Rămâi conectat

Ştirea zilei

Comisar şef de poliţie, din Alba, judecat pentru fals şi uz de fals: Cum a încercat să-i scape pe doi oameni de afaceri acuzați de violare de domiciliu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comisar şef de poliţie, din Alba, judecat pentru fals şi uz de fals: Cum a încercat să-i scape pe doi oameni de afaceri acuzați de violare de domiciliu

Un poliţist din Alba a falsificat declaraţia unui subaltern, agent de poliție la Aiud, care acuză doi afaceriști, soț și soție, de violare de domiciliu. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost respins de prima instanţă de judecată.

Poliţistul a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii pentru infracţiuni de fals intelectual şi uz de fals. Pedeapsa stabilită este de 1 an şi 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, ceea ce i-ar permite poliţistului să îşi păsteze locul de muncă.

Comisarul şef (S. D. B.) este acuzat că a falsificat o declaraţie de persoană vătămată într-un dosar pe care îl avea în lucru la Poliţia municipiului Aiud, pe baza căreia, ulterior, cauza a fost clasată de către un procuror. Acordul a fost respins de Judecătoria Aiud, în 23 februarie 2022, instanţa considerând că pedeapsa stabilită este prea blândă în raport cu faptele de care este acuzat poliţistul. Atât comisarul şef cât şi Parchetul au contestat hotărârea la Curtea de Apel.

Persoana căreia i-a falsificat declaraţia este tot un poliţist şi era subaltern al lui S. B. la structura de poliţie din Aiud, pe un post de agent. Acesta din urmă a acuzat doi oameni de afaceri, soţ şi soţie, de violare de domiciliu. Comisarul şef a recunoscut fapta şi a motivat prin faptul că a dorit să scadă numărul de dosare pe care îl avea în lucru. După ce faptele au devenit cunoscute în interiorul sistemului, comisarul şef a fost transferat pe un post de execuţie în cadrul IPJ Alba.

Potrivit acordului încheiat între poliţist şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, comisarul şef a scris, în fals, în declaraţie faptul că pe data de 5 noiembrie 2020 persoana vătămată s-a prezentat în faţa sa şi a declarat că îşi retrage plângerile depuse împotriva a două persoane care erau cercetate, nu mai solicită trimiterea în judecată şi nu mai are pretenţii de natură civilă de la aceştia.

Poliţistul a semnat la rubrica „organ de cercetare penală al poliţiei judiciare” şi a contrafăcut semnătura victimei infracţiunii de violare de domiciliu, semnând în locul acesteia la finalul celor două pagini ale declaraţiei, la rubrica „persoana vătămată”. Ulterior, a depus declaraţia falsificată la dosarul penal pe care îl avea în instrumentare. În aceeaşi zi, a întocmit un referat cu propunere de clasare a cauzei, apoi a înaintat dosarul procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, care, prin ordonanţa din data de 10 noiembrie 2020, a dispus clasarea cauzei.
„Comportament total incompatibil”

”(…) Instanţa reţine că inculpatul a comis fapta în exercitarea atribuţiilor de organ de cercetare penală, învestit cu exercitarea autorităţii de stat. Pe de altă parte, acesta avea o funcţie de conducere şi, înainte de a proceda la falsificarea declaraţiei, a încercat să îl determine pe numitul (…) să îşi retragă plângerea prealabilă. Un asemenea comportament este total incompatibil cu funcţia de organ de cercetare penală al poliţiei judiciare şi amplifică pericolul pe care fapta inculpatului l-a produs pentru relaţiile sociale referitoare la buna înfăptuire a justiţiei, respectiv pentru încrederea de care trebuie să se bucure actele care emană de la lucrători ai Poliţiei Române.

Nu în ultimul rând, prin prisma motivului şi scopului urmărit de inculpat, instanţa reţine că fapta imputată reprezintă o veritabilă depăşire a atribuţiilor de serviciu, o denegare de dreptate faţă de persoana numitului (…) şi o atingere gravă imaginii Poliţiei Române, în ansamblul său. Scăderea stocului de dosare, motiv invocat de către inculpatul pentru justificarea faptei, trebuia abordată diferit de către acesta, având în vedere experienţa pe care o are în funcţia de poliţist şi atribuţiile care îi reveneau în virtutea poziţiei manageriale pe care o ocupa”, se precizează în motivarea hotărârii instanţei de fond, potrivit rejust.ro.

Magistratul a considerat că alegerea de către procuror a instituţiei amânării aplicării pedepsei nu este motivată în cuprinsul acordului. ”(…) Luând în considerare elementele de nelegalitate identificate şi având în vedere că soluţia la care s-a ajuns la un acord este prea blândă (din perspectiva individualizării executării pedepsei) în raport de scopul unui proces penal, care trebuie să asigure atât educarea inculpatului, în sensul de a nu mai săvârşi fapte antisociale, cât şi prevenirea comiterii de infracţiuni, instanţa va respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba cu inculpatul (…), cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals”, se mai susţine în document.

Procedura de amânare a alicării pedeapsei prevăzută de noul Cod Penal permite inculpaţilor condamnaţi să scape de măsurile suplimentare, cum ar fi cea de a ocupa o funcţie publică. Prin urmare, comisarul şef ar rămâne în continuare în structura IPJ Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea