Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS: „Avem nevoie de măsuri serioase, în perioada următoare, pentru a susține colectarea și reciclarea deșeurilor în România”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deputatul USR PLUS, Beniamin Todosiu, a ridicat o problemă importantă, cu care se confruntă România, și anume, colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor.

Acesta a prezentat o statistică conform căreia România este departe de ținta pe care o are Uniunea Europeană la acest capitol. Spre exemplu, la deșeurile municipale ținta este de 55%, în anul 2025, iar România reciclează aproximativ 15%. La capitolul deșeuri electronice, ne aflăm pe penultimul loc, conform Eurostat, cu o rată de colectare de 25%. O soluție o reprezintă „returnarea, care funcționează cu succes în multe state europene. În Germania, colectarea ambalajelor reciclabile atinge un grad de aproximativ 90% prin aplicarea acestui sistem, prin care în prețul unei sticle de apă sau a unei doze de suc se introduce și o garanție de reciclare, sumă care poate fi recuperată ulterior de client.” A declarat Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS de Alba.

Vă prezentăm declarația politică a deputatului USR PLUS Beniamin Todosiu:
„Declarația mea politică de astăzi vă supune atenției o temă extrem de importantă: Colectarea și reciclarea deșeurilor în România!

România este, din păcate, pe ultimele locuri în Uniunea Europeană și la capitolul colectare selectivă și reciclarea deșeurilor. Este o poziție care nu ne onorează și care atrage pentru țara noastră sancțiuni din partea autorităților europene. Înseamnă zeci de milioane de euro pe care România le va plăti anual pentru că suntem departe de țintele de reciclare pe care și le-a stabilit Uniunea Europeană pentru statele membre.

Pentru deșeurile municipale ținta este de la 55%, în anul 2025, în condițiile în care, în prezent, în România nu reciclăm nici măcar un sfert din deșeuri. Gradul de reciclare a deșeurilor municipale este de aproximativ 15%, iar restul ajung la groapa de gunoi.
Apoi, dacă vorbim despre deșeurile electronice, în Uniunea Europeană se reciclează sub 40%. Practicile de reciclare variază de la un stat membru la altul. Spre exemplu, în ultimii ani, potrivit datelor Eurostat, România s-a clasat pe penultimul loc în Uniunea Europeană cu un grad de colectare de 25%. Cel mai bun grad de colectare îl are Croația, țară care reușește să recicleze peste 81% din deșeurile electrice și electrocasnice.
Vă reamintesc, dragi colegi, faptul că, anul trecut, Comisia Europeană a arătat mai multe cartonașe roșii României pe probleme de mediu. Comisia a solicitat, printre altele, României să închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 15 depozite ilegale de deșeuri care au beneficiat de o perioadă de tranziție în conformitate cu Tratatul de aderare a României.

Marea problemă rămâne însă reciclarea, pentru că dozele de aluminiu, sticlele și mai ales PET-urile, ajung în râuri sau în alte zone din natură, afectând grav mediul.
O soluție care ar putea accelera reciclarea este legislația care să introducă sistemul de tip garanție – returnare, care funcționează cu succes în multe state europene. În Germania, colectarea ambalajelor reciclabile atinge un grad de aproximativ 90% prin aplicarea acestui sistem, prin care în prețul unei sticle de apă sau a unei doze de suc se introduce și o garanție de reciclare, sumă care poate fi recuperată ulterior de client.
În concluzie, dragi colegi, avem nevoie de măsuri serioase, în perioada următoare, pentru a susține colectarea și reciclarea deșeurilor în România, iar aceste măsuri trebuie aplicate cu rapiditate de Guvern și susținute de Parlament printr-o legislație adecvată. De această dată, codașii Europei la reciclare înseamnă că suntem buni de plată și din buzunarele tuturor românilor vor fi plătite sancțiunile impuse de Comisia Europeană.

Vă mulțumesc și vă rog să gândiți și să susțineți proiecte legislative care stimuleze reciclarea deșeurilor și protejarea mediului!”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea