Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Mircea Hava: Parlamentul European a arătat direcția clară a urgentării și acceptării Moldovei în rândul statelor membre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Suntem tot mai aproape de a avea o nouă pagină scrisă în istoria Uniunii Europene. Parlamentul European, cu o majoritate covârșitoare, a arătat, prin rezoluția votată recent, direcția clară a urgentării și acceptări Moldovei în rândul statelor membre. Sunt zeci de motive și argumente, fără să greșesc când spun absolut urgente, pentru ca până la finalul acestui an să avem negocierile începute și toate măsurile de ajutor din această rezoluție să devină efective.

Se presupune că, prin această largă majoritate a tuturor grupurilor parlamentare proeuropene, nu doar că se confirmă gestul de apreciere față de eforturile celor de la Chișinău ci, mai mult, măsurile de sprijin economic garantate în rezoluție vor putea repara câteva din distrugerile pe care vecinătatea Moldovei cu zona de război și intenția Rusiei de a fisura democrația le produc.

Solidaritatea cu această Românie mai mică, dar la fel de dragă și mândră, trebuie susținută ferm, dacă nu vrem ca prezentul să semene cu istoria recentă din care mulți dintre noi am fost parte și pe care n-o vrem retrăită. Testul aparținerii și acceptări se justifică, dincolo de lozinci și intenții, prin fapte, pe care cu bucurie le-am salutat și încurajat împreună cu colegii mei: 145 de milioane de euro este majorarea pe care Comisia o va aloca și plăti Moldovei ca o măsură suplimentară în susținerea economică și sprijină reducerea dependenței energetice față de Rusia printr-un program de investiții susținut de instituții financiare europene. În egală măsură Parlamentul European a cerut urgentarea plăților din alte segmente de ajutor convenite și adoptate, ce totalizează peste 200 de milioane de euro. Adaug și garantarea totală a accesului la piața unică europeană!

Și pentru că prezentul o dictează și impune, am cerut sprijinul și creșterea alocării financiare în domeniul securității Republicii Moldova, prin susținerea cooperării dintre mai multe state care își aduc aportul prin diverse mecanisme.

Dincolo de interesul imediat, justificat, azi, mai ales prin drama acestui război, această rezoluție este, mai degrabă, a tuturor celor care cred în Moldova și în speranța fraților noștri de a avea un viitor în siguranță pentru copiii lor și generațiile viitoare. Peste calcule politice și interesele geostrategice, noi, românii care am votat această rezoluție, nu ne dorim doar ca Moldova să scape din chingile apropierii de Moscova, ci să devină cu adevărat o țară a moldovenilor. Doamne ajută!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea