Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Concurs naţional de arhitectură pentru restaurarea Palatului Cultural din Blaj

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Transilvania Fest lansează, împreună cu Primăria Blaj şi Consiliul Judeţean Alba, un concurs de idei deschis arhitecţilor români pentru reabilitarea Palatului Cultural din Blaj. Clădirea a fost construită în anii ‘30 şi a trecut printr-un incendiu în anii ‘90. Autorităţile locale vor aloca pentru punerea în practică a proiectului câştigător un buget de 2 milioane de euro pentru restaurarea şi reconversia spaţiului Palatului spre utilizare.
Anul acesta, în oraşul Blaj ales ca gazdă a ediţiei şapte a Transilvania Fest, festivalul se va desfăşura în ultimul week-end din iulie (29-31). Transilvania Fest promovează, prin proiecte de dezvoltare comunitară, tradiţiile şi cultura din diverse locaţii din regiunea transilvăneană, culminând anual cu un festival de trei zile.
„Unul dintre proiectele locale în care s-au implicat organizatorii, împreună cu Primăria Municipiului Blaj şi Consiliul Judeţean Alba, este un concurs de arhitectură pentru restaurarea Palatului Cultural, situat în Piaţa 1848 nr.7 din Blaj. Intervenţia urmăreşte selectarea celor mai competente propuneri de idei pentru o utilizare ulterioară a clădirii respective pentru activităţi în domeniul culturii, adresate publicului. Clădirea va cuprinde şi o zonă de birouri pentru Academia Română şi pentru societăţi culturale din Municipiul Blaj”, se arată într-un comunicat remis de Primăria Blaj.
Printre obiectivele proiectului se numără găsirea unor soluţii valoroase pentru realizarea şi refuncţionalizarea Palatului Cultural, promovarea valorilor arhitecturii româneşti şi invitaţia la partipare activă privind conştientizarea gravelor limitări impuse de legile româneşti în ceea ce priveşte atribuirea unui proiect de anvergură prin licitaţie publică, care impune preşul cel mai scăzut în detrimentul calităţii.
Palatul Culturii a fost construit în anii ‘30 cu scopul principal de a sprijini şi găzdui proiecte culturale, educaţionale şi artistice, fiind inaugurat în 1936 de către Carol al II-lea, rege al României. În anii ’90, din cauza unui incendiu, un procent de peste 40% din clădire a fost distrus iar aceasta nu a mai fost utilizată or restaurată de atunci.
„În acest sens Transilvania Fest, Primăria Municipiului Blaj şi Consiliul Judeţean Alba invită arhitecţii cu drept de semnătură din România să ofere soluţii viabile pentru restaurarea şi reutilizarea Palatului. Primăria şi Consiliul Judeţean au disponibil un buget de 2 milioane de euro pentru efectuarea lucrărilor presupuse de soluţia câştigătoare. Concurenţii vor avea libertatea de a propune şi funcţiuni complementare celor impuse de organizatori. Organizatorii oferă tuturor arhitecţilor interesaţi posibilitatea participării la un tur ghidat al clădirii pe data de 17 iunie 2011 (vineri), de la ora 14.00 la ora 15.00”, a precizat Raluca Damian, purtător de cuvânt al Primăriei Blaj.
Proiectele trimise vor trebui să respecte data limită de 18 iulie 2011. Printre membrii juriului se numără arhitecţii Şerban Sturdza, Adrian Soare, Gabriel Roşca, primarul municipiului Blaj Gheorghe Valentin Rotar având funcţia de membru onorific al juriului cu rol consultativ. Juriul va acorda şi premii pentru primii trei arhitecţi clasaţi: premiul întâi – 3000 euro, premiul doi – 1500 euro şi premiul trei – 500 euro.
Documentaţia pusă la dispoziţia concurenţilor este o arhivă electronică care conţine: tema de concurs completă, regulamentul de concurs, certificatul de urbanism, extrasul CF, releveul Palatului Cultural, un studiu istoric şi descrierea clădirii, documentaţie fotografică – situaţie actuală şi imagini de arhivă. Arhiva poate fi descărcată online accesând site-urile www.primariablaj.ro sau www. transilvaniafest.com.
lCalendarul concursului: 01 iunie 2011 – Lansarea concursului; 17 iunie 2011 – Tur ghidat al clădirii (14:00-15:00); l20iunie 2011 – Data limită de primire a întrebărilor legate de concurs / clădire / organizare; l30 iunie 2011 – Data limită răspunsurilor la întrebări; l18 iulie 2011 (orele 17.00) – Data limită pentru predarea proiectelor/ data poştă; l21 iulie (orele 18.00) – Data limită pentru primirea coletelor prin poştă; l22-24 iulie 2011 – Jurizarea concursului; l26 iulie 2011 – Anunţarea oficială a rezultatelor concursului; l30 iulie 2011 – Festivitatea de premiere a proiectelor câştigătoare în incinta Palatului Cultural din Blaj.
Transilvania Fest 2011 se va desfăşura în perioada 29-31 iulie pe Câmpia Libertăţii din Blaj. Evenimentul se află sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României şi înaltul patronaj internaţional al Alteţei Sale Regale Prinţul Charles de Wales. (I.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: Elevii Școlii de Folk de la Palatul Copiilor, din Alba Iulia, rezultate excelente la concursul „Sunetul Muzicii” din Sibiu: Ce locuri au obținut

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Elevii Școlii de Folk de la Palatul Copiilor, din Alba Iulia, rezultate excelente la concursul „Sunetul Muzicii” din Sibiu: Ce locuri au obținut La Sibiu, în data de 17 mai, a avut loc concursul „Sunetul Muzicii”, la care elevii Școlii de Folk de la Palatul Copiilor din Alba Iulia au reușit să obțină rezultate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea