Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Mircea Hava: Avem șansa cele mai mari acțiuni de prevenire a cancerului derulată, până acum, în Europa

FURDUI Alexandru

Publicat

în

E cuvântul care pe care nimeni n-ar vrea să-l audă, vreodată, ca diagnostic. Fiindcă atunci când vorbim de cancer, vorbim de ceva devastator. De o amenințare directă. De temeri, de vieți și familii distruse. O boală care ține întreaga lume într-o spaimă teribilă și a cărui leac nu este încă descoperit. Desigur, în această luptă inegală cu boala unii au biruit, însă numărul deceselor este de milioane pe an. De nemăsurat. Nici în cifre, nici în cuvinte.

Salut faptul că după o perioadă destul de îndelungată, aproape 20 de ani de la primul demers inițiat de Comisia Europeană ce se concentra cu recomandări clare pe lupta împotriva cancerului, suntem în fața unui nou start. În luna februarie a acestui an Parlamentul European a susținut și votat raportul Comisiei BECA, după un an și jumătate de dezbateri și audieri, iar recent Comisia Europeană a propus statelor membre o abordare actualizată și adaptată noilor realități.

Cu toate eforturile oamenilor de știință, cu toate progresele făcute în domeniul medical, cu toate lecțiile pe care ar fi trebuit să le învățăm după o criză medicală ca cea provocată de Covid19, sunt sigur că putem face mai mult. Plecând de la programe bine încropite, până la sume absolut necesare prin programe ca EU4Health- 38,5 milioane de euro sau Orizont Europa 60 de milioane de euro, care vor susține acțiunile concrete. Într-un sistem care să garanteze screening și tratament în mod egal, pentru oricine, oriunde în Uniune.

Rămân în zona de maxim interes tipurile de cancer care au cea mai mare consistență, cu ținta clară ca, până în 2025, ratele de screening pentru cancerele de sân, colon și uter să fie crescute simțitor, până la 90% din populație. Avem șansa cele mai mari acțiuni de prevenire a cancerului derulată, până acum, în Europa. Noile recomandări introduc sau revizuiesc segmente de vârstă și extinderea depistării precoce pentru afecțiuni oncologice precum cancerul de plămâni, sâni, prostată, colon sau uter. Să nu uităm o altă țintă, care din păcate pentru România a însemnat un eșec major, intensificare campaniilor de vaccinare anti-HPV.

În mod clar, rolul major este atribuit prevenției. Dar și legăturii dintre aceasta, diagnosticarea la timp și tratamentul adecvat, totul într-o rețea având baza în Centrul European Digital pentru Pacientul cu Cancer. Și respectând cu adevărat egalitatea distribuirii informației, a resurselor de tratament și rezultatelor din cercetare.

Și noi, românii, suntem datori să ne punem la adăpost de această boală nemiloasă. Suntem obligați să-i ținem piept și să-i punem STOP! Iar politicienii au obligația să scoată România din cel mai împovărător clasament cu putință, pentru ca sistemul medical să dea șansa la viață, nu statistici negre . Să facem din această luptă, sper cât mai curând posibil, doar o amintire urâtă. Pe care să o înlocuim cu speranță.

Mircea Hava europarlamentar PNL

Membru EPP


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea