Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: O lege importantă pentru stabilizarea pieței de energie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: O lege importantă pentru stabilizarea pieței de energie

Plenul Senatului va adopta astăzi proiectul de lege pentru aprobarea OUG 153/2022, introducând astfel o serie de prevederi foarte importante pentru piața de energie, care vor ajuta atât populația cât și agenții economici să treacă cu bine peste perioada rece, stabilizând prețurile pentru electricitate la un nivel suportabil.

Astfel, s-au instituit o serie de măsuri temporare prin care se pune în aplicare un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică. Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM” S.A., în calitate de achizitor unic, va plăti maxim 450 lei/Mwh producătorilor de energie electrică și va revinde energia electrică achiziționată la același preț de 450 lei/Mwh către furnizorii de energie electrică care au în portofoliu clienți finali, către operatorii de transport și de sistem energie electrică și către operatorii de distribuție energie electrică concesionari, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.

Acest mecanism de achiziție centralizată de energie electrică nu se va aplica operatorilor economici, producători de energie din surse regenerabile, pentru următoarele tehnologii și puteri instalate: energie hidraulică, exclusiv pentru acele centrale din portofoliu a căror putere instalată per centrala/unitate de producție este inferioara 10 MW; energie eoliană; energie solară; energie geotermală; biomasă; biolichide; biogaz; gaz de fermentare a deșeurilor; producătorilor de energie electrică pe bază de huilă, precum și capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022.

Totodată, se prevede transmiterea către OPCOM a situațiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziție organizate de OPCOM. Astfel, OPCOM va realiza o procedură anuală de achiziție de energie electrică în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate, transmise de către ANRE și câte o procedură de achiziție lunară, care are drept scop suplimentarea cantităților de energie electrică vândute/cumpărate lunar în cadrul procedurii anuale. În caz de necesitate, OPCOM va organiza și sesiuni extraordinare de ajustare a cantităților alocate prin procedura de achiziție centralizată.

Este unul dintre cele mai bune proiecte de lege adoptat până acum în domeniul energiei, modificările fiind atent discutate și apoi adoptate cu unanimitate de voturi de către comisiile de specialitate ale Senatului, atât Comisia de energie, infrastructură energetică și resurse minerale – comisie al cărui Vicepreședinte sunt – cât și Comisia economică, industrii și servicii a Senatului, în cadrul unei ședințe comune ce avut loc ieri.

Aceste prevederi vor conduce la o liniștire a pieței energiei, conferind stabilitate pentru populație și predictibilitate pentru mediul economic. Măsurile vor fi în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025 permițând companiilor românești să rămână competitive și să protejeze locurile de muncă ale românilor, dar și clienților casnici să aibă o stabilitate în ceea ce privește cheltuielile cu energia electrică. Senatul este prima cameră sesizată pe acest proiect de lege, dar sunt sigur că și colegii din Camera Deputaților vor păstra aceste prevederi și le vor adopta cu celeritate, astfel încât mecanismele prevăzute aici să intre în aplicare de la 1 ianuarie 2023.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online Internetul este, fără îndoială, un plus pentru noi toți. N-am fost nicicând mai aproape, chiar și de la distanță, cum suntem acum, în epoca digitală. O simplă postare și un singur click ne țin în contact, ne oferă acces la informație și schimb […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea