Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: O lege importantă pentru stabilizarea pieței de energie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: O lege importantă pentru stabilizarea pieței de energie

Plenul Senatului va adopta astăzi proiectul de lege pentru aprobarea OUG 153/2022, introducând astfel o serie de prevederi foarte importante pentru piața de energie, care vor ajuta atât populația cât și agenții economici să treacă cu bine peste perioada rece, stabilizând prețurile pentru electricitate la un nivel suportabil.

Astfel, s-au instituit o serie de măsuri temporare prin care se pune în aplicare un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică. Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM” S.A., în calitate de achizitor unic, va plăti maxim 450 lei/Mwh producătorilor de energie electrică și va revinde energia electrică achiziționată la același preț de 450 lei/Mwh către furnizorii de energie electrică care au în portofoliu clienți finali, către operatorii de transport și de sistem energie electrică și către operatorii de distribuție energie electrică concesionari, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acest mecanism de achiziție centralizată de energie electrică nu se va aplica operatorilor economici, producători de energie din surse regenerabile, pentru următoarele tehnologii și puteri instalate: energie hidraulică, exclusiv pentru acele centrale din portofoliu a căror putere instalată per centrala/unitate de producție este inferioara 10 MW; energie eoliană; energie solară; energie geotermală; biomasă; biolichide; biogaz; gaz de fermentare a deșeurilor; producătorilor de energie electrică pe bază de huilă, precum și capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022.

Totodată, se prevede transmiterea către OPCOM a situațiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziție organizate de OPCOM. Astfel, OPCOM va realiza o procedură anuală de achiziție de energie electrică în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate, transmise de către ANRE și câte o procedură de achiziție lunară, care are drept scop suplimentarea cantităților de energie electrică vândute/cumpărate lunar în cadrul procedurii anuale. În caz de necesitate, OPCOM va organiza și sesiuni extraordinare de ajustare a cantităților alocate prin procedura de achiziție centralizată.

Este unul dintre cele mai bune proiecte de lege adoptat până acum în domeniul energiei, modificările fiind atent discutate și apoi adoptate cu unanimitate de voturi de către comisiile de specialitate ale Senatului, atât Comisia de energie, infrastructură energetică și resurse minerale – comisie al cărui Vicepreședinte sunt – cât și Comisia economică, industrii și servicii a Senatului, în cadrul unei ședințe comune ce avut loc ieri.

Aceste prevederi vor conduce la o liniștire a pieței energiei, conferind stabilitate pentru populație și predictibilitate pentru mediul economic. Măsurile vor fi în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025 permițând companiilor românești să rămână competitive și să protejeze locurile de muncă ale românilor, dar și clienților casnici să aibă o stabilitate în ceea ce privește cheltuielile cu energia electrică. Senatul este prima cameră sesizată pe acest proiect de lege, dar sunt sigur că și colegii din Camera Deputaților vor păstra aceste prevederi și le vor adopta cu celeritate, astfel încât mecanismele prevăzute aici să intre în aplicare de la 1 ianuarie 2023.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba: VICTORIE pentru prosumatori! 5% TVA la panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare aprobat, astăzi, în Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba: VICTORIE pentru prosumatori! 5% TVA la panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare aprobat, astăzi, în Parlament

VICTORIE pentru prosumatori! 5% TVA la panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare aprobat, astăzi, în Parlament.

Cei peste 30.000 de prosumatori înregistrați în România vor beneficia de TVA redus la 5% datorită proiectului inițiat de colegii mei, Cristina Prună și Adrian Wiener.

Elit - Gustul Desăvârșit

Statul român trebuie să continue susținerea investițiilor în energie verde prin reducerea taxării și nu prin noi taxe precum ,,taxa pe soare” propusă de actualul guvern într-o ordonanță de urgență. România poate ajunge independentă energetic doar prin încurajarea investițiilor în noi capacitați de producere a energiei electrice.

USR va continua politica reducerii taxelor pentru a încuraja investițiile în România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Mai există o șansă? Parlamentul European dezbate astăzi votul negativ al Austriei privind aderarea României la Schengen

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mai există o șansă? Parlamentul European dezbate astăzi votul negativ al Austriei privind aderarea României la Schengen

Parlamentul European va avea, marţi, o dezbatere despre tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spaţiului Schengen, a anunţat eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, care a adăugat că a fost un vot în plenul de luni al PE.

„Tocmai am aprobat în plenul Parlamentului European, cu 357 de voturi «pentru», 2 abţineri şi doar 32 de voturi «împotrivă», să avem mâine o dezbatere despre tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spaţiului Schengen. Această dezbatere va arăta că Parlamentul European este unit în a susţine aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi că majoritatea covârşitoare a europarlamentarilor consideră incorectă decizia de a amâna intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie”, a scris Siegfried Mureşan, luni, pe Facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit

Europarlamentarul PNL a adăugat că „propunerea dezbaterii a venit de la cele mai mari trei grupuri politice din Parlamentul European: Grupul PPE, Socialiştii şi Grupul RENEW”.

Cancelarul Austriei își menține poziția față de aderarea României la Schengen

Cancelarul Karl Nehammaer a simţit nevoia să iasă, sâmbătă, cu o nouă declaraţie în care explică de ce Austria s-a opus aderării României şi Bulgariei la Schengen.

Această abordare a fost o chestiune de securitate pentru Austria, a reiterat cancelarul, reluându-şi totodată criticile faţă de o politică de azil „eronată” a UE şi acuzând presiuni la adresa Austriei. În opinia lui Nehammer, dezbaterea privind migraţia a fost din nou pusă în mişcare la nivelul UE odată cu veto-ul Austriei, notează News.ro.

„Nu va exista nicio extindere (Schengen) atât timp cât frontiera externă nu este protejată în mod eficient. Politica de azil eşuată a UE a cauzat această situaţie. Ameninţările şi argumentele polemice sunt folosite pentru a încerca să se crească presiunea împotriva Austriei”, a afirmat cancelarul. „Atâta timp cât 75.000 de străini ajung neînregistraţi în estul Austriei, aceasta este o problemă de securitate şi trebuie rezolvată odată”, a punctat Nehammer.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

CSM Unirea Alba Iulia a cheltuit peste 50.000 de lei pentru un teren de fotbal care ar putea fi folosit și la polo!

Unirea Ziarul

Publicat

în

CSM Unirea Alba Iulia a cheltuit peste 50.000 de lei pentru un teren de fotbal care ar putea fi folosit și la polo!

Nu mai puțin de 50.419 lei, fără TVA, au fost cheltuiți până acum pentru lucrările de reabilitare a terenului II de la Stadionul Cetate. Potrivit datelor furnizate de Maria Șușman, șef Serviciu financiar-contabil al Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, lucrările au constat în realizarea instalației de irigații prin aspersie cu aspersoare telescopice instalate subteran și drenarea apei pe o suprafață de aproximativ 2.000 de metri.

Modul cum funcționează instalațiile de drenare a apei se poate obverva în fotografii, terenul putând fi folosit și de către echipa de polo din cadrul clubului!

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform informațiilor primite, lucrările au fost executate în perioada 14 ianuarie – 14 februarie 2022. Recepția lucrărilor a fost făcută în data de 28 februarie și nu au fost constatate deficiențe.

Imaginea alăturată arată însă că la prima ploaie terenul devine impracticabil. Și nu vorbim de ploi torențiale, că nu a fost vorba de așa ceva în acest an, ba dimpotrivă, de secetă și nevoie acută de apă în sol, fie el și cu gazon. Chiar și așa, sunt meciuri care au fost anulate din cauza stării terenului.

De asemenea, în luna noiembrie a acestui an, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice a fost lansată o licitație publică în valoare de aproximativ 2 milioane de lei pentru achiziția serviciilor de elaborare a documentației tehnico-economice, inclusiv verificare tehnică (dacă este cazul) a asistenței tehnice şi a execuţiei lucrărilor.

Proiectul are ca obiect soluționarea instalaţiilor electrice aferente unui sistem de încălzire a suprafeței de joc, respectiv reabilitarea suprafeței de joc prin înlocuirea gazonului și realizarea unui sistem de irigații, a terenului I Cetate Alba Iulia. Încălzirea suprafeței de joc se face cu un sistem de cabluri încălzitoare utilizând energia electrică, puterea fiecărui cablu fiind de 4227 W.

Suprafața încălzită este de 106 m x 69 m, adică 7.314 mp și este împărțită longitudinal, în șase zone. Dacă rezultatul acestei cheltuieli va fi ca cel de pe terenul II, mai bine lipsă!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea