Ziarul Unirea

Colegiul Naţional „IM Clain” Blaj, a intrat în era modernizării şi renovării

Semnarea, în septembrie 2009, a contractului de închiriere cu suma simbolică de 1 euro/an dintre Arhiepiscopia Majoră Română Unită cu Roma Greco-Catolică şi Primăria Blaj, începe să-şi arate acum roadele pentru Colegiul Naţional „IM Clain”, obiectul închierierii. Tencuiala exterioară începuse să cadă, fiind vizibile porţiunile degradate, grupurile sanitare se aflau într-o stare avansată de degradare, cu chiuvete vechi, din tablă sau fontă, prin geamurile din lemn datând de zeci de ani vântul sufla ca afară. Altfel spus, se impunea executarea unor reparaţii de anvergură, dar faptul că până în septembrie 2009 nu fusese clarificată starea juridică a imobilului, autorităţile locale nu au putut investi niciun leu din fondurile publice. Din fericire pentru cei aproape 1.000 de elevi ai unuia dintre cele mai vechi licee din Alba, din acest semestru au demarat lucrările de reparaţii şi renovări mult aşteptate. După cum ne-a declarat prof. Dan Balu, directorul prestigiosului colegiul blăjean, prioritatea o constituie asigurarea unor condiţii civilizate pentru elevi, motiv pentru care execuţia lucrărilor a început cu modernizarea grupurilor sanitare, unde au fost recompartimentate cabinele, au schimbate instalaţiile şi obiectele sanitare şi s-au montat gresie şi faianţă, precum şi uşi termopan.
O altă lucrare realizată tot la interior este înlocuirea instalaţiei electrice din sala festivă, acest hol impunător de la intrarea în clădire urmând să fie luminat ca ziua, cum se spune, iar coloanele şi celelalte elemente arhitecturale să fie puse în valoare. De asemenea, în acest an şcolar urmează să fie demarate lucrările de renovare a internatului şcolii, care găzduia iniţial câte 50 de eleve, respectiv elevi, în paturi suprapuse. Aceste încăperi vor fi redimensionate, urmând să fie amenajate 4 – 5 camere, cu cel mult 40 – 50 de locuri ca cazare, la standarde superioare. Trebuie amintită totodată amenajarea unui teren de fotbal cu suprafaţă de joc sintetică, proiect ce se va finaliza la toamnă. Pe lângă numeroasele săli de clasă, cabinete şi laboratoare renovate cu sprijinul unor sponsori, acum a venit rândul şi cancelariei profesorilor, la Colegiul Naţional „IM Clain” desfăşurându-şi activitatea aproximativ 100 de angajaţi, din care 70 sunt cadre didactice.
O lucrare de amploare este schimbarea vechii tâmplării din lemn cu geamuri termopan, urmată de vopsirea exterioară a clădirii, realizată deja în proporţie de 50 la sută. Valoarea totală a reparaţiilor care vor fi efectuate în acest an se ridică la aproximativ 1,2 milioane de lei, prof. Dan Balu mulţumindu-i încă o dată primarului Gheorghe Rotar pentru sprijinul acordat.
Robert GHERGU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419