Colegiul Național „David Prodan” Cugir își păstrează titulatura și câștigă în primă instanță procesul cu Ministerul Educației Naționale

Colegiul Național „David Prodan” Cugir își păstrează titulatura și câștigă în primă instanță procesul cu Ministerul Educației Naționale.

Marți, 22 octombrie a.c, s-a dat decizia Secției a IX-a Contencios Administrativ și Fiscal, de admitere a cererii Consiliului Local și a Colegiului Național ,,David Prodan Cugir, pentru anularea Orddinului Educației Naționale 5091/11.09/2018 prin care s-a retras titlul de colegiu național instituției de învățământ din oraș.

ELIT

,,Admite cererea, respinge excepția inadmisibilității, ca neîntemeiată. Admite acțiunea și anulează Ordinul MEN nr 5091/11.09/2018. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recursul urmând a fi depus la sediul Curţii de Apel București”. (Portalul instanțelor de judecată)

În urmă cu aproximativ un an, cele două instituții au argumentat că ministerul nu a respectat unele cerințe, principii și prevederi legale. Ordinul MEN Nr. 5091/2018 a fost publicat fără a se menționa motivele pentru care este revocat titlul de “colegiu național”, fără a se indică calea de atac, fără respectarea condițiilor de tehnică legislativă și a principiilor de drept, arată reprezentanţii administraţiei locale.

Instituțiile publice cugirene au considerat că ordinul MEN este lovit de nulitate absolută. În argumentarea anulării ordinului care lasă Cugirul fără singurul colegiu național, petiționarii precizează că unității de învățământ nu i se putea revoca denumirea în timpul anului școlar, adică între 1 septembrie 2018 și 31 august 2019, întrucât prevederile OMEN NR. 3732/2013 sunt clare în acest sens.

Totodată, este evocat principiul neretroactivității legii civile care constă în aceea că “legea civilă se aplică numai situațiilor juridce care iau naștere după intrarea ei în vigoare”.

Colegiul Național „David Prodan” a înaintat documentația de reconfirmare a acestei titlulaturi în data de 5 aprilie 2018, în baza legislației existente la acea dată și în termenul comunicat de IŞJ Alba. Întrucât, noua metodologie de acordare a titlului de Colegiu național/Colegiu a apărut după trei luni, petiționarii consideră abuzivă aplicarea noilor criterii pentru dosarele depuse anterior.

(C.P.)
.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...