Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Invățământul dual răspunsul la deficitul de muncitori calificaţi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Invățământul dual răspunsul la  deficitul de  muncitori calificaţi

Dintr-un studiu recent realizat de unul din cele mai mari portaluri de recrutare din România, rezultă că aproximativ 86% dintre angajatorii români, majoritatea întreprinderi mici şi mijlocii, se confruntă cu o lipsă acută de candidaţi valoroşi pentru ocuparea posturilor libere, cel mai greu de găsit fiind candidaţii pentru poziţii de muncitori calificaţi (37%), specialişti IT (26%) sau specialişti în vânzări. Unul din răspunsurile la această provocare este sistemul de învățământ dual. Invățământul dual face parte din sistemul de învățământ de stat gratuit, fiind susținut de Ministerul Educației Naționale și tinerii care aleg să învețe o meserie în acest sistem beneficiază, față de programele obișnuite ale ministerului, și de un sistem de burse din fonduri private. Invățământul dual este o formă de învățământ profesional și tehnic organizat la inițiativa operatorilor economici, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică. Acesta asigură oportunități sporite de formare profesională pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică, pregătire organizată în principal de operatorii economici. Firmele asigură pregătirea practică a elevilor, burse și suportă alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor. Acest tip de învăţământ facilitează și implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale de la nivelul unității de învățământ cu care se află în parteneriat.

Invățământul dual este disponibil pentru absolvenții de clasa a VIII-a, ponderea orelor de pregătire practică și teoretică fiind, în linii mari, următoarea:
  • Anul I: 80% ore teorie și 20% ore practică în cadrul companiilor
  • Anul II: 50% ore teorie și 50% ore practică în cadrul companiilor
  • Anul III: 25% ore teorie și 75% ore practică în cadrul companiilor

Astfel învățământul dual permite elevilor să-și formeze cunoștințele practice în mediul real de muncă oferit de firmele unde vor fi încadrați, ceea ce reprezintă un important atu la începutul vieții profesionale.

Județul Alba are șansa să dezvolte în anii care urmează ponderea învățământului dual. Spre exemplu, oferta din anul școlar 2018-2019 pentru învăţământul profesional şi dual din județul Alba, cuprinzând Unitatea de învățământ / Oferta propusă de unitatea de învăţământ pentru clasa IX învăţământ profesional: Domeniul de pregătire, calificarea profesională, forma de organizare / Propuneri nr. clase /Propuneri nr. locuri /

O companie din domeniul automotive din Blaj, de exemplu, în calitate de partener pentru învăţământul dual din judeţul Alba a investit în trei noi ateliere dedicate elevilor Şcolii Duale.

Consiliul Județean Alba condus de Alianța USR PLUS va crea cadrul prin care învățământul dual să devină o normalitate reușind astfel să ofere soluția pentru tinerii din județul nostru să găsească locuri de muncă bine plătite aici acasă, iar companiile vor putea beneficia pe termen mediu și lung de forța de muncă bine calificată, care va atrage noi investiții.

Mihail David, Candidatul USR PLUS la Președinția Consiliului Județean Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea