Comunicat de presă| Invățământul dual răspunsul la deficitul de muncitori calificaţi
Invățământul dual răspunsul la deficitul de muncitori calificaţi
Dintr-un studiu recent realizat de unul din cele mai mari portaluri de recrutare din România, rezultă că aproximativ 86% dintre angajatorii români, majoritatea întreprinderi mici şi mijlocii, se confruntă cu o lipsă acută de candidaţi valoroşi pentru ocuparea posturilor libere, cel mai greu de găsit fiind candidaţii pentru poziţii de muncitori calificaţi (37%), specialişti IT (26%) sau specialişti în vânzări. Unul din răspunsurile la această provocare este sistemul de învățământ dual. Invățământul dual face parte din sistemul de învățământ de stat gratuit, fiind susținut de Ministerul Educației Naționale și tinerii care aleg să învețe o meserie în acest sistem beneficiază, față de programele obișnuite ale ministerului, și de un sistem de burse din fonduri private. Invățământul dual este o formă de învățământ profesional și tehnic organizat la inițiativa operatorilor economici, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică. Acesta asigură oportunități sporite de formare profesională pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică, pregătire organizată în principal de operatorii economici. Firmele asigură pregătirea practică a elevilor, burse și suportă alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor. Acest tip de învăţământ facilitează și implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale de la nivelul unității de învățământ cu care se află în parteneriat.
Invățământul dual este disponibil pentru absolvenții de clasa a VIII-a, ponderea orelor de pregătire practică și teoretică fiind, în linii mari, următoarea:
- Anul I: 80% ore teorie și 20% ore practică în cadrul companiilor
- Anul II: 50% ore teorie și 50% ore practică în cadrul companiilor
- Anul III: 25% ore teorie și 75% ore practică în cadrul companiilor
Astfel învățământul dual permite elevilor să-și formeze cunoștințele practice în mediul real de muncă oferit de firmele unde vor fi încadrați, ceea ce reprezintă un important atu la începutul vieții profesionale.
Județul Alba are șansa să dezvolte în anii care urmează ponderea învățământului dual. Spre exemplu, oferta din anul școlar 2018-2019 pentru învăţământul profesional şi dual din județul Alba, cuprinzând Unitatea de învățământ / Oferta propusă de unitatea de învăţământ pentru clasa IX învăţământ profesional: Domeniul de pregătire, calificarea profesională, forma de organizare / Propuneri nr. clase /Propuneri nr. locuri /
O companie din domeniul automotive din Blaj, de exemplu, în calitate de partener pentru învăţământul dual din judeţul Alba a investit în trei noi ateliere dedicate elevilor Şcolii Duale.
Consiliul Județean Alba condus de Alianța USR PLUS va crea cadrul prin care învățământul dual să devină o normalitate reușind astfel să ofere soluția pentru tinerii din județul nostru să găsească locuri de muncă bine plătite aici acasă, iar companiile vor putea beneficia pe termen mediu și lung de forța de muncă bine calificată, care va atrage noi investiții.
Mihail David, Candidatul USR PLUS la Președinția Consiliului Județean Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | USR Alba: Campania se încheie, lupta continuă la urne!
USR Alba: Campania se încheie, lupta continuă la urne! Alba nu trebuie să cadă în mâna extremismului, o poartă atât de ușor deschisă de către partidele clasice, prin corupția care le caracterizează și incapacitatea de a răspunde așteptărilor oamenilor. România, și mai cu seamă Alba, trebuie să păstreze drumul democrației, drumul pro-european și euro-atlantic, iar […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum o zi
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Actualitateacum 8 ore
29 noiembrie: Ziua Infanteriei Marine Române
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte