore
UPDATE FOTO| Bărbatul de 63 ani, dat DISPĂRUT, a fost GĂSIT de polițiști pe raza comunei Galda
-
Actualitateacum 24 de ore
FOTO | Fenomen extrem de rar, surprins în Munții Rodnei
-
Sportacum 22 de ore
FOTO: Industria Galda, campioana turului în Liga a 4-a, după victoria de la Zlatna, în nocturnă
-
Ştirea zileiacum 57 de minute
FOTO| Apel al Primăriei Alba Iulia, pentru identificarea unor tineri care au vandalizat tavanul pasajului de la Parcul Unirii
-
Politică Administrațieacum 23 de ore
Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Șoferul și victima unui accident mortal pe un drum din Alba, aproape de comă alcoolică: Magistrații au respind acordul de recunoaștere a vinovăției