Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Colocviile Tinerilor Scriitori” între ştafetă şi… ştachetă!

Publicat

în

După cum v-am promis, revenim astăzi asupra unei manifestări culturale dintre cele mai importante, ce s-a desfăşurat în perioada 1-3 martie la Alba Iulia, respectiv „Colocviile Tinerilor Scriitori”, ediţia a VI-a, şi cea de-a treia ediţie consecutivă la Alba Iulia, finanţată de Consiliul Judeţean Alba şi organizată de Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, în parteneriat cu instituţia administrativă finanţatoare. După cum aţi aflat deja, la colocviile de anul acesta au participat peste 30 dintre cei mai valoroşi poeţi, prozatori şi critici literari din ţară, pe care o să-i nominalizez mai jos, într-o ordine aleatorie: Dan Coman, Aida Hancer, Andrei Doboş, Marieva Ionescu, Teodor Dună, Cosmin Ciotloş, Stoian G. Bogdan, Iulia Iarca, Mihai Vakulovski, Andrei Terian, Şerban Axinte, Andra Rotaru, Adrian Diniş, Petre Apostol, Bogdan Alexandru Tudor, Oana Cătălina Ninu, Tudor Creţu, Georgiana Sârbu, Ştefan Manasia, Iulia Bălcănaş, Bogdan Coşa, Emil Costache, Mihai Vieru, Iulia Militaru, Radu Vancu, Alex Goldiş, Marius Miheţ, Moni Stănilă, Gabriel Daliş, Marian Baciu şi coordonatorul organizatoric al generaţiei, Cristian Cosma.
lCine, cui şi ce predă?
Colocviile au debutat sâmbătă, 2 aprilie, în amfiteatrul Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, după ce, în ziua precedentă, oaspeţii au fost primiţi regeşte de către gazde, la restaurantul „Vittoria”, din municipiul nostru. Primul moment important al colocviilor a fost cel al înmânării premiilor acordate de un juriu profesionist (asupra componenţei căruia nu mai revin, pentru că am arătat-o în ediţia precedentă). După cum ştiţi, premiile au fost înmânate de preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, omul care sprijină, de ani buni, cu consecvenţă, actul cultural în judeţul nostru. Prin urmare, premiile, care anul acesta au intrat în posesia lui Teodor Dună (poezie), Dan Lungu (proză) şi Andrei Terian (critică literară), au fost oferite cu generozitate de Consiliul Judeţean Alba. Momentul festiv a fost urmat de o serie de lecturi publice, avându-l drept „cap de afiş” (acoperit de o glorioasă pălărie americănească) pe marele poet contemporan Ion Mureşan, căruia recent i s-a acordat şi premiul pentru poezie al prestigioasei reviste „Observator cultural”. Alături de poet, care a făcut deliciul publicului cu recitarea a două poeme din volumul „cartea Alcool”, s-a aflat, în calitate de invitat special, criticul şi istoricul literar Virgil Podoabă.
După lecturile publice au început dezbaterile, în care s-au avântat cu impetuozitate tinerii „douămiişti”, aţâţaţi de coordonatorul lor, un fel de lider recunoscut al acestei grupe de vârstă literară, Cristian Cosma. Tema colocviilor din acest an a fost „Generaţia 2.000. Predare de ştafetă?” Prin urmare, Cosma i-a provocat pe colegii şi prietenii săi să răspundă la două întrebări: „Există o ştafetă de predat?” „Cui ar trebui ea înmânată?” Am remarcat câteva idei şi intervenţii interesante în dezbatere, dintre care aş menţiona-o pe cea a „respectuos-subtil-zeflemitorului” tânăr critic Andrei Terian, care a subliniat că se îndoieşte că, în momentul de faţă, ar exista vreo grupare care să legitimeze o generaţie „post-douămiistă” de scriitori, şi care a reuşit Terian, metaforic vorbind, să-l „buşească” niţeluş pe „voit-sfidătorul” tânăr poet Stoian G. Bogdan, recunoscut în egală măsură pentru calitatea poemelor sale şi pentru… grosolănie.
lÎntre ştafetă şi… ştachetă
După cum mă aşteptam, conf. univ.dr. Aurel Pantea a intervenit şi el (nu neapărat oportun) ca vajnic susţinător al generaţiei „optzeciştilor”, şi în special al „optzeciştilor echinoxişti”, din care, cu onoare face parte. Spun că domnia sa nu a intervenit neapărat oportun, deoarece a procedat într-un mod, după părerea mea, prea didactic-universitar, jonglând cu tema şi mutând-o cu abilitate pe un teren pe care, fireşte, tinerii nu puteau
să-l stăpânească, respectiv în zona experienţei directe, trăite, a „generaţiei optzeciste”. Discursul său a fost însă demn de Aula Magna, deşi i se pot reproşa câteva întreruperi voit nepoliticoase ale discursurilor tinerilor săi colegi condeieri „douămiişti”. În schimb, Virgil Podoabă a fost le fel de tăios, ca un scalpel, ca întotdeauna, de la dimensiunea sa de „monstru sacru” de pe scena cărturăriei româneşti: „Ca să preiei o ştafetă trebuie să ai ce să depăşeşti (…) iar conceptul de generaţie trebuie reconsiderat.” I-am mai remarcat cu intervenţii pertinente şi la obiect pe Şerban Axinte şi pe Volodea Macovei dar, din nefericire, până la sfârşitul dezbaterii (o dezbatere oarecum bâjbâită) participanţii nu s-au dumirit dacă trebuie să predea cuiva vreo ştafetă. În aceste condiţii, şi având în vedere unele intervenţii total deplasate, cred că nu despre ştafetă ar fi trebuit discutat, ci despre cât de sus a ridicat ştacheta calităţii şi a originalităţii generaţia „douămiiştilor”.
lO după-amiază cu Lucian Blaga
După încheierea dezbaterilor, tinerii scriitori au avut ocazia de a vizita Casa memorială „Lucian Blaga”, ghidaţi de către cea mai autorizată persoană posibilă pentru o astfel de acţiune: doamna Elena Anghel, consilier cultural în cadrul Consiliului Judeţean Alba, o îndrăgostită incurabil de Blaga, şi care a dăruit memoriei acestuia şi casei sale din Lancrăm 10 ani de viaţă (perioadă în care s-a îngrijit din toate punctele de vedere de casa memorială). Magistral ghidaj realizat de Elena, cu informaţie şi poezie deopotrivă. După vizitarea casei, în grădina (mult diminuată de jongleriile funciare) a familiei lui Blaga, a avut loc un episod poetic, peste care nu pot trece: tinerii (mari!?) scriitori s-au întâlnit cu „copiii lui Blaga”, de la cenaclul din Sebeş, care poartă numele acestuia: Maria Postescu şi Petru Făgăraş (seniorii) şi Cristina Chiroiu, Casiana Eckart şi Mirela Duvlea (novicii). Şi iar s-a recitat şi s-a simţit. De menţionat discursul despre diferenţa de 45% dintre înger şi demon, ce i-a aparţinut lui Mihai Vieru, şi… îmbulzelile neprotocolare (dar cu talent) ale lui Stoian G. Bogdan.
lFC Metafora- SC Administraţia, meci egal.
Încheierea „apoteotică” a colocviilor s-a făcut pe terenul de fotbal al Colegiului „Dorin Pavel”, cu un meci între echipa tinerilor scriitori, FC Metafora şi echipa angajaţilor administraţiei publice judeţene, SC Administraţia (denumirile nu sunt omologate!). Vreme bună, spectatori ioc, starea gazonului ireproşabilă. Echipele s-au prezentat în stare de… orice. Echipa scriitorilor în mare formă (după protocolul bahic prelungit) iar echipa administraţiei, fireşte, în (re)formă. Încă din primele minute, echipa gazdă, a administraţiei, a preluat conducerea, punându-i pe tinerii scriitori într-o situaţie… critică. Dar, în scurt timp, scriitorii au echilibrat jocul, deoarece SC Administraţia a cam dat-o în bară. De prea multe ori. La pauză a intervenit o neînţelegere între cele două echipe, pentru că „pauză”, pentru administraţie, se ia din 4 în 4 ani. Aşa că dânşii doreau prelungiri. Care le-au fost acordate cu largheţe, de un arbitraj „nepărtinitor” compus din scriitorii Cornel Nistea şi Mircea Stâncel. Nu ştim câţi scriitori tineri şi-au accidentat picioarele de scris, iambii şi troheii, dar pe final şchiopătau destui… Finalul a fost victorios pentru ambele echipe: meci egal! O contribuţie hotărâtoare şi-au adus majoretele, poetese şi studente, care i-au încurajat permanent pe marcatorii principali ai echipei oaspete: Dan Coman, Marius Miheţ şi Mihai Vieru. Aşadar, felicitări tuturor: ne vedem la anul!
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Publicat

în

Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Unul dintre cele mai importante momente din istoria României s-a reconstituit azi la amiază, în prezența conducerii administrației publice din Câmpeni, cu ocazia promovării actului de la 15 octombrie 1922, când au fost încoronați la Alba Iulia, ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul primăriei, instituțiilor de cultură din Câmpeni și a Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, a captat interesul a sute de spectatori în „Piața Avram Iancu” din centrul orașului, printre care s-au regăsit în majoritate elevi și preșcolari, cât și locuitori ai zonei, reprezentanți ai administrației publice locale și chiar turiști.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin acest demers, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia promovează actul de la 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia, au fost încoronați ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria, sub forma inedită, a reconstituirii istorice. Astfel, în perioada 26 mai – 29 mai, istorici și voluntari ai muzeului albaiulian, însoțiți de membrii Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, fac un tur prin câteva localități din Munții Apuseni pentru a ține o adevărată lecție de istorie vie, intitulată sugestiv „Povestea Încoronării”: ieri la ora 16:00 a fost la Abrud, mâine, 28 mai, la 11:30, va fi la Avram Iancu, iar duminică, 29 mai, la ora 13:00, la Albac.

În timpul reconstituirii, spectatorii i-au văzut pe regele Ferdinand și regina Maria, personalitățile prezente atunci la Alba Iulia, precum Mihail Pherekyde, președintele Adunării Deputaților, cel care a înmânat regelui coroana de oțel, Mihail Orleanu, președintele Senatului, generalul francez, Henri Mathias Berthelot sau ofițeri români care au purtat hlamidele regale.

În programul evenimentului s-a regăsit și expoziție stradală dedicată Încoronării, expusă lângă Muzeul și Biblioteca Orășenească „Avram Iancu” Câmpeni, iar la finalul reconstituirii s-a desfășurat o sesiune de fotografii cu personajele de acum 100 de ani.
Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști

Publicat

în

FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro, 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de vineri, 27 mai, în Bucerdea Grânoasă.

Din primele informații este vorba despre o anexă gospodărească, în care funcționa un cafe-bar, care a fost cuprinsă de flăcări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Garda de Intervenție Blaj acționează pentru localizarea și lichidarea flăcărilor.

Incendiul a fost localizat în limitele găsite, nefiind surprinse victime, în aceste momente acționându-se pentru lichidarea ultimelor focare.

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare