Rămâi conectat

Politică Administrație

CJSU Alba a aprobat planul de măsuri pentru prevenirea deceselor de la ger

Publicat

în

Ambulanţele, taxiuri gratuite pentru persoanele fără adăpost. 14 cazuri sociale şi de hipotermie depistate de autorităţile sanitare

    Ieri după-amiază, la ora 14.00, prefectul Ştefan Bardan i-a convocat la Instituţia Prefectului pe membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea aprobării planului de măsuri pentru prevenirea deceselor prin hipotermie în perioada 30 ianuarie – 3 februarie, când a fost instaurat codul portocaliu de ger în toată ţara. Temperaturile minime prognozate vor fi cuprinse între – 17 şi – 27 de grade Celsius. Planul de măsuri a fost prezentat de col. Dorel Sofica, inspectorul-şef al ISU Alba. Astfel, toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă trebuie să-şi activeze propriile planuri de măsuri de intervenţie, să asigure permanenţa la primării, să verifice funcţionarea sistemelor de înştiinţare-alarmare a populaţiei, să identifice spaţiile ce pot fi amenajate pentru persoanele fără adăpost şi să acorde sprijin acestora. De asemenea, acestea trebuie să intervină pentru prevenirea producerii zăpoarelor de gheaţă la poduri şi podeţe, să pregătească utilajele pentru intervenţie şi mijloacele de transport şi tractare, pentru a putea fi utilizate în caz de nevoie.
Echipele EON Gaz şi Electrica trebuie să asigure alimentarea populaţiei şi agenţilor economici cu gaze, respectiv cu energie electrică şi să acţioneze pentru remedierea eventualelor avarii apărute în reţele din cauza vremii. Reprezentanţii ISU, autorităţile sanitare şi ceilalţi factori cu atribuţii în domeniu vor asigura necesarul de medicamente şi materiale sanitare pentru unităţile din reţeaua medicală, precum şi aprovizionarea cu rezerve de produse farmaceutice. La rândul lor, drumarii vor avea utilaje şi material antiderapant pentru intervenţia în caz de nevoie îndeosebi pe drumurile cu aflux mare de turişti, în scopul prevenirii sau limitării blocajelor în trafic produse de polei, ceaţă sau căderi masive de zăpadă. Nu în ultimul rând, se va verifica funcţionarea operativă a comuncaţiilor între toate structurile CJSU Alba.
lBeţivii şi persoanele fără adăpost, pază şi transport gratuit cu ambulanţa
Procedura de intervenţie elaborată de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor a intrat în vigoare vineri, 27 ianuarie. Aceasta prevede ca unităţile de primire urgenţe, camerele de gardă, spitalele etc să primească persoanele fără adăpost chiar dacă acestea nu au nevoie de îngrijiri medicale  în intervalul orar 21.00 – 1.00, ambulanţele de tip A să patruleze şi să verifice în zonele frecventate de persoanele fără adăpost pentru a le prelua şi a le transporta la aşezămintele sociale. De asemenea, echipele medicale care se întorc de la intervenţii în intervalul orar amintit vor avea aceeaşi misiune. Echipajele de poliţie, jandarmi şi poliţie locală îşi vor intensifica acţiunile de control şi vor anunţa serviciile de ambulanţă, aşteptând echipajele medicale până când acestea vor prelua persoanele fără adăpost. Şi Instituţia Prefectului are atribuţii de identificare a pesoanelor fără adăpost şi raportarea cazurilor de hipotermie. Din verificările efectuate începând de vineri seara, când s-a primit circulara, Direcţia de Sănătate Publică Alba a luat în evidenţă mai multe persoane fără adăpost, unele cazuri sociale, altele de hipotermie sau stare de ebrietate, majoritatea în Alba Iulia. În total, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe sau Serviciul Judeţean de Ambulanţă 14 cazuri în doar 72 de ore, unii fiind internate peste zi la UPU, iar altele, pe Secţia Interne sau au fost duse la aşezămintele sociale de la gară, din Bărăbanţ, respectiv la Zlatna. Au existat şi situaţii în care persoanele fără adăpost salvate de ambulanţă au părăsit spitalul şi au revenit peste câteva ore. Din discuţii a rezultat că în judeţ nu există probleme privind starea drumurilor naţionale şi judeţene, disfuncţionalităţi în alimentarea cu utilităţi publice sau copaci doborâţi de vânt. Planul de măsuri a fost aprobat cu unanimitate de voturi de către  membrii CJSU Alba.
Robert GHERGU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare