Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Consilier județean PMP, Barstan Filofteia: Mistreții terorizează locuitorii din Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

De ani de zile moții se confruntă cu aceeași problemă , mistreții care le distrug culturile. An de an tot ce au semănat în primăvară le este distrus de animalele sălbatice.

Dacă pentru culturile din imediata vecinătate a pădurilor , oamenii și-au pierdut orice nădejde că vor putea culege roadelea ceea ce au semănat în primăvară, nici în grădinile caselor nu se  mai pot păzi de mistreți. Pe lângă faptul că le sunt distruse culturile, mistreții nu se mai tem nici de zgomote nici de câini, punând în pericol viața celor mai curajoși care încearcă să-i alunge din curți și grădini.

Oamenii fac sesizări peste sesizări dar totul este în zadar, autoritățile locale ridică din umeri, instituțiile statului găsesc vinovați tot pe cei care își muncesc petecul de pământ. Instituția prefectului face comisii peste comisii , Agenția de Protecția Mediului  și ITRSV ul local de regulă găsesc rapid soluția ,spunând că sesizarea a fost făcută prea târziu, pentru că legea spune că cetățenii trebuie să anunțe imediat faptul că mistreții își fac de cap pe proprietățile lor. Mai mult cei de la ITRSV , țin cu mistreții bineînțeles , deșii au o mare responsabilitate,  gestionarii fondului de vânătoare au obligația de a ține sub control efectivele de mistreți și să ia măsuri pentru a elimina sau cel puțin a diminua pagubele produse .

 Pe lîngă sarcina de amenține numărul optim de exemplare pentru a păstra un echilibru agro-silvo –cinegetic gestionarii  fondului de vânătoare au obligația de a asigura hrana animalelor în interiorul habitatului acestora și să înființezeculturi care să constituie hrană complementară pentru  mistreți astfel încât să nu mai năvălescă în curțile oamenilor.Conform HG 1679/2008 anexa 4 pot solicita forurilor competente extragerea de exemplare atunci când se produc pagube sau pun în pericol viața oamenilor, din nefericire acest lucru se întâmplă foarte rar.

Ce este foarte important și cetățenii trebuie să știe este faptul că dacă gestionarii fondurilor de vânătorae nu fac dovada îndeplinirii acestor obligații sun responsabili de pagubele produse, în conformitate cu art.13 din legea 407/2006.

Din păcate legea este doar pe hârtie iar cetățenii suferă. Fac apel la Instituția Prefectului de a rezolva în virtutea atribuțiilor  care le are prin coordonarea instituțiilor deconcentrate această problemă alocuitorilor Munților Apuseni și nu numai. Cer parlamentarilor de Alba să analizeze și să amendeze legile existente care fac trimitere la acestă speță, astfel încât cetățeanul să fie apărat în lupta inegală și incorectă cu animalele sălbatice și poate la fel de bine se poate spune în lupta cu instituțiile atunci când solicită   despăgubiri.

Consilier județean PMP

                                                                                                              Barstan Filofteia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea