Rămâi conectat

Politică Administrație

CJSU Alba a aprobat planul de măsuri pentru prevenirea deceselor de la ger

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ambulanţele, taxiuri gratuite pentru persoanele fără adăpost. 14 cazuri sociale şi de hipotermie depistate de autorităţile sanitare

    Ieri după-amiază, la ora 14.00, prefectul Ştefan Bardan i-a convocat la Instituţia Prefectului pe membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea aprobării planului de măsuri pentru prevenirea deceselor prin hipotermie în perioada 30 ianuarie – 3 februarie, când a fost instaurat codul portocaliu de ger în toată ţara. Temperaturile minime prognozate vor fi cuprinse între – 17 şi – 27 de grade Celsius. Planul de măsuri a fost prezentat de col. Dorel Sofica, inspectorul-şef al ISU Alba. Astfel, toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă trebuie să-şi activeze propriile planuri de măsuri de intervenţie, să asigure permanenţa la primării, să verifice funcţionarea sistemelor de înştiinţare-alarmare a populaţiei, să identifice spaţiile ce pot fi amenajate pentru persoanele fără adăpost şi să acorde sprijin acestora. De asemenea, acestea trebuie să intervină pentru prevenirea producerii zăpoarelor de gheaţă la poduri şi podeţe, să pregătească utilajele pentru intervenţie şi mijloacele de transport şi tractare, pentru a putea fi utilizate în caz de nevoie.
Echipele EON Gaz şi Electrica trebuie să asigure alimentarea populaţiei şi agenţilor economici cu gaze, respectiv cu energie electrică şi să acţioneze pentru remedierea eventualelor avarii apărute în reţele din cauza vremii. Reprezentanţii ISU, autorităţile sanitare şi ceilalţi factori cu atribuţii în domeniu vor asigura necesarul de medicamente şi materiale sanitare pentru unităţile din reţeaua medicală, precum şi aprovizionarea cu rezerve de produse farmaceutice. La rândul lor, drumarii vor avea utilaje şi material antiderapant pentru intervenţia în caz de nevoie îndeosebi pe drumurile cu aflux mare de turişti, în scopul prevenirii sau limitării blocajelor în trafic produse de polei, ceaţă sau căderi masive de zăpadă. Nu în ultimul rând, se va verifica funcţionarea operativă a comuncaţiilor între toate structurile CJSU Alba.
lBeţivii şi persoanele fără adăpost, pază şi transport gratuit cu ambulanţa
Procedura de intervenţie elaborată de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor a intrat în vigoare vineri, 27 ianuarie. Aceasta prevede ca unităţile de primire urgenţe, camerele de gardă, spitalele etc să primească persoanele fără adăpost chiar dacă acestea nu au nevoie de îngrijiri medicale  în intervalul orar 21.00 – 1.00, ambulanţele de tip A să patruleze şi să verifice în zonele frecventate de persoanele fără adăpost pentru a le prelua şi a le transporta la aşezămintele sociale. De asemenea, echipele medicale care se întorc de la intervenţii în intervalul orar amintit vor avea aceeaşi misiune. Echipajele de poliţie, jandarmi şi poliţie locală îşi vor intensifica acţiunile de control şi vor anunţa serviciile de ambulanţă, aşteptând echipajele medicale până când acestea vor prelua persoanele fără adăpost. Şi Instituţia Prefectului are atribuţii de identificare a pesoanelor fără adăpost şi raportarea cazurilor de hipotermie. Din verificările efectuate începând de vineri seara, când s-a primit circulara, Direcţia de Sănătate Publică Alba a luat în evidenţă mai multe persoane fără adăpost, unele cazuri sociale, altele de hipotermie sau stare de ebrietate, majoritatea în Alba Iulia. În total, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe sau Serviciul Judeţean de Ambulanţă 14 cazuri în doar 72 de ore, unii fiind internate peste zi la UPU, iar altele, pe Secţia Interne sau au fost duse la aşezămintele sociale de la gară, din Bărăbanţ, respectiv la Zlatna. Au existat şi situaţii în care persoanele fără adăpost salvate de ambulanţă au părăsit spitalul şi au revenit peste câteva ore. Din discuţii a rezultat că în judeţ nu există probleme privind starea drumurilor naţionale şi judeţene, disfuncţionalităţi în alimentarea cu utilităţi publice sau copaci doborâţi de vânt. Planul de măsuri a fost aprobat cu unanimitate de voturi de către  membrii CJSU Alba.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea