Codul bunelor maniere: Reguli pe care trebuie să le respecți când ieși cu câinele la plimbare
Când ieșim cu câinele din casă, indiferent ce rasă are, trebuie să respectăm anumite reguli de conduită pentru a nu deranja trecătorii, vecinii și mai ales pentru a nu pune în pericol pe nimeni.
O primă regulă este că orice câine trebuie să fie la zi cu vaccinurile. Nu vom ieși cu câinele pe stradă fără ca acesta să aibă zgardă de identificare și lesă. Țineți câinele în lesă, cât mai aproape de dumneavoastră, pe stradă, în zona în care traversați artere mai largi, în apropierea zonelor de joacă pentru copii. Dacă aveți și copil, și câine, nu veți merge în zona de joacă destinată copiilor împreună cu câinele. Alegeți să ieșiți întâi cu câinele afară, apoi cu copilul la joacă.
Când scoateți câinele afară asigurați-vă că aveți șervețele și pungi pentru a aduna și arunca la gunoi ”urmele” lăsate de patrupedul dumneavoastră. E nepoliticos să lăsați pe trotuar sau pe iarbă fecale de câine.
Un minimum de dresaj este necesar, pentru ca patrupedul să vă asculte când îi dați o comandă. De mic trebuie învățat semnificația cuvintelor ”nu ai voie”, ”jos”, ”vino” și alte comenzi ușor de învățat. Nu uitați că secretul pentru ca un câine să vă asculte este să primească o recompensă. Câinii sunt animale inteligente, deci n-ar trebui să fie greu să-i învățați aceste comenzi.
Dacă aveți câini de talie mare sau câini mai agresivi, trebuie să-i țineți foarte bine în lesă, pentru că altfel pot fi provocate accidente — prin mușcături, zgârieturi, chiar căzături.
Unii câini devin agitați când văd lesa, știind că urmează să fie scoși din casă. Învățați câinele să stea liniștit când îi puneți sau scoateți lesa, dar și când e în lesă. E caraghios să vezi persoane care abia țin pasul cu câinele din lesă sau care aproape aleargă pentru a ține pasul cu câinele. Un câine trebuie să știe să meargă la pas, lângă stăpân. Nu trebuie lăsat liber mai ales când sunteți într-o zonă, în care unele persoane mănâncă, pentru că va ”cerși” mâncare și nu e plăcut pentru nimeni să stea, de exemplu, pe o bancă în parc mâncând înghețată și să se trezească dintr-o dată cu un câine care sare pe bancă pentru că vrea și el înghețată.
Nu de puține ori, vedem pe stradă că se intersectează o mamă cu copilul de mână, iar în cealaltă mână copilul ține un biscuit, și o persoană cu un câine în lesă. Cum copilul nu este foarte înalt, mâna în care ține biscuitul ajunge în dreptul câinelui, care ia mâncarea din mâna copilului. Pentru unii poate părea amuzant, dar în cazul în care copilul nu dă drumul biscuitului din mână, reacția câinelui poate fi neplăcută. Ideal este să evităm astfel de situații.
În general, când mergeți cu câinele la plimbare asigurați-vă că nu deranjați alți trecători, alți oameni care se plimbă pe aleile parcului. Lătratul este un alt aspect care poate deranja. Învățați câinele să nu latre fără motiv. E util și acasă acest lucru, pentru a nu deranja vecinii. Când câinele latră fără motiv, trebuie certat până când va înțelege că greșește. Când învață ceva, e bine să-l răsplătiți cu ceva bun, poate mâncarea lui preferată. Nu recurgeți la violență, nu loviți câinele, pentru că va deveni și el violent. Dacă îl certați și îl ignorați câteva minute, va înțelege că a greșit. (V.N.)
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi
În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie se ştie că a lăsat Bisericii documente preţioase – scrisorile sale dedicate comunităţilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 11 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 16 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 3 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri