Rămâi conectat

Curier Județean

Conducerea Spitalului Orășenesc Cugir caută soluții pentru eficientizarea activității

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

În condiţiile în care Ministerul Sănătăţii pregăteşte planul naţional privind eficientizarea şi reorganizarea sistemului sanitar, conducerea unităţii medicale din Cugir a analizat situaţia spitalului atât din punct de vedere medical, cât şi din punct de vedere economic.

Ca urmare a acestei evaluări, a fost elaborată o strategie de reorganizare pentru anul 2014, în baza indicatorilor de performanţă medicală, cât şi a veniturilor şi cheltuielilor aferente secţiilor şi compartimentelor. Soluţiile de eficientizare au fost propuse de către comitetul director şi apoi avizate de Consiliul de adminitratie a spitalului.

Potrivit managerului Spitalului Orasenec Cugir, Silviu Samoilescu, viziunea managerială are în vedere în primul rând asigurarea serviciilor medicale, menţinerea paturilor  şi rentabilizarea economică a unităţii medicale.

Alături de membrii Comitetului Director şi ai Consiliului de Administraţie am realizat o analiză a cheltuielilor totale, punând accent pe costul mediu/pacient, costul mediu/zi spitalizare şi pe numărul de pacienţi externaţi în conformitate cu contractul pe care-l avem cu CAS Alba. S-a constatat că la nivelul spitalului există compartimente care nu au îndeplinit contractul de externări lunare a pacienţilor, astfel încât nu se justifică menţinerea unor paturi. Pe de altă parte, există secţii şi compartimente care au o adresabilitate foarte mare a pacienţilor, şi unde se impune mărirea numărului de paturi pentru internările respective. În urma acestei analize, ţinând cont şi de patologia existentă şi de cazurile de specialitate internate, s-a propus ca prim pas reconfigurarea paturilor din spital.  În condiţiile în care avem un total de 150 de paturi aprobate de către minister, am considerat fireasc şi benefic să le relocam pe cele neutilizate, către secţiile supraaglomerate„, a declarat Silviu Samoilescu.

Compartimentul cu număr mai redus de externări lunare este cel de infecţioase, de unde se doreşte transferarea unui număr de 15 paturi, către două din cele mai solicitate specialităţi. Este vorba de chirurgie internă, care ar urma să primească 10 paturi, ceea ce ar oferi posibilitatea transformării în secţie de chirurgie. În mometul de faţă compartimentul este deservit de doi medici chirurgi şi beneficiază de o dotare modernă, prin achiziţionarea de curând a unui turn laparoscop. O altă specializare care ar urma să primească 5 paturi este secţia interne care în prezent, prin venirea unui nou medic, este deservită de patru cadre medicale.

În cazul în care nu vom lua nicio măsură de reorganizare, deşi acestea ne-au fost solicitate de la nivel naţional, riscăm să rămânem şi fără numărul actual de paturi . Trebuie să se înţeleagă foarte clar că suntem în stadiul de a evalua la rece situaţia spitalulul şi de a găsi soluţii concrete şi imediate. În caz contrar, ele ne vor fi impuse de la centru, fără a avea garanţia că va fi luată în considerare situaţia particulară a unităţii noastre medicale”, a explicat managerul Spitalului Orăşenesc Cugir.

Acesta a precizat că prin relocare, personalul secţiei de infecţioase nu va fi afectat de disponibilizări. Medicul îşi va desfăşura activitatea de specialitate în ambulatoriul spitalului unde cazurile cu patologie de infecţioase vor fi internate ca spitalizare de zi. Pentru eficientizarea activităţii medicale, conducerea spitalului a solicitat un număr suplimentar de 5 paturi pentru internarea de zi.

Având în vedere lista cu cele 300 de diagnostice care, conform Ministerului Sănătăţii, nu vor mai fi decontate de CAS în regim de internare continuă, ci doar ca internare de zi, în perioada următoare se vor reconfigura şi alte compartimente ale spitalului. Medicii care deservesc aceste compartimente urmează să aibă o activitate mult mai mare în ambulatoriul de specialitate.

E important de spus că după 1 martie 2014, Ministerul Sănătăţii va implementa un plan de restructurare în sistemul sanitar, astfel încât problemele pe care nu le vom rezolva la nivel local vor fi gestionate de la nivel naţional. Considerăm că suntem în măsură să apreciem cel mai bine necesităţile şi solutile care se impun la nivelul unităţii noastre, iar strategia pe care am conturat-o este benefică spitalului, pacienţilor şi personalului medical”, a mai spus Silviu Samoilescu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea