Rămâi conectat

Cultură Educație

Colegiul Naţional „HCC”: “Avarul” sau despre boala societăţii din toate timpurile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dacă se poate spune că multe s-au schimbat în zilele noastre, atunci este necesar să admitem că un lucru a rămas neschimbat şi încă se hrăneşte ca un viciu din sufletele celor ce se lasă manipulaţi de acesta, referindu-mă, desigur, la setea de bani, la visul avuţiei şi la conservarea ei în ciuda oricărei nevoi ce implică cheltuirea unei mici părţi din aceasta. Spre a face dovada acestui fapt devenit aproape truism, „Batista cu eter”, trupa de teatru a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, a pregătit, în premieră, piesa „Avarul” a renumitului dramaturg francez, Moliere.

Imagine Fest 2025

Piesa surprinde într-un mod satiric şi aproape arogant o constantă a epocilor trecute şi viitoare, dând viaţă unor personaje comice, dar pline de substanţă omenească. Departe de a emite pretenţiile unei opere care să vizeze toată societatea, aceasta se dovedeşte totuşi a fi un adevărat dicţionar de tipologii, cuprinzând o gamă largă de caractere antitetice: de la avar la omul generos, de la cel linguşitor la cel sincer, lucru foarte bine evidenţiat de jocul actoricesc fără cusur al tinerelor talente.

Actualitatea unei opere dramatice este cu atât mai pregnantă cu cât subiectul ei este unul care prinde viaţă în orice moment al timpului şi, automat, al societăţii. Acest lucru care este cu atât mai bine realizat cu cât actorii se regăsesc în pielea personajelor şi personajele se regăsesc în persoanele reale, iar actorii ce au jucat în această piesă tocmai asta au reuşit să facă. Dând dovadă de o dăruire nespusă faţă de acest tip de artă, elevii au arătat o prezenţă scenică şi o energie deosebită, făcând faţă unei opere ce trebuie să imite cât mai bine realitatea.

Piesa debutează cu dialogul dintre Valere, interpretat de Mihai Cetean, şi Elise, rol jucat de Ioana Medrea, povestea de dragoste dintre cele două personaje fiind creionată într-un mod creativ şi original de către cei doi protagonişti. Idila celor doi este dublată de povestea de dragoste dintre Cleante şi Marianne, interpretaţi de Eduard Toader, respectiv Delia Gligor. Deasupra celor două idile se ridică dragostea nesfârşită a lui Harpagon, tatăl lui Cleante şi al Elisei, pentru bani şi teama acestuia, care se va adeveri spre finalul piesei, că cineva îi va fura caseta cu bani. Pentru a adăuga tensiune piesei, personajul principal, Harpagon, se îndrăgosteşte de Marianne, pe care o cere în căsătorie.
Iubirea mare pe care i-o poartă Cleante Mariannei îl face pe acesta să comită un jaf pentru care va fi acuzat Valere, însă îl va ajuta pe fiul „avarului” să obţină ce doreşte, şi anume permisiunea pentru căsătoria cu Marianne, iubirea lui Harpagon pentru bani fiind mult mai mare decât cea pentru tânăra domniţă. Valere este salvat de apariţia neaşteptată a tatălui său pe care îl crezuse mort în urma unei furtuni pe mare. Monsieur Anselme, jucat de Cosmin Ghiura, se dovedeşte a fi opusul lui Harpagon, generozitatea acestuia împingându-l să plătească cheltuielile pentru ambele nunţi şi pentru hainele viitorului cuscru.
În celelalte roluri secundare, piesa le-a avut ca protagoniste pe Roxana Luca – jupâneasa Claude, Dermina DanciuBrindavoine, Alina VoloşeniucLa Merluche, Camelia Bulea – peţitoarea Frosine şi pe Denisa Roşiu – ajutorul de comisar. Distribuţia masculină i-a aliniat ca actori pe Andrei Drâmbărean în rolul jupânului Jaques, Sorin Lodoabă, alias monsieur Simon, Răzvan FloreaLa Fleche şi Andrei Seicean – comisarul. Deşi toţi actorii au reuşit să impresioneze prin vitalitatea şi prin stilul propriu pe care le-au impregnat caracterelor, este necesar să subliniez evoluţia absolut impecabilă a celui care a jucat rolul lui Harpagon, Gabriel Luca, acesta făcând dovada maturităţii actoriceşti, prin energia debordantă şi transpunerea cu care a jucat rolul avarului. Felicitările şi aplauzele se îndreaptă atât spre actori, cât şi spre ceacare i-a coordonat, prof. Ileana Corodean, fără de care realizarea piesei nu era posibilă, pentru punerea în scenă a unei piese ce apelează atât la răbdarea publicului cât şi la cea a actorilor, rolurile jucate fiind cât se poate de conforme cu realitatea operei lui Moliere. Vremurile se schimbă, însă oamenii, după cum arată şi „Avarul”, urmează aceleaşi modele de existenţă demodate, caracterele şlefuindu-se pe acelaşi calapod obosit.
Robert GHERGU 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

23 mai 2025 | Eveniment de înaltă ținută al Editurii Școala Ardeleană la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 mai 2025 | Eveniment de înaltă ținută al Editurii Școala Ardeleană la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș Vineri, 23 mai 2025, începând cu ora 16.00, în aula Primăriei Municipiului Sebeș va avea loc o întâlnire a Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca la care este invitat publicul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, ajuns la […]

Citește mai mult

Cultură Educație

Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025 Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia. Juriul, format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și […]

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO | Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș: Cine sunt autorii lucrărilor

Lucian Daramus

Publicat

în

Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice: Cine sunt autorii lucrărilor O expoziție specială de artă a fost deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Sebeș. Evenimentul a fost nu doar despre artă, ci și despre conexiuni între generații – un adevărat schimb de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea