Comerțul cu mașini second-hand, în vizorul Fiscului – 12 parcuri auto au fost sigilate. Recomandări pentru cumpărători

Paul Voicu - Primar 2020

Inspectorii de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au sigilat în ultima perioadă 12 parcuri auto cu autoturisme și utilaje agricole „la mâna a doua” și o platformă feroviară pentru autoturisme rulate, parte a verificării comerțului cu mașini second-hand pentru prevenirea fraudelor cu TVA.

„Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF continuă operațiunea Xenon de verificare a achizițiilor intracomunitare de autovehicule second-hand și le va reține pentru verificări pe cele cumpărate de intermediari, pe persoană fizică, dacă se constată că aceștia au cumpărat mai mult de două autoturisme pe an”, anunță instituția.

ELIT

Sunt controlate transporturile de autovehicule second-hand, efectuate atât pe căile rutiere, cât și pe calea ferată, inspectorii antifraudă fiscală verificând la descărcare toate documentele de proveniență. În ultima perioadă au fost sigilate 12 parcuri auto cu autoturisme și utilaje agricole second-hand și o platformă feroviară pentru autoturisme rulate, iar verificările sunt în curs.

De la începutul anului au fost identificate 38 de firme românești care au realizat achiziții intracomunitare de autoturisme second-hand în valoare de aproximativ 180 milioane lei și s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale, cauzând bugetului de stat prejudicii totale calculate la peste 20 de milioane lei. Firmele utilizau facturi fără TVA sau care conțin ilegal TVA pe marja de profit.

Mihail David - 2020

*Sfaturi pentru un cumpărător onest

Pentru a nu fi implicate într-o înșelăciune sau într-o schemă de fraudare a TVA, DGAF recomandă persoanelor interesate să cumpere autoturisme rulate să evite plata în numerar. De asemenea, cumpărătorii ar trebui să solicite toate documentele fiscale ale autoturismului, să se asigure că firma revânzătoare are cod românesc de identificare fiscală valid, iar prețul de pe factura emisă de această firmă include TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit.

La mijlocul lunii septembrie, Direcția Generală Antifraudă Fiscală atrăgea atenția asupra ofertelor de vânzare a autovehiculelor de ocazie neînmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene și anunța că va intensifica controalele la transporturile de vehicule second-hand și va verifica tranzacții în numerar.

Sursa: profit.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...