Clement Negruț (MP): Birurile lui Hava pe spatele albaiulienilor

Paul Voicu - Primar 2020

Marea ”grijă” a mult-alesului primar Mircea Hava față de albaiulieni se vede concretizată foarte bine în birurile pe care le-a pus pe spinarea cetățenilor care i-au asigurat atâtea mandate și pe care spune că-i respectă. Spun biruri, pentru că nu poți numi altfel niște impozite duse la limita de sus pe care ți-o permite legea.

Clement Negrut01Știm că, potrivit noului Cod Fiscal, se permite administrațiilor locale să aplice o cotă de impozitare cuprinsă între 0,2% şi 1,3%, mergând până la 2% în cazul clădirilor care nu au fost evaluate sau reevaluate în ultimii cinci ani. La Alba Iulia domnul primar și consilierii au optat pentru coeficientul maxim.

ELIT

O serie de cetățeni din Alba Iulia sunt afectați de modul în care domnul Mircea Hava și oamenii lui s-au gândit să aplice Codul Fiscal. Oamenii s-au trezit cu impozite nu dublate ci înzecite! Iar domnul primar și subalternii lui nu se pot ascunde în spatele legii deoarece avem exemple concrete în multe localități din țară unde administrațiile locale au avut milă de oameni și nu i-au împovărat în plus cu impozite înzecite.

Desigur, domnul primar e sensibil la nemulțumirile exprimate de cetățeni (că doar e an electoral) și le-a promis așa cum știe foarte bine să facă, doar e vechi în politică, le-a promis că va face ceva. Rămâne de văzut.

Mihail David - 2020

Cert este că sunt cazuri în care impozitul a crescut de la 700 de lei cât era în 2015, la peste 9.000 de lei. Să ne gândim câte mici afaceri vor fi sufocate în acest fel, pentru că majorarea absurdă a impozitelor va duce la majorări de chirii și pe mulți îi va forța să renunțe la firmele lor. Domnul primar nu se gândește că tot bugetul local va avea de suferit prin închiderea unor firme. Am auzit că unii consilieri locali au fost uimiți când au auzit sumele pe care le au de plătit unii contribuabili – mă refer la impozitele locale – de unde deduc că nici nu au prea știut ce au votat și nici nu i-a prea interesat.

Vedem și revolta avocaților din Alba, prin vocea noului decan al Baroului, care sancționează această greșală a edililor locali în frunte cu primarul.

Citește și Mihai Baco: Consilierii locali din Alba Iulia nu gândesc cu mintea? Impozitul pentru avocați crește de 15 ori. Baroul Alba va lua atitudine

Domnul Mircea Hava s-a tot lăudat cu gradul mare de absorbție a fondurilor europene. Acum nu poate să mai folosească această resursă pentru a-și face nimic mai mult decât datoria? Este nevoie de ultimul ban al albaiulianului? Se încearcă oare compensarea lipsei de investitori în orașul nostru?

Nu pot să nu iau atitudine când văd această lipsă de respect la adresa cetățeanului. Albaiulienii au fost mereu buni platnici și nu meritau această palmă. Sper ca greșala să fie reparată deși va fi cam problematic în condițiile în care bugetul a fost construit pe baza acestor cote de impozitare.

Preşedinte MP Alba, Deputat Clement Negruţ

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

9 Comentarii

Horea 5 februarie 2016 at 13:40

„E usor a scrie versuri
Cand nimic nu ai a spune
Insirand … „

Muresan Tiberiu 5 februarie 2016 at 14:36

Va pun o intrebare..care e diferenta dintre o persoana juridica si una fizica detinatoare de un spatiu comercial de 100m patrati…va spun eu:juridica plateste impozit 6000-9000ron pe an in functie de evaluare,care se face odata la 3 ani etc…iar cea fizica plateste impozit pt acelasi spatiu 500-700ron pe an..
..nu a fost prea corect pana acum..
Sa plateasca si ei la fel…sau sa se reduca la toti…si inca ceva,majoritatea persoanelor fizice detinatoare de spatii comerciale cam asta au urmarit:sa nu platesca impozit mare…eeee acum treaba se suci
..sanatate va doresc

tibi 5 februarie 2016 at 19:43

Esti cam prostut Tibi. Firmele isi baga impozitul pe cheltuiala si il deduc din impozitul pe profit. Persoana fizica isi baga in cur impozitul. Adica persoana fizica plateste 16% impozit pe chirie + CAS etc. si mai plateste si impozit pe cladiri la fel ca o firma, dar fara sa-si poata deduce nimic din cheltuieli. Nu mai vorbesc de cheltuielile de intretinere pe care o firma si le deduce si PF si le baga in cur.
Nu-mi pot da seama cata minte poti avea incat sa asimilezi persoanele fizice cu firmele. Ai idee cate firme mici o sa dispara? Nu prea intelegi de ce o sa dispara?! Pentru ca sa le creasca chiria la spatii cu 100%

Gigel 5 februarie 2016 at 19:55

Cetățenii cetății sunt de vină…..să votezi niște ignoranți să gestioneze miliarde și miliarde fără o garanție materială, imobiliară nădăjduind că inspectorii de la curtea de conturi sunt cerberi….dar ei scot la iveală matrapazlâcuri de zeci de mii de lei de râsul Curcilor…

ion 5 februarie 2016 at 23:19

Negrutule esti bun de gargara ca de altceva ba!!!

Muresan Tiberiu 6 februarie 2016 at 0:45

Ai vrut sa scri asociezi,nu asimilezi…asa cred,nu?desteptule sau desteapto!spre stiinta ta si societatile platesc tva,impozit pe profit,contabil,salarii la angajati,taxe la stat dupa angajati,etc…desteptule stiu ca multe se deduc,dar in loc de aceste deduceri as fi preferat sa ramana profit sa-l pot scoate din firma ca dividende”daca sti ce inseamna”,nu sa platesc taxe si impozite nesimtite…
Desteptule ai putea sa-ti infiintezi o societate si tu,costa in jur de 1200 ron….sa-ti poti deduce si tu cheltuielile!!! Si nu trebuie sa mareasca nimeni chiriile….pt ca v-ati asumat sa fiti persoane fizice…succes desteptule!

tibi 6 februarie 2016 at 15:43

Mai Tibi, tu ma uimesti rau de tot. Daca eu iau acum 600 lei/luna chirie de la o alimentara de cartier – din care 600 lei platesc 16% impozit si vine halvaua si imi ia 10000 de lei impozit pe cladire (cladire care poate fi un apartament pe care l-am mostenit) – cam cat crezi tu ca ar trebui sa-i fac chiria alimentarii de cartier incat sa pot plati impozit pe chirie, impozit pe cladire si sa mai si raman cu 5 lei? De la 600 de lei pe luna la vreo 2000, altfel as lucra doar pentru stat. Si nu inteleg de ce trebuie sa-mi fac firma ca sa inchiriez un apartament. Asa ai invatat tu la cursurile de coafor? Daca-mi fac o firma trebuie sa angajez (pe cineva care sa faca ce? eu doar inchiriez un spatiu mostenit sau cumparat), sa platesc CAS etc. in conditiile in care eu n-am activitate economica. Nu mi se pare ca a inchiria un spatiu e activitate economica. Atunci orice om care inchiriaza o garsoniera unui student se presupune ca face activitate economica.

@Muresan Tiberiu 6 februarie 2016 at 16:03

Am vrut sa scriu fix ce am scris. Spre deosebire de tine eu chiar cunosc semnificatia cuvintelor din limba romana.
a asimila inseamna printre multe altele ”a considera egal, asemănător cu altă ființă, cu alt obiect, cu alt fenomen. ”
Tu asta ai facut – ai pus pe picior de egalitate firma cu persoana fizica.
E greu sa ai firma fara sa ai cap si scoala, asa-i Tiberiule?

admin te rog nu-mi mai cenzura mesajele. Nu am un cuvant interzis sau obscen in comentariu 6 februarie 2016 at 16:23

Am vrut sa scriu fix ce am scris. Spre deosebire de tine eu chiar cunosc semnificatia cuvintelor din limba romana.
a asimila inseamna printre multe altele ”a considera egal, asemănător cu altă ființă, cu alt obiect, cu alt fenomen. ”
Tu asta ai facut – ai pus pe picior de egalitate firma cu persoana fizica.
E greu sa ai firma fara sa ai cap si scoala, asa-i Tiberiule?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...