Rămâi conectat

Politică Administrație

Claudiu Răcuci (PNL): ”Personalul din sănătate a fost înșelat – salarii mai mari pe hârtie, sporuri mai mici, bani în mână mai puțini”

Publicat

în

Deputatul PNL Claudiu Răcuci acuză coaliția de guvernare PSD-ALDE de faptul că au înșelat așteptările tuturor categorii profesionale, fiind înșelați pe rând profesorii, funcționarii, militari, polițiștii și acum personalul medical:

„Am spus încă de la începutul anului 2018, atunci când bugetarii au fost înșelați că salariile lor brute vor crește cu 25%, că transferul de contribuții le va lua din buzunar peste 22%. Am sperat că promisiunea PSD-ALDE, de dublare sau de triplare a salariilor medicilor, nu va fi o nouă petardă, care să aducă și mai multă nemulțumire în rândul personalului medical. Chiar dacă această majorare de salarii ar fi trebuit să se facă încă din luna iulie a anului trecut, cu toții am zis că e bine dacă se realizează și mai târziu decât niciodată. Știm cu toții că, numai în ultimii zece ani, România a pierdut peste 20.000 de medici și tineri rezidenți, împinși de la spate de salariile mizere și de lipsa totală a condițiilor din spitale, de lipsa dotărilor necesare pentru realizarea unui act medical de bună calitate.

”Vom stopa plecarea medicilor în străinătate!” clama, cu zâmbetul pe față, ministrul muncii! ”Vor crește salariile! Se vor dubla sau chiar se vor tripla! Nimeni nu va pierde la salariu!” avea să promită Lia Olguța Vasilescu. Am așteptat cu toții să vedem dacă sunt creșteri de salarii sau scăderi. Singurul care a avut o premoniție în legătură cu făcătura creșterilor de salarii a fost chiar Liviu Dragnea, care, încă din toamna anului trecut spunea că salariile vor crește, dar veniturile vor scădea. Atât medicilor, cât și altor categorii profesionale, salariile brute, adică banii pe hârtie, au crescut, însă banii efectiv luați în mână de salariați au scăzut. În cazul personalului medical, limitarea, de-a valma, a sporurilor specifice din sectorul sanitar, a condus la o situație aproape generalizată: creșterile salariilor de bază au fost anulate de scăderile de sporuri de care beneficia personalul medical.

Elit - Gustul Desăvârșit

Chiar dacă salariile de bază au crescut, ciuntirea sporurilor le-a dat o veste tristă angajaților din sănătate – pe fluturașul de salariu, venitul efectiv nu era mai mare, ci scăderile au trecut și de 1000 de lei. M-aș fi așteptat ca, după această nouă înșelătorie, miniștri responsabili, începând cu ministrul muncii, să facă un gest de onoare și să-și dea demisia. Este drept că am pretenții cam mari pentru membri unor partide care nu știu nici ce este onoarea și nici ce este respectarea cuvântului dat. Nu m-aș fi așteptat, însă, ca miniștri puși de Dragnea să ajungă în situația jenantă și să arunce vina unii pe alții.

Olguța Vasilescu, disculpându-se, aruncă vina scăderii salariilor din sănătate pe Sorina Pintea, ministru sănătății. Sorina Pintea, la rândul ei, aruncă vina pe Eugen Teodorovici și pe managerii de spital. Și uite așa, nimeni nu-i vinovat pentru situația creată, responsabili fiind scoși chiar angajații, care ar fi așteptat creșteri prea mari de lefuri! Protestele personalului din sănătate sunt justificate! Fluturașii de salariu nu mint, iar peticelile promise ca să nu mai scadă salariile sunt alte perdele de fum!

Cu ochii mei am văzut cum, doamna Olguța Vasilescu, atunci când am discutat ordonanțele de peticirea a Legii salarizării, se uita și la opoziție și la sindicate cu un aer de superioritate și nici nu a vrut să ia în calcul discutarea amendamentele depuse de mine și de colegii mei din PNL, fie cu privire la salarizarea dascălilor, fie în privința salarizării personalului medical. Aroganța principalilor responsabili de implementarea unei legi slabe a salarizării – Olguța Vasilescu, Liviu Dragnea, Popescu Tăriceanu și Darius Vîlcov – va trebui pedepsită, așa cum se pedepsește în democrații – la vot!”

Claudiu-Vasile RĂCUCI, deputat PNL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare