Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu: USR PLUS propune zero taxe pe salariul minim. Reducem povara fiscală de pe umerii românilor (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
România este pe primul loc în Europa la impozitarea muncii pe salariul minim. Campioană europeană este și la sărăcia în muncă deoarece 17,4% dintre românii care au loc de muncă sunt în risc de sărăcie. Având cel mai impozitat salariu minim din Uniunea Europeană, România continuă să aibă și cel mai mic salariu minim european.

Povara fiscală pe muncă este foarte ridicată, iar aceasta cade direct pe umerii românilor. Consecințele sunt dezastruoase și sunt ignorate de toate partidele care s-au aflat la putere în ultimii ani. În ultimii zece ani, românii au avut o creștere fulminantă a exodului din propria lor țară. România a ajuns pe locul 2 la nivel internațional, după Siria, la emigrație. Principalele motive de emigrație sunt salariile, sistemul de sănătate și cel de educație. Pentru forța de muncă necalificată sau slab calificată, motivația salariului primează. Statul gonește românii și îi împinge să muncească în alte țări. De aici apare o problemă gravă cu care se confruntă economia României: absența de forță de muncă. Acum câțiva ani această problemă era predominantă în rând forței de muncă calificate. În ultimii ani problema s-a extins și în rândul forței de muncă necalificate. Cu toate acestea, România are a 3-a cea mai mare rată de inactivitate din Uniunea Europeană. 32,2% din populația între 15 și 64 de ani este inactivă, asta față de 26% media pentru restul Uniunii. Avem o rată de inactivitate dublă față de cea a Suediei, mai mare decât Grecia. Singurii care ne depășesc la inactivitate sunt Italia și Croația.

Cauza principală este taxarea excesivă a muncii pe salariile mici deoarece prin politicile fiscale promovate Statul Român descurajează munca în România. Din salariul unui român, Statul ia 10% impozit pe venit, 25% CAS și 10% CASS. În cazul unui salariu minim, după ce luăm în considerare și deducerile personale, statul ajunge să ia 41% din salariu. Iar asta nu este tot. Chiar și după aceste taxe, când ne cheltuim salariul, Statul ne mai ia TVA, 19%, și accize incluse în prețul produselor pe care le cumpărăm. În total, Statul ajunge să ne ia peste jumătate din munca noastră. Statul român penalizează munca prin supra-impozitare, mai ales pentru salarii mici. Din fiecare leu muncit de un român, statul ia 42 de bani. Astfel, statul a împins românii către inactivitate și către alte țări cu povară fiscală mai mică.

Zero taxe pe salariul minim înseamnă reducere impozitării muncii prin scutirea primilor 2.230 de lei din salariu (echivalentul unui salariu minim) și aplicarea taxelor și impozitelor doar pe partea din salariu care depășește salariul minim. Unitățile administrativ-teritoriale care se finanțează din impozitul pe venit vor avea finanțare din TVA în raport cu populația lor.

Ce efecte are măsura „Zero taxe pe salariul minim”?

  • Încurajează activarea în piața muncii, pentru că face munca mai bine plătită
  • Reduce lipsa de forță de muncă cu care se confruntă economia României, pentru că încurajează muncă.
  • Reduce sărăcia în muncă, pentru că-i lasă fiecărui român mai mulți bani din munca lui.
  • Reduce numărul românilor care pleacă să-și caute un loc de muncă peste hotare, pentru că crește salariile nete din România.
  • Crește numărul locurilor de muncă bine plătite din România.
  • Scade discrepanțele între regiunile României.
  • Reduce diferența dintre salariile mari și cele mici.

Taxarea aberantă a muncii descurajează munca, ne gonește din țară și ne ține în sărăcie. Toate acestea în condițiile în care economia are nevoie disperată de forță de muncă. Pentru a schimba toate acestea avem nevoie de un stat responsabil, care să asigure cadrul și sprijinul necesar pentru construirea unei Românii prospere. Avem nevoie ca România să fie guvernată cu seriozitate și prin programe și măsură bine gândite. Propunem și un program de guvernare detaliat pentru fiecare domeniu care contează în viețile românilor.

Dacă vrei și tu „O Românie fără sărăcie”, votează candidații USR PLUS pentru Senat și Camera Deputaților. Votează în Parlamentul României oameni integri, corecți și buni profesioniști!

Beniamin Todosiu

Candidat USR PLUS pentru Camera Deputaților

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) și distribuit de operatorul economic SC UNIREA PRES SRL,  Cod unic de identificare: 11200021

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea