Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Concediu medical pentru îngrijirea copilului 2024: Cum se acordă și ce modificări au fost aduse

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Concediu medical pentru îngrijirea copilului 2024: Cum se acordă și ce modificări au fost aduse

Părinții din România primesc vești semnificative la începutul anului 2024, odată cu intrarea în vigoare a mai multor modificări în ceea ce privește concediul medical pentru îngrijirea copilului. Această schimbare se regăsește în cadrul Ordonanței de Urgență nr. 158 și se aplică atât părinților naturali, cât și celor adoptivi sau tutorelor legali, cu condiția îndeplinirii unor criterii specifice.

Potrivit noilor reglementări, persoanele salariate pot beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav dacă au un stagiu de asigurare de cel puțin șase luni. Durata standard a vârstei copilului, de la care părinții pot solicita concediul de îngrijire din partea angajatorului, a fost extinsă de la 7 la 12 ani, sau chiar până la 18 ani în cazul copiilor cu handicap.

Legislația specifică stipulează că un copil de șapte ani nu poate rămâne singur acasă pentru îngrijire și autoadministrare a medicamentelor. Vârsta minimă la care un copil poate fi lăsat singur în casă este de 12 ani, dar perioada de timp nu trebuie să depășească câteva ore.

Pentru a beneficia de indemnizația pentru îngrijirea copilului, solicitantul trebuie să fi contribuit la sistemul public de sănătate timp de cel puțin 6 luni în ultimele 12 luni anterioare cererii de concediu. Indemnizația, acordată de angajator, poate fi primită doar de unul dintre părinți, iar durata maximă de acordare este de 45 de zile calendaristice pe an.

Cu începere din 2024, Executivul a decis impozitarea cu 10% a mai multor tipuri de concedii, inclusiv concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav. Această schimbare fiscală vizează mai multe aspecte ale legislației privind concediile și îngrijirea copiilor, aducând modificări semnificative în drepturile și obligațiile părinților angajați.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Rutier 2024: Anumite remorci și rulote pot fi tractate de către șoferii care dețin permis categoria B: Ce prevede legea

Bogdan Ilea

Publicat

în

Codul Rutier 2024: Anumite remorci și rulote pot fi tractate de către șoferii care dețin permis categoria B: Ce prevede legea Dacă ai permis categoria B și vrei să tractezi o remorcă sau o rulotă, este esențial să cunoști reglementările legale în acest sens. Înainte de a porni la drum, trebuie să te asiguri că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea