Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Codul bunelor maniere: Reguli pe care trebuie să le respecți când ieși cu câinele la plimbare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Când ieșim cu câinele din casă, indiferent ce rasă are, trebuie să respectăm anumite reguli de conduită pentru a nu deranja trecătorii, vecinii și mai ales pentru a nu pune în pericol pe nimeni.

caineO primă regulă este că orice câine trebuie să fie la zi cu vaccinurile. Nu vom ieși cu câinele pe stradă fără ca acesta să aibă zgardă de identificare și lesă. Țineți câinele în lesă, cât mai aproape de dumneavoastră, pe stradă, în zona în care traversați artere mai largi, în apropierea zonelor de joacă pentru copii. Dacă aveți și copil, și câine, nu veți merge în zona de joacă destinată copiilor împreună cu câinele. Alegeți să ieșiți întâi cu câinele afară, apoi cu copilul la joacă.

Când scoateți câinele afară asigurați-vă că aveți șervețele și pungi pentru a aduna și arunca la gunoi ”urmele” lăsate de patrupedul dumneavoastră. E nepoliticos să lăsați pe trotuar sau pe iarbă fecale de câine.

Un minimum de dresaj este necesar, pentru ca patrupedul să vă asculte când îi dați o comandă. De mic trebuie învățat semnificația cuvintelor ”nu ai voie”, ”jos”, ”vino” și alte comenzi ușor de învățat. Nu uitați că secretul pentru ca un câine să vă asculte este să primească o recompensă. Câinii sunt animale inteligente, deci n-ar trebui să fie greu să-i învățați aceste comenzi.

Dacă aveți câini de talie mare sau câini mai agresivi, trebuie să-i țineți foarte bine în lesă, pentru că altfel pot fi provocate accidente — prin mușcături, zgârieturi, chiar căzături.

Unii câini devin agitați când văd lesa, știind că urmează să fie scoși din casă. Învățați câinele să stea liniștit când îi puneți sau scoateți lesa, dar și când e în lesă. E caraghios să vezi persoane care abia țin pasul cu câinele din lesă sau care aproape aleargă pentru a ține pasul cu câinele. Un câine trebuie să știe să meargă la pas, lângă stăpân. Nu trebuie lăsat liber mai ales când sunteți într-o zonă, în care unele persoane mănâncă, pentru că va ”cerși” mâncare și nu e plăcut pentru nimeni să stea, de exemplu, pe o bancă în parc mâncând înghețată și să se trezească dintr-o dată cu un câine care sare pe bancă pentru că vrea și el înghețată.

Nu de puține ori, vedem pe stradă că se intersectează o mamă cu copilul de mână, iar în cealaltă mână copilul ține un biscuit, și o persoană cu un câine în lesă. Cum copilul nu este foarte înalt, mâna în care ține biscuitul ajunge în dreptul câinelui, care ia mâncarea din mâna copilului. Pentru unii poate părea amuzant, dar în cazul în care copilul nu dă drumul biscuitului din mână, reacția câinelui poate fi neplăcută. Ideal este să evităm astfel de situații.

În general, când mergeți cu câinele la plimbare asigurați-vă că nu deranjați alți trecători, alți oameni care se plimbă pe aleile parcului. Lătratul este un alt aspect care poate deranja. Învățați câinele să nu latre fără motiv. E util și acasă acest lucru, pentru a nu deranja vecinii. Când câinele latră fără motiv, trebuie certat până când va înțelege că greșește. Când învață ceva, e bine să-l răsplătiți cu ceva bun, poate mâncarea lui preferată. Nu recurgeți la violență, nu loviți câinele, pentru că va deveni și el violent. Dacă îl certați și îl ignorați câteva minute, va înțelege că a greșit. (V.N.)

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea