Rămâi conectat

Ştirea zilei

Colegiul Naţional „IM Clain” Blaj, a intrat în era modernizării şi renovării

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Semnarea, în septembrie 2009, a contractului de închiriere cu suma simbolică de 1 euro/an dintre Arhiepiscopia Majoră Română Unită cu Roma Greco-Catolică şi Primăria Blaj, începe să-şi arate acum roadele pentru Colegiul Naţional „IM Clain”, obiectul închierierii. Tencuiala exterioară începuse să cadă, fiind vizibile porţiunile degradate, grupurile sanitare se aflau într-o stare avansată de degradare, cu chiuvete vechi, din tablă sau fontă, prin geamurile din lemn datând de zeci de ani vântul sufla ca afară. Altfel spus, se impunea executarea unor reparaţii de anvergură, dar faptul că până în septembrie 2009 nu fusese clarificată starea juridică a imobilului, autorităţile locale nu au putut investi niciun leu din fondurile publice. Din fericire pentru cei aproape 1.000 de elevi ai unuia dintre cele mai vechi licee din Alba, din acest semestru au demarat lucrările de reparaţii şi renovări mult aşteptate. După cum ne-a declarat prof. Dan Balu, directorul prestigiosului colegiul blăjean, prioritatea o constituie asigurarea unor condiţii civilizate pentru elevi, motiv pentru care execuţia lucrărilor a început cu modernizarea grupurilor sanitare, unde au fost recompartimentate cabinele, au schimbate instalaţiile şi obiectele sanitare şi s-au montat gresie şi faianţă, precum şi uşi termopan.
O altă lucrare realizată tot la interior este înlocuirea instalaţiei electrice din sala festivă, acest hol impunător de la intrarea în clădire urmând să fie luminat ca ziua, cum se spune, iar coloanele şi celelalte elemente arhitecturale să fie puse în valoare. De asemenea, în acest an şcolar urmează să fie demarate lucrările de renovare a internatului şcolii, care găzduia iniţial câte 50 de eleve, respectiv elevi, în paturi suprapuse. Aceste încăperi vor fi redimensionate, urmând să fie amenajate 4 – 5 camere, cu cel mult 40 – 50 de locuri ca cazare, la standarde superioare. Trebuie amintită totodată amenajarea unui teren de fotbal cu suprafaţă de joc sintetică, proiect ce se va finaliza la toamnă. Pe lângă numeroasele săli de clasă, cabinete şi laboratoare renovate cu sprijinul unor sponsori, acum a venit rândul şi cancelariei profesorilor, la Colegiul Naţional „IM Clain” desfăşurându-şi activitatea aproximativ 100 de angajaţi, din care 70 sunt cadre didactice.
O lucrare de amploare este schimbarea vechii tâmplării din lemn cu geamuri termopan, urmată de vopsirea exterioară a clădirii, realizată deja în proporţie de 50 la sută. Valoarea totală a reparaţiilor care vor fi efectuate în acest an se ridică la aproximativ 1,2 milioane de lei, prof. Dan Balu mulţumindu-i încă o dată primarului Gheorghe Rotar pentru sprijinul acordat.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU într-o comună din Alba: Pompierii intervin cu două autospeciale pentru a stinge mai mulți baloți cuprinși de flăcări

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU într-o comună din Alba: Pompierii intervin cu două autospeciale pentru a stinge mai mulți baloți cuprinși de flăcări

Un incendiu a izbucnit astăzi, 1 decembrie 2023, în jurul orei 14:15, în județul Alba.

Potrivit primelor informații, Garda Blaj intervine pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit in localitatea Panade, comuna Sâncel.

Din informatiile preliminare, ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o mai mulți baloți.

Pompierii intervin în prezent cu două autospeciale cu apă și spumă.

Vom reveni cu detalii.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare